Hyppää sisältöön

Kouluvuosi alkaa tänään – katso videolta, miltä ensimmäisen koulupäivän alku näytti Heinävedellä

Kouluvuosi käynnistyy tänään muun muassa Heinävedellä, Outokummussa ja Polvijärvellä. Pohjois-Karjalassa yhteensä 1 735 lasta aloittaa tällä viikolla alakoulun. Koulut alkavat kunnissa eri päivinä kuluvan viikon aikana.

Karvion koululla opiskelu aloitettiin jo ensimmäisenä päivänä.
Karvion koululla opiskelu aloitettiin jo ensimmäisenä päivänä.
Tatu Kuukkanen

Kouluvuosi käynnistyy tänään osassa Suomen kuntia, kuten Pohjois-Karjalassa Heinävedellä, Outokummussa ja Polvijärvellä.

Kaikkiaan perusopetus käynnistyy alakouluilla Manner-Suomen maakuntien pääkaupungeissa 10.–16. elokuuta välillä, Opetushallituksesta kerrotaan (siirryt toiseen palveluun).

Maakuntakeskuksista myös Tampereella ja Kajaanissa alakoulut käynnistävät syyslukukautensa tänään. Helsingin ruotsinkielisissä kouluissa lukukausi käynnistyy puolestaan vasta ensi maanantaina 16.8.

Korona on koetellut muun muassa opettajien hermoja ja jaksamisen rajoja. Viime viikolla kerrottiin, että joka kolmas opettaja on harkinnut alanvaihtoa koronakuormituksen takia.

Seurasimme alakoululaisten jännittävää ensimmäistä kouluaamua Pohjois-Karjalassa, Karvion kyläkoululla Heinävedellä. Voit katsoa videon klikkaamalla jutun pääkuvaa.

Ensimmäinen koulupäivä tuntui perinteiseltä, kavereita oli kiva nähdä

5-luokkalaiset Ukko Sallinen ja Veeti Saren kertoivat, että kouluun palaaminen tuntui "perinteiseltä" ja “ei niin kummoiselta”, sillä pojat olivat ehtineet käydä jo viisi vuotta koulua.

– Kavereita on kiva nähdä, koululaiset myönsivät.

Suunnitelmissa ensimmäisenä koulupäivänä oli ainakin jalkapallon peluu. Poikien repusta löytyi muun muassa todistukset, penaali ja liikuntavarusteita.

Vanhempi Meri-Tuuli Sallinen kertoi, että Wilmassa oli annettu koronaohjeita vanhemmille maskin käytöstä koulutaksin kyydin aikana sekä käsienpesusta koulupäivän aikana.

Sallisen mukaan hänelle oli tärkeää saada lapset pieneen kyläkouluun, koska hän on itsekin aikanaan käynyt kyläkoulun.

– Pienessä koulussa on yhteisöllisempää. Kaverit on lähellä ja on turvallista aloittaa koulu, Sallinen luetteli kyläkoulun etuja.

Karvion kyläkoululla on vain 33 oppilasta, rehtorin mukaan vahvuutena yhteisöllisyys

Aamuleikkiä ohjaava rehtori Sari Kääriäinen kertoi, että tutustumisleikkejä Karvian kyläkoululla ei tarvita, sillä kaikki tuntevat toisensa.

Oppilaat tuntevat toisensa ja koulun työntekijät tuntevat kattavasti paitsi lapset, myös heidän vanhempansa.

Kääriäinen näki samoin Meri-Tuuli Sallinen, että pienen kyläkoulun vahvuutena on erityisesti yhteisöllisyys.

Karvion kyläkoululla on vain 33 oppilasta, joten yhdysluokkia tarvitaan. Samalla koululla on perusopetuksen lisäksi esiopetus. Ekaluokkalaisia aloitti tänä syksynä 6.

Koronakeväänä 2020 Karvion alakoululla siirryttiin etäopetukseen. Sen jälkeen viime kouluvuosi sujui täysin lähiopetuksessä, eikä tartuntoja ole ollut.

– Valmius on siirtyä etäopetukseen, mikäli tarve vaatii, Kääriäinen kertoi.

Ensimmäisenä koulupäivänä on luvassa matematiikkaa, äidinkieltä ja englantia. Koulu aloitetaan tavalliseen tapaan.

Kaikkiaan Pohjois-Karjalassa koulutielle astelee tänä vuonna 1 735 lasta, kun taas Pohjois-Savossa peruskoulun aloittaa peräti 2 400 lasta.

Alakouluja on Pohjois-Karjalassa toiminnassa 44 ja Pohjois-Savossa 71.

Avin mukaan (siirryt toiseen palveluun) viimeisin koulujen lakkautus on tehty Pohjois-Karjalassa Lieksassa, jossa Jamalin koulu ja Vuoniskylien koulu yhdistyvät Rantalan kouluksi (0−6 lk). Pohjois-Savosta ei ole tuoreita koulujen lakkautuksia.

Katso tiistaiaamun suora lähetys koululta:

Lapset kiipeilemässä.
Yle seurasi alakoululaisten jännittävää ensimmäistä kouluaamua Karvion kyläkoululla Heinävedellä.

Lue lisää:

OAJ:n selvitys: Joka kolmas opettaja on harkinnut alanvaihtoa kuormittavan korona-arjen vuoksi

Suosittelemme sinulle