Hyppää sisältöön

Huoltovarmuuskeskuksen suojavälinehankintoja koskeva esitutkinta syyteharkintaan – kahta henkilöä epäillään törkeästä petoksesta

Valmistunut esitutkinta liittyy kauppoihin, joissa HVK tilasi hengityssuojaimia tavarantoimittajalta koronavirukselta suojautumista varten. Liikemies Onni Sarmaste sanoi aiemmin Ylelle, että "viitteitä on, että minua epäillään" KRP:n tutkinnassa.

Keskusrikospoliisi aloitti huhtikuussa 2020 esitutkinnan Huoltovarmuuskeskuksen tekemistä suojavälinehankinnoista. Kuva: Linus Westerlund / Yle

Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) suojavälinehankintoja koskeva esitutkinta on valmistunut ja siirtyy nyt syyteharkintaan, kertoo keskusrikospoliisi.

Keskusrikospoliisi aloitti huhtikuussa 2020 esitutkinnan Huoltovarmuuskeskuksen tekemistä suojavälinehankinnoista. Poliisi on selvittänyt, onko HVK:ta erehdytetty hankkimaan hengityssuojaimia, jotka eivät täyttäneet niille asetettuja vaatimuksia.

Valmistunut esitutkinta liittyy kauppoihin, joissa HVK tilasi hengityssuojaimia tavarantoimittajalta koronavirukselta suojautumista varten. HVK testautti suojaimet maahan saapumisen yhteydessä ja ilmeni, että hankitut suojaimet eivät täyttäneet niille asetettujen standardien vaatimuksia. Esitutkinnassa epäillään kahta henkilöä törkeästä petoksesta.

– Esitutkinnassa on selvitetty, onko suojavälinehankinnoissa esitetty HVK:lle virheellisiä tietoja tai jätetty antamatta sellaista oleellista tietoa, jolla on voinut olla merkitystä hankintapäätöstä tehtäessä ja siten aiheutettu vahinkoa Huoltovarmuuskeskukselle, sanoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Mikko Laaksonen keskusrikospoliisista.

Viimeinen maskikauppoja koskeva tutkinta

Huoltovarmuuskeskus tilasi keväällä 2020 maskeja 10 miljoonalla eurolla ulosottoveloissa olleelta Onni Sarmasteelta sekä kauneusalan yrittäjältä Tiina Jylhältä.

Poliisi ei ole ottanut kantaa epäiltyjen henkilöllisyyteen.

Tiina Jylhää oikeusasioissa edustava Kari Uoti on sanonut aiemmin, ettei Jylhä ole rikoksesta epäiltynä nyt syyteharkinnassa olevassa asiassa.

Liikemies Onni Sarmaste totesi Ylelle tutkinnan alkuvaiheessa, että hänen rikosepäilystään "on viitteitä".

Yle kertoi aiemmin, että Sarmasten rahoja on jäädytetty 2,7, miljoonaa euroa ja poliisi myös takavarikoi Sarmasteen luksusautot.

KRP:n petostutkinnan syytteiden nostamisen määräaikaa on Helsingin käräjäoikeuden päätöksellä jatkettu elokuulle 2021.

Suojavälinekauppoihin liittyen on tutkittu myös epäiltyä törkeää rahanpesua sekä erillisen tutkintapyynnön perusteella törkeää kavallusta ja luottamusaseman väärinkäyttöä. Näiden osalta poliisi on arvioinut, että näytön perusteella tapaukset eivät johtaisi syytteeseen, minkä takia syyttäjä on poliisin esityksestä tehnyt päätöksen esitutkinnan rajoittamisesta.

Loppukeväästä syyteharkintaan siirtyi HVK:n sisäistä toimintaa suojainhankinnoissa koskeva esitutkinta.

Keskusrikospolisiin kirjaamista HVK:n suojavälinekauppoihin liittyvistä rikosilmoituksista törkeää petosta koskeva esitutkinta on viimeinen.

10.8.2021 kello 11.25 juttuun lisätty tieto, että poliisi takavarikoi Sarmasteen autot ja jäädytti hänen varojaan. Lisätty myös Onni Sarmasteen aiempi kommentti Ylelle.

Lue aiheesta lisää:

Liikemies Onni Sarmaste Ylelle: Viitteitä on, että minua epäillään – KRP epäilee törkeää petosta suojavälinekaupoissa

Ylen tieto: Poliisi otti kiinni liikemies Onni Sarmasteen, hänet haettiin poliisiautolla espoolaisasunnosta – myös luksusautot takavarikoitiin

Raportti moittii Suomen huoltovarmuuden hoitoa sekavaksi – HVK:n johdon mukaan kehittämistyö on hyvässä vauhdissa – ministeri lupaa vahvistaa johtamista

Kohuttu 10 miljoonan euron maskikauppasotku johtaa syyteharkintaan – rikoksista epäillään kolmea Huoltovarmuuskeskuksen työntekijää

Huoltovarmuuskeskus voitti miljoonien eurojen maskikauppakiistan Tiina Jylhän yhtiötä vastaan Virossa

Suosittelemme sinulle