Hyppää sisältöön

Maailman suurimmat hiilipäästäjät ilmastoraportista: Kiina vakuuttaa sitoutumistaan, Yhdysvallat vaatii vauhtia ja Intia osoittaa vanhoja teollisuusmaita

Maailman suurimmista kasvihuonepäästöistä vastaava Kiina uskoo olevansa ilmastotoimissaan jo oikealla tiellä. Pienten saarivaltioiden yhteistyöjärjestö muistuttaa, että niiden tulevaisuus riippuu suoraan ilmaston lämpenemisestä ja merenpinnan noususta.

Savupiippuja iltataivasta vasten
Hiilivoimala Zhangjiakoussa Kiinassa Pekingin luoteispuolella. Kuva: AOP
Markus Myllyoja

Hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raportti maalasi maanantaina synkän kuvan tulevaisuudesta. Raportissa kehotettiin toimimaan nopeasti ilmaston lämpenemisen hidastamiseksi.

Kasvihuonekaasuja eniten päästävät maat eivät ainakaan toistaiseksi ole ilmoittaneet uusista merkittävistä toimista. Tässä kooste reaktioista.

Kiina: Suosimme kestävää kehitystä

Kiina kertoi raportin julkistamisen jälkeen jatkavansa ilmastopäätöstensä toimeenpanoa. Kiinan ulkoministeriöstä todettiin uutistoimisto AFP:lle, että Kiina on jo pitkään suosinut kestävää, vihreää ja matalahiilistä kehitystä. Ministeriön lausunnon mukaan kansainvälinen yhteisö voi luottaa täysin Kiinan toimiin.

Kiina on aiemmin asettanut tavoitteekseen, että sen päästöjen kasvu loppuu vuoteen 2030 mennessä ja maasta tulee hiilineutraali vuoteen 2060 mennessä. Viime aikoinakin maassa on kuitenkin rakennettu kymmeniä uusia hiilivoimaloita.

Yhdysvallat: "Emme voi enää viivytellä"

Yhdysvaltojen mukaan ilmastotoimet vaativat valtiojohtajien, yksityisen sektorin ja yksilöiden nopeaa yhteistyötä.

– Emme voi enää viivytellä. Haitat näkyvät ihmisten elämässä joka puolella maailmaa, Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoi maanantaina viitaten muun muassa Kalifornian maastopaloihin ja Kanadan rajuun helleaaltoon.

Blinken totesi, että Yhdysvallat on jo sitoutunut vähentämään päästöjään 50–52 prosenttia vuoden 2005 tasosta vuoteen 2030 mennessä.

Intia: Kehittyneiden maiden leikattava nopeasti päästöjä

Intia kertoo tehneensä paljon ilmastonmuutoksen taltuttamiseksi. Maan ympäristöministerin mukaan Intian päästöt ovat historiallisessa vertailussa sekä henkeä kohti merkittävän pienet.

– Raportti on selkeä viesti kehittyneille maille, joiden ryhdyttävä välittömästi leikkaamaan selvästi hiilipäästöjään, ympäristöministeri Bhupender Yadav kirjoitti Twitterissä (siirryt toiseen palveluun).

Suurista päästömaista Venäjä ja Japani eivät ilmeisesti ole IPCC:n uusinta raporttia vielä kommentoineet.

Täältä voit lukea tarkemmin IPCC:n raportista.

Pienet saarivaltiot: Merenpinnan nousu ratkaisee tulevaisuutemme

Ilmastonmuutoksen kannalta ehkä vaikeimmassa asemassa ovat pienet saarivaltiot, joita uhkaa merenpinnan nousu. Saarivaltioiden yhteistyöjärjestö vaatii maailmaa pelastamaan tulevaisuuden.

– Jos lämpötila nousee 1,5 astetta, merenpinta nousee puoli metriä. Mutta jos nousu pysäytetään alle kahden asteen, pitkällä aikavälille vältämme kolmen metrin nousun. Siinä on meidän tulevaisuutemme, totesi Pienten saarivaltioiden liiton ilmastoneuvottelija Diann Black-Layne maanantaina.

IPCC:n raportin mukaan 1,5 asteen nousu on näkyvissä jo vuoden 2030 paikkeilla eli noin kymmenen vuotta aiemmin kuin edellisessä raportissa arvioitiin.

Lue myös:

EU haluaa uusista autoista päästöttömiä 14 vuodessa, päästökaupan autoiluun ja asumiseen sekä tukea köyhille – täältä löydät ilmastopaketin sisällön sekä eri tahojen reaktiot 14.7.

Suosittelemme sinulle