Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Turun Logomon silta on neliöhinnaltaan todennäköisesti Suomen kallein – puolet yli 21 miljoonasta menee ylimääräisiin kuluihin ja korvauksiin

Erikoisuuden tavoittelu tulee kalliiksi turkulaisille. Logomon silta maksaa noin 28 000 euroa neliöltä. Esimerkiksi Tikkurilan asemasillan tai Helsingin Mustikkamaalle johtavan Isoisänsillan neliöhinta oli yli puolta halvempi. 

Logomon silta ilmasta kuvattuna
Logomon silta alkaa pikkuhiljaa valmistua. Kuva: Kimmo Gustafsson / Yle
Jari Hakkarainen,
Yrjö Hjelt
Avaa Yle-sovelluksessa

Turkuun lokakuun puolivälissä valmistuva Logomon silta on neliöhinnaltaan todennäköisesti koko Suomen kallein silta.

Noin 140 metriä pitkän ja vajaat kuusi metriä leveän sillan neliöhinta on pyöristettynä noin 28 000 euroa.

Tavanomaisen sillan neliöhinta on Väyläviraston taitorakenneyksikön päällikön Markku Äijälän mukaan 1 500–3 000 euroa. Kevyenliikenteen sillat ovat edullisimmassa päässä.

Erikoissillat, kuten Logomon silta, ovat kalliimpia. Viime vuosina valmistuneiden erikoissiltojen neliöhinnat ovat tyypillisesti jääneet reiluun kymmeneen tuhanteen.

Kattavaa listausta Suomen siltojen hinnoista ei ole tehty. Jokainen urakka on erilainen ja niihin saattaa sisältyä muita tie-, rata- tai katujärjestelyjä, jotka vaikuttavat kustannuksiin.

Logomobron
Logomon silta näytti elokuussa vielä tältä. Kuva: Arash Matin / Yle

Turun Logomon silta ylittää ratapihan keskustasta sen pohjoispuolelle Logomon kulttuurikeskukseen. Sillan valmistuminen on myöhästynyt tähän mennessä noin kolmella vuodella lähinnä suunnitteluongelmien takia.

Turun kaupunki teki ensimmäinen rahoituspäätöksen sillasta vuonna 2015, kun siihen varattiin rahaa hieman yli 5 miljoonaa euroa. Summa täsmeni suunnittelu- ja tarjouskilpailun jälkeen vuonna 2017.

Urakan voitti 8,5 miljoonalla eurolla Lemminkäinen, jonka toiminta on jatkunut yritysjärjestelyjen jälkeen YIT:n osana. Suunnittelijana aloitti VR Track Oy.

Turun valtuusto on myöntänyt Logomon siltaan viimeiseimmässä asiaa koskevassa päätöksessään enintään 21,6 miljoonaa euroa. Summasta yli 10 miljoonaa kului ylimääräisiin töihin ja viivekustannuksiin.

Erikoissiltoja on tehty selvästi halvemmalla

Siltojen kustannukset näyttävät yleisesti nousevan arvioidusta, mutta Logomon sillan kallistuminen on omaa luokkaansa.

Logomon sillan rakennuspaikka muistuttaa Tikkurilan asemasiltaa. Se valmistui vuonna 2015 suunnitellun aikataulun mukaan eli vuodessa. Alkuperäinen kustannusarvio oli 19 miljoonaa euroa.

28 metriä leveä ja 75 metriä pitkä silta tuli maksamaan lopulta 23 miljoona euroa. Neliöhinnaksi tuli 11 000 euroa.

Juna ja matkustajia Tikkurilan juna-asemalla.
Tikkurilan ratapihan silta on lyhyempi, leveämpi ja halvempi kuin Turun ratapihan ylittävä silta ja sillalta pääsee myös juniin. Kuva: Eleni Paspatis / Yle

Mitoiltaan lähellä Logomon siltaa on kevyelle liikenteelle tarkoitettu Helsingin Kalasatamasta Mustikkaamalle johtava Isoisän silta.

Silta valmistui vajaassa kahdessa vuodessa, vuonna 2016. Silta on 170 metriä pitkä ja pääosin neljä metriä leveä. Hinta nousi noin neljän miljoonan arviosta seitsemään miljoonaan euroon. Neliöhinta on jonkin verran yli 10 000 euroa.

Ihmisiä Isoisänsillan avajaisissa
Isoisänsilta on pidempi ja kapeami kuin Logomon silta. Silta avattiin kesäkuussa 2016. Kuva: Juhani Kenttämaa / Yle

Mielenkiintoisen perspektiivin sillanrakennuksen kustannuksista saa Ruotsista.

Tukholman keskustaan Slussenille uitettiin 140 metriä pitkä ja 45 metriä leveä silta Kiinasta lokakuussa 2020. Tämä “Kultainen silta” on tarkoitettu autoille ja kevyelle liikenteelle.

Silta maksoi vähemmän kuin turkulaisten kävelysilta, noin 20 miljoonaa euroa eli vajaat 3200 euroa neliö.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 21.9. kello 23.

Lue myös:

Yli 21 miljoonaa maksanut Logomon silta hämmentää Turussa: Miten sinne pääsee, miksi silta loppuu kesken? Saimme vastauksia kysymyksiin

Logomon sillan avaaminen siirtyy vielä kerran – silta avataan lokakuussa, aiemmin puhe oli syyskuun puolivälistä

Suosittelemme