Hyppää sisältöön

Tokioon matkaavat parayleisurheilijat hioivat kuntoaan Jyväskylän SM-kisoissa

SM-kisat ovat ikään kuin parayleisurheilun Jukolan viesti, totesi paralympiakomitean valmennuspäällikkö Tuomas Törrönen.

Vampulan Urheilijoiden Amanda Kotaja voitti Jyväskylässä T54-luokan 200 metrin naisten ratakelauksen ajalla 29,86. Kuva: Tommi Anttonen / Lehtikuva

Jyväskylässä viikonloppuna pidetyt parayleisurheilun SM-kisat kokosivat yhteen lähes kaikki maamme parhaat parayleisurheilijat, jotka ottivat toisistaan mittaa kaksipäiväisessä tapahtumassa.

– SM-kisat ovat ikään kuin parayleisurheilun Jukolan viesti. Maamme huiput ja harrastajat kilpailevat kisoissa sulassa sovussa. Jokainen pyrkii tekemään parhaansa ja urheilijat ovat kisoissa mukana hyvällä mielellä, Suomen paralympiakomitean valmennuspäällikkö Tuomas Törrönen totesi toisen kilpailupäivän jälkimainingeissa.

Jyväskylässä kilpailivat muun muassa Tokion paralympiajoukkueeseen valituista yleisurheilijoista T54-luokan ratakelaajat Leo-Pekka Tähti, Esa-Pekka Mattila ja Amanda Kotaja, sekä T51-luokan ratakelaaja Toni Piispanen. F34-luokan keihäänheittäjä Marjaana Heikkinen ja T34-luokan ratakelaaja Henry Manni sen sijaan jäivät pois Jyväskylän kilpailuista.

– Jos ajatellaan paralympialaisiin lähteviä urheilijoita, niin heille SM-kisat ovat loistava kenraaliharjoitus juuri ennen Tokiota. Kisojen järjestäminen juuri tänä viikonloppuna oli itse asiassa paralympialaisiin lähtevien urheilijoiden toive, jotta he saisivat vielä yhden kunnon kisan alle ennen Tokiota, Törrönen taustoitti.

"Kansainväliseen tasoon suhteutettuna Suomen kärki on hyvällä tasolla"

Paralympiakomitean valmennuspäällikön mukaan Suomen parayleisurheilun kärki on menestyvä ja kova, mutta tällä hetkellä varsin ohut.

– Se asettaa meille tietyllä tapaa pienen huolen, jos mietitään mistä löydämme esimerkiksi 2030-luvulle uusia nuoria urheilijoita. Alkukesästä Puolassa pidetyt parayleisurheilun EM-kisat kuitenkin osoittivat, että esimerkiksi Iida Lounelan ja Vilma Bergin kaltaiset nuoret ovat heitä, joilla on potentiaalia nousta tulevaisuudessa menestyviksi parayleisurheilijoiksi.

– Kansainväliseen tasoon suhteutettuna Suomen kärki on tällä hetkellä hyvällä tasolla, varsinkin eurooppalaisella ja pohjoismaisella tasolla mitattuna. Koko maailman tasoon suhteutettuna toki jäämme vielä aavistuksen kärkimaista, joissa urheilijoiden määrä maata kohden on meitä huomattavasti suurempi.

Tokion paralympialaiset kilpaillaan 24. elokuuta–5. syyskuuta.

Lue myös:

Tämä lupaa hyvää paralympialaisiin! Toni Piispanen kelasi maailmanennätyksen Jyväskylässä

Suomen paralympiajoukkue vahvistui seitsemällä urheilijalla – "Urheilijamäärä on jäämässä hieman ennakkoarviointia pienemmäksi"

Amanda Kotaja kelasi maailman kärkiajan Joensuussa, Tähti alitti jälleen haamurajan

Riossa kolme kultamitalia voittanut Becca Meyers jää pois Tokiosta – kuurosokea uimari olisi joutunut lähtemään ilman avustajaansa

Suosittelemme sinulle