Hyppää sisältöön

Pelaaja sai osuman päähän golfpallosta Pirkkalassa – onnettomuudet ovat korona-ajan suosimassa harrastuksessa harvinaisia

Golf Pirkkala muuttaa kesken pelikauden käytäntöjään, koska vierekkäisistä väylistä on aiheutunut vaaratilanteita. Harrastajamäärät ovat nousseet lajissa, mutta onnettomuuksia on Suomessa sattunut todella harvoin.

Pirkkalan golfin kolmas väylä
Onnettomuus sattui ensimmäisen ja kolmannen väylän välillä. Kuva on otettu keskiviikkona Pirkkalan golfkentältä. Kuva: Marko Melto / Yle
Anu Leena Koskinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pelaajien avauslyöntien harhautuminen on aiheuttanut vaaratilanteita Pirkkalan golfkentällä. Tilanteesta aiheutui myös onnettomuus, jossa pelaaja sai pallosta osuman päähän.

Golf Pirkkala kertoi asiasta verkkosivuillaan.

Golf Pirkkala Oy:n toimitusjohtaja Pasi Kristiansson sanoo Ylelle, että kokeneen pelaajan pallo harhautui viereiselle väylälle, jolloin se osui toista pelaajaa päähän.

Pelaaja kävi sairaalassa tutkittavana, hänelle ei tullut osumasta vammaa. Pitkän lyönnin vauhti oli osumatilanteessa Kristianssonin mukaan jo varsin hiljainen.

Osuma säikäytti kaikki. Asiaan reagoitiin heti kentällä ja muutettiin käytäntöjä.

Golfissa huudetaan fore, jos lyönti lähtee vinoon tai harhaan. Tämä opetetaan heti aloittelijoille green card -koulutuksessa.

Tässäkin tilanteessa koko peliryhmä huusi Kristianssonin mukaan heti fore.

Ilmeisesti tuulen ja kumpuilevan maaston takia huuto ei kuulunut.

– Nämä ovat tosi valitettavia. Siihen nähden kuinka paljon golfia pelataan, tällaista sattuu harvoin. Vakavat vaaratilanteet pysäyttävät pelaajia.

Kentän sääntöjä muutettiin heti

Ongelma on ollut Pirkkalan kentällä vierekkäisten 1- ja 3-väylien välillä. Väylien välillä luodaan tapaturman jälkeen sisäinen out-raja.

Sen tarkoituksena ja tavoitteena on ohjata pelaajia valitsemaan mailansa ja suuntaamaan avauslyöntinsä niin, että pelaajan pallo pysyisi omalla pelattavalla väylällä.

Jos lyönti harhautuu ulos, tulokseen tulee kaksi lyöntiä lisää. Se ohjaa Kristianssonin mukaan pelaajia suuntaamaan lyöntinsä paremmin. Myös kentän sääntöjä päivitettiin samalla.

Väylien välille on usein sijoitettu puita, kumpuja tai kiviryhmiä, jotka ohjaavat lyöntejä. Tämä vaatii isoja maatöitä.

Harvinaisia tapaturmia

Suomessa noin 150 000 ihmistä harrastaa golfia. Käyntimäärät ovat lisääntyneet korona-aikana, kun lajia on voinut harrastaa ulkona ja turvaväleillä. Pirkkalan kentällä lähtee yli 200 starttia per päivä.

Osumat ovat golfkentillä harvinaisia. Kesällä Ilta-Sanomat kertoi, kuinka Ahvenanmaalla pelaaja sai golfpallon lujaa kasvoihin ja nenä murtui.

Suomen Golfliiton toimitusjohtaja Juha Korhonen sanoo, että tämän vuoden onnettomuuslukuja ei ole vielä tiedossa. Hänen tiedossaan ei ole, että kasvavat harrastajamäärät olisivat aiheuttaneet lisää onnettomuuksia.

Kahden viime vuoden aikana on ilmoitettu yhteensä viisi tapaturmaa, jotka johtuivat pallon osumisesta ihmiseen.

Viime vuonna pelattiin 4,1 miljoonaa kierrosta, eli tähän verrattuna osumat ovat tosi harvinaisia.

– Golf on lajeja, joissa vähiten varmaan sattuu tapaturmia. Loukkaantumiset ovat tosi valitettavia.

Korhonen ei tiedä tapausta, jossa golfpallon osumasta joku olisi kuollut Suomessa.

Suosittelemme sinulle