Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Virolainen runoilija, filosofi ja kääntäjä Jaan Kaplinski on kuollut

Jaan Kaplinski menehtyi pitkään sairastettuaan. Hän oli kuollessaan 80-vuotias.

Jaan Kaplinski.
Jaan Kaplinski (1941–2021) oli legendaarinen virolainen runoilija ja kääntäjä. Kuva: Sutton Hibbert / AOP
Pia Parkkinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Virolainen runoilijalegenda Jaan Kaplinski syntyi vuonna 1941 Tartossa. Hän oli myös filosofi ja kääntäjä ja hänet tunnettiin kantaa ottavana kulttuurikriitikkona.

Kaplinskilta julkaistiin lukuisia runo- ja esseekokoelmia ja proosaa. Niitä on käännetty useille kielille. Suomeksi Kaplinskilta on ilmestynyt kymmenisen teosta.

Hänen keskeisiä teemojaan olivat muun muassa ihmisen ja luonnon suhde, ympäristökysymykset, kielifilosofia, uskonnot ja ihmiselämän peruskysymykset.

Kaplinski oli useita kertoja Nobel-palkintoehdokkaana ja hänelle myönnettiin kaikki merkittävät virolaiset kirjallisuuspalkinnot.

Suomalaiset saivat kosketuksen Kaplinskin runouteen vuonna 1984, kun hänen runokokoelmansa Sama meri kaikissa meissä (Otava) julkaistiin. Runot suomensi Anja Salokannel.

Kaplinskin lyriikkaa on ilmestynyt myös Katja Meriluodon suomentamassa valikoimassa Rukous, mantra, runo (Nihil Interit, 1996) ja Arto Lapin suomentamassa Olen kevät Tartossa (Sanasato, 2010).

Tänä syksynä Kaplinskilta on määrä ilmestyä uusi kokoelma, joka kattaa Kaplinskin mittavan uran kuusi vuosikymmentä. Runot kääntää virosta Anja Salokannel ja venäjästä Pauli Tapio. Kustantaja on Parkko.

Käänsi myös kiinasta

Kaplinskin isä oli puolanjuutalainen ja äiti virolainen. Runoilija opiskeli Tarton yliopistossa kielitiedettä ja romaanista filologiaa, josta valmistui vuonna 1964.

Eri kulttuureista kiinnostunut Kaplinski käänsi ranskasta, englannista, espanjasta ja ruotsista – jopa kiinasta. Hän saattoi omalle äidinkielelleen muun muassa taolaisia kirjoituksia sisältävän Tao te Ching -teoksen.

Kaplinski on työskenteli myös toimittajana ja vaikutti politiikassa. Vuosina 1992–1995 hän oli kansanedustajana Viron parlamentissa. Hän kuuluu myös niihin harvalukuisiin ihmisiin, joiden mukaan on nimetty asteroidi: 29528 Kaplinski.

Kaplinski oli kuollessaan 80-vuotias. Hän on aiemmin kertonut sairastavansa als-tautia.

Kaplinskin kuolemasta uutisoi Viron yleisradioyhtiö.

Lue, katso ja kuuntele lisää:

Kuuntele Jaan Kaplinskin haastattelu Kultakuume-ohjelmassa täältä.

Jaan Kaplinski analysoi onnea Kamrat Eesti -sarjan jaksossa kuusi. Voit katsoa sen täältä.

Kaplinski puhui isänmaasta Johannes Salminen och Jaan Kaplinski -ohjelmassa, joka on katsottavissa Yle Areenassa.

Suosittelemme