Hyppää sisältöön

Nähdäänkö myös paralympialaisissa hurjat ennätystalkoot? Pitkään voittamaton Leo-Pekka Tähti uskoo täysin päinvastaiseen tilanteeseen

Leo-Pekka Tähti kelasi viimeisen kilpailunsa ennen Tokion paralympialaisia Jyväskylässä viime viikonloppuna. Hän lähtee kisoihin kultamitali mielessään.

Leo-Pekka Tähti kelasi Jyväskylässä 100 metriä aikaan 14,05. Kuva: Lehtikuva

Tokion olympiastadionin uusitulla mondoalustalla tehtiin kovia tuloksia niin juoksuradalla kuin hyppylajeissa. Esimerkiksi Karsten Warholm ja Sydney McLaughlin pinkoivat 400 metrin aidoissa maailmanennätyksen uuteen uskoon.

Warholm paransi aiempaa ennätystään 76 sadasosalla kun taas McLaughlinin ennätys koheni lähes puolella sekunnilla. Rataa kutsuttiin hyvien juoksujen jälkeen "trampoliiniradaksi."

Kahden viikon päästä alkavissa Tokion paralympialaisissa ei välttämättä nähdä ajallisesti yhtä kovia suorituksia. Lontoon paralympialaisten alkuerissä 100 metrin maailmanennätyksen 13,63 kelanneen Leo-Pekka Tähden mukaan Tokion kimmoisa alusta saattaa jopa hidastaa ratakelaajien maksiminopeutta.

– Rengas käyttäytyy radalla kuitenkin vähän eri tavalla kuin piikkari. Täytyy vaan katsoa, että on oikeanlaiset rengaspaineet, mutta ne on aikalailla selkäytimessä, Tähti kertoi lauantaina Yle Urheilulle.

– Luulen, että en laita hirveästi siihen ajatuksiani. Kaikki on samalla viivalla ja rata on kaikille sama. Ei hetkauta millään tavalla, Tähti vakuuttaa.

Tähti lähtee paralympialaisten 100 metrille voitto mielessään. Hän on hävinnyt kyseisellä matkalla edellisen kerran kuusi vuotta sitten Dohan MM-kilpailuissa, jolloin Kiinan Yang Liu kukisti porilaisen seitsemän sadasosan erolla. Tätä ennen Tähti jäi ilman arvokisavoittoa vuonna 2006 Assenissa.

– Ei tässä tilanteessa oikein voi olla muuta tavoitetta, kun edellisestä tappiostakin on useampi vuosi aikaa. Tekisin itseni typeräksi, jos sanoisin, että joku muu kuin kultainen mitali viehittäisi, Tähti sanoo.

Tähti kelasi viimeiset kilpailunsa ennen Tokiota Jyväskylässä SM-kilpailuissa. Lauantaina Tähden ajat jäivät puuskittaisessa tuulessa vaatimattomaksi, sillä 100 metrin loppukilpailussa aika painui 14,05 ja 400 metrillä 48,07.

– Kropassa oli hyvä tunne ja odotin parempia aikoja, mutta olosuhteet eivät olleet optimaaliset. Pyörätuolikelaukseen tuulet vaikuttaa vielä enemmän kuin pikajuoksussa, mikä vääjäämättä näkyy ajoissa, Tähti sanoi.

– Päälle 48 on ihan hyvä noteeraus näissä oloissa ja se kertoo, että kunto on kohdillaan. Ehkä kroppa ei ole vielä palautunut viimeisen kolmen viikon kovasta harjoittelusta Espanjan lämmössä, mutta herkkyys tulee varmasti hiljalleen ja tulokset paranevat.

14 sekuntia ei tyydytä

Tähteä tulokset jäivät kuitenkin harmittamaan, sillä hän olisi toivonut alittavansa edes 14 sekuntia Jyväskylässä. Hän lähtee paralympialaisiin kuitenkin luottavaisena, sillä Puolan parayleisurheilun EM-kisat sujuivat onnistuneesti.

– Suunnattomasti ihmettelen, jos Tokiossa ei löydy samaa tasoa. Kaipaan Jyväskylän kilpailun jälkeen hyviä onnistuneita harjoituksia, jotta saan itseluottaamusta takaisin. Tiedostan toki nämä oloisuhteet, mutta 14 sekunnin aika ei koskaan tyydytä, Tähti tiivisti.

38-vuotias Tähti ei vielä tiedä, aikooko hän jatkaa uraansa Pariisin vuoden 2024 paralympialaisiin. Tähti ei kuitenkaan näe syytä lopettaa ainakaan tämän kauden jälkeen, sillä motivaatio on edelleen korkealla ja hän nauttii harjoittelusta.

Ratakelaajien kesken Pariisin paralympialaisista on kuitenkin jo puhuttu. Tähden mukaan muut kelaajat ovat jatkamassa uraansa Pariisiin ja haluvat napata myös porilaisen mukaansa hänen uransa kuudensiin paralympialaisiin.

– Sitä ei ole kirkossa kuulutettu. Jatkan ainakin ensi vuoden MM-kisoihin Japaniin, ne ovat liian hyvät bileet missattaviksi. 14 sekuntia on niin kovaa valuuttaa maailmalla, että jos se alittuu säännöllisesti, niin ei varmaan kannata lopettaa. En näe syytä lopettaa ainakaan Tokioon, enkä todennäköisesti ensi vuoden jälkeenkään, Tähti muotoili.

Lue myös:

Tokioon matkaavat parayleisurheilijat hioivat kuntoaan Jyväskylän SM-kisoissa

Tämä lupaa hyvää paralympialaisiin! Toni Piispanen kelasi maailmanennätyksen Jyväskylässä

Suosittelemme sinulle