Hyppää sisältöön

Sammutuskoneet palasivat Dixie-maastopalon sammutustöihin sääolojen muututtua Pohjois-Kaliforniassa

Reilut 20 helikopteria ja kaksi säiliökonetta palaavat auttamaan sammutustöissä, sillä tuulten heikkeneminen sekä korkeampi ilmankosteus ovat hillinneet savunmuodostusta.

Yhdysvaltain lippu seisoo keskellä talon raunioita maastopalon jäljiltä Greenvillen kaupungissa Kaliforniassa. Kuva: David Odisho / AFP

Yhdysvalloissa roihuava Dixie-maastopalon savunmuodostus oli maanantaina hellittänyt sen verran, että sammutuslentokoneet ja -helikopterit saattoivat liittyä jälleen sammutustöihin.

Pelastusviranomaisten mukaan reilut 20 helikopteria ja kaksi säiliökonetta palaavat auttamaan sammutustöissä.

– Tämänhetkinen säätila auttaa paloalueen etenemistä, mutta onneksi saamme myös lentokoneet ja helikopterit ilmaan, kertoi pelastusviranomaisten tiedottaja Ryan Bain.

Tuulen ei odoteta yltyvän yhtä voimakkaaksi kuin viime viikolla, jolloin paloalue levisi merkittävästi. Viime päivinä sammutustöitä on helpottanut tuulten heikkeneminen sekä korkeampi ilmankosteus, mutta samaan aikaan lähipäiville on ennustettu lämpötilan kohoamista lähes 40 asteeseen paloalueella.

Tuli on tuhonnut lähes 200 000 hehtaaria maastoa, mikä on pinta-alaltaan laajempi kuin Yhdysvaltojen toiseksi suurimman kaupungin Los Angelesin pinta-ala. Viranomaisten mukaan sunnuntai-iltaan mennessä paloalueesta oli saatu hallintaan noin viidesosa.

Maanantaihin mennessä ainakin 627 kotia ja rakennusta oli tuhoutunut ja noin 14 000 rakennusta on yhä vaarassa jäädä maastopalon alle. Tuhannet ihmiset ovat paenneet kodeistaan.

Viranomaisten mukaan paloalueella kateissa olleista ihmisistä kaikki oli saatu tavoitettua maanantaihin mennessä.

Pelastushenkilöstön arvion mukaan heinäkuun puolivälissä alkaneen palon sammuttamisessa kestää vielä ainakin kaksi viikkoa.

Aiheesta lisää:

Dixie-maastopalo tuhosi historiallisen Greenvillen kaupungin – Yli 8 500 palomiestä taistelee 39 maastopaloa vastaan Kaliforniassa

Kalifornialaisen Paul Clementin talo on palanut jo kahdesti maastopaloissa – nyt Kalifornia haluaa rajoittaa rakentamista riskialueille

Sammutustyöt jatkuvat Yhdysvaltain länsiosissa, maastopalojen savu tunkee jo itärannikon kaupunkeihin asti

Suosittelemme sinulle