Hyppää sisältöön

Ääniharava Satu Taiveaho jäi ilman luottamuspaikkaa – demareiden kiista hallituspaikoista kärjistyi Kouvolassa

Kouvolassa sosialidemokraatit ovat erimielisiä luottamuspaikkojen jaosta. Kuusitoista puolueen jäsentä esittivät tyytymättömyytensä valintoihin kirjoittamalla Kouvolan Sanomien yleisönosastolle. Heidän mielestään valinnat eivät vastaa äänestystulosta. SDP:n Kaakkois-Suomen piiri ei puutu kunnallisjärjestön sisäiseen kiistaan.

Nainen hymyilee ja katsoo kameraan
Satu Taiveaho asuu nyt Kouvolassa ja pääsi ensiyrittämällä Kouvolan kaupunginvaltuustoon kesäkuun kuntavaaleissa. Kuva: Kirsi Lönnblad/Yle
Miina Sillanpää
Avaa Yle-sovelluksessa

Sosialidemokraattien luottamuspaikkavalinnat ovat herättäneet erimielisyyttä Kouvolassa.

Kouvolan Sosialidemokraattinen kunnallisjärjestö päätti luottamushenkilövalinnoista kunnallisiin toimielimiin, kuten kaupunginhallitukseen, heinäkuun lopussa. Järjestö tiedotti, että valinnat tehtiin yksimielisesti.

Joukko kouvolalaisdemareita on kuitenkin eri mieltä kunnallisjärjestön kokouksen kulusta. Heidän mielestään luottamuspaikoille valittavista henkilöistä ei tehty yksimielistä päätöstä, eikä kuntavaalien äänestystulos valinnoissa näy.

– Me sosiaalidemokraattisen kunnallisjärjestön edustajina ja Pohjois-Kymen demarit ry:n jäseninä haluamme osaltamme tarkentaa 31. heinäkuuta pidetyn kokouksen kulkua, koska kunnallisjärjestön antama tiedote Kouvolan Sanomille ei mielestämme vastannut kokouksen sisältöä. Emme tunnista sitä, että kokous olisi ollut yksimielinen, kirjoituksessa sanotaan.

Edellä oleva kuudentoista sosialidemokraatin kannanotto julkaistiin Kouvolan Sanomien yleisöosastolla viime viikolla.

Ison äänisaaliin saaneita sivuun

Eniten eripuraa puolueessa on herättänyt Kouvolan kaupunginhallituksen jäsenten valinta.

Sosialidemokraateilla on hallituksessa kolme paikkaa. Varsinaisiksi jäseniksi valittiin Jukka Nyberg, Kirsi Kekki sekä Henna Hovi ja Manu Huuhilo siten, että Hovi on jäsen valtuustokauden ensimmäiset kaksi vuotta, jonka jälkeen hänen tilalleen tulee Huuhilo.

Rotaatiomallilla kaupunginhallitukseen valittiin siis kahdeksi vuodeksi kaksi naista ja yksi mies, ja päinvastoin vuosiksi 2023–2024.

Yleisönosastolle kirjoittaneiden sosialidemokraattien mielestä vaalien äänestystulosta ei valinnassa kunnioitettu.

– Esityksemme oli, että kuntavaalien äänestystulosta kunnioitettaisiin jakamalla paikat koko kauden ajaksi suhteessa kaksi naista, yksi mies.

Sosialidemokraateista eniten ääniä Kouvolassa sai kansanedustaja Paula Werning, joka valittiin valtuuston puheenjohtajaksi.

Kuntavaaleissa Kouvolassa naiset hallitsivat muutoinkin sosialidemokraattien eniten ääniä saaneiden listaa. Eniten ääniä saaneista kuusi on naisia. Werningin jäljessä listalle nousivat järjestyksessä Satu Taiveaho, Henna Hovi, Sanna Tähtinen, Sari Melkko ja Marjo Lakka. Heistä Hovi ja Melkko ovat yleisönosastokirjoituksen allekirjoittaneiden joukossa.

Kaupunginhallitukseen valitut Nyberg, Kekki ja Huuhilo saivat kahdeksanneksi, yhdeksänneksi ja kymmenenneksi eniten ääniä puolueen sisällä.

"Koen, että täytin asetetut määreet"

Toiseksi eniten ääniä SDP:n riveistä sai valtakunnan politiikassa vuosia vaikuttanut Satu Taiveaho, joka oli nyt ensimmäistä kertaa ehdolla Kouvolassa. Hän sai 1087 ääntä. Se on myös neljänneksi eniten, kun otetaan huomioon Kouvolan kaikkien puolueiden ehdokkaat.

Hän olisi halunnut paikan kaupunginhallitukseen, mutta kun paikkaa ei puolueen sisäisissä neuvotteluissa irronnut, hän jäi rivijäseneksi.

– En ole ennen tällaiseen törmännyt, että vaalitulosta ei kunnioiteta siten, kuin tässä tilanteessa näyttää nyt käyvän. Olen ajatellut, että paikat pyritään jakamaan oikeudenmukaisesti, demokratiaa kunnioittaen. Totta kai on muitakin tekijöitä, kuten kokemus. Koen itse että täytin kaikki asetetut määreet siinä määrin, että se (paikka kaupunginhallituksessa) ilman muuta itselleni kuuluisi. Koen, että aika moni muu ajatteli samoin, Taiveaho sanoo.

Valtakunnan politiikassa vuosia vaikuttanut Satu Taiveaho sai Kouvolan sosialidemokraateista toiseksi eniten ääniä kuntavaaleissa Kouvolassa. Hän oli nyt ensimmäistä kertaa ehdolla Kouvolassa. Hän olisi halunnut paikan kaupunginhallitukseen, mutta kun paikkaa ei puolueen sisäisissä neuvotteluissa irronnut, hän jäi rivijäseneksi.

Kunnallisjärjestön puheenjohtaja Jukka Nyberg kommentoi Ylelle, että keskustelua jatketaan yhä ja kaikki on vielä mahdollista. Hän ei kuitenkaan vastaa suoraan kysymykseen siitä, avataanko luottamuspaikkajako vielä uudelleen.

Hän kieltää, että painetta valintojen uudelleen käsittelyyn olisi syntynyt puolueen sisältä.

Kunnallisjärjestön asia

Puolueen Kaakkois-Suomen piirijärjestö ei puutu Kouvolan sisäiseen kiistaan.

– Kokonaisuus on otettava huomioon. Toki äänimäärä on yksi kriteeri, mutta myös henkilön oma sitoutuneisuus, motivaatio ja se, miten aktiivisesti toimii paikallisessa järjestötyössä. Painotukset saattavat myös vaihdella, Kaakkois-Suomen Sosialidemokraattien toiminnanjohtaja Mikko Hokkanen sanoo.

Hokkanen painottaa, että kunnallisjärjestö on luottamuspaikkavalinnoissa ylin päättävä elin, vaikka piirihallitus valinnat vahvistaakin.

– Totta kai toivon, että asiat sovitaan hyvässä yhteishengessä ja rakentavasti. Tämä on neuvo kaikessa poliittisessa työssä, Hokkanen sanoo.

Hokkasen mukaan esimerkiksi Etelä-Karjalassa kuntien luottamuspaikkaneuvottelut on jo saatu maaliin varsin sopuisasti. Etelä-Savon puolella käydään vielä neuvotteluja.

– Valinnat ovat iso palapeli. Niissä joudutaan tekemään kompromisseja ja välillä voi tulla pettymyksiäkin. Uskon, että tässäkin (Kouvolan tapauksessa) päästään lopputulokseen.

SDP:n puolusihteeri Antton Rönnholm ei myöskään halua kommentoida paikallisia neuvottelutilanteita.

– SDP:llä on valtuutettuja lähes kaikissa manner-Suomen kunnissa ja näissä kysymyksissä päätösvalta ja asiantuntemus on paikallisella tasolla, Rönnholm sanoo.

Suosittelemme sinulle