Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Erikoiset talkoot: järvestä kohoavalta kalliolta siivottiin vuosikymmenten sotkut

Epäsiistiin kuntoon päässeen ulkoilualueen tila innosti mittavan talkoojoukon siivoamaan ympäristöä Orimattilan Kalliojärvellä. Töhryjen poisto jyrkiltä kallioilta oli haaste puhdistajilleen. Tempauksesta saatu tieto aiotaan välittää muillekin.

Spraymaalein sotkettujen kallioiden putsaus vaati erityisaineita ja -toimia. Kätevimmäksi työvälineeksi osoittautui juuriharja. Toimittaja: Tuija Veirto. Video ja editointi: Janne Nykänen.
Tuija Veirto
Avaa Yle-sovelluksessa

Orimattilan Niemenkylässä sijaitseva Kalliojärvi, paikallisille "Kallis", on ollut monenikäisten suosima ulkoilu- ja virkistysalue uimarantoineen ja ulkoilumaastoineen vuosikymmeniä.

Viime vuosina asukkaat ovat seuranneet huolestuneina Kalliojärven ympäristön sotkemista ja roskaantumista.

Näkyvin osa kaupungin mailla sijaitsevaa aluetta on jyrkkä ja komea, uimarantaa vastapäätä sijaitseva kallio.

Orimattilan taideyhdistyksen puheenjohtajan Hannele Näveri-Rannan mukaan ensimmäiset töhryt ilmestyivät kallion pintaan 2010-luvun alussa.

– On ollut surullista seurata upean alueen sotkeentumista ja töhryjen lisääntymistä kallion seinämillä.

Kalliojärvi on tärkeä kyläläisille jo pitkän ja värikkään historiansa vuoksi.

– Kallion laella oli aikoinaan tanssilava ja huvittelukeskus vesikelkkamäkineen. Nykään jyrkät kalliorannat kiinnostavat erityisesti nuorisoa, sinne tullaan viettämään aikaa kauempaakin, Näveri-Ranta kertoo.

Kaksi miestä harjaa Orimattilan Kalliojärven kallioseinämää, etualalla Jorma Hämäläinen, taustalla Veli-Matti Onnela.
Suunnistusseura Rastivarsojen Jorma Hämäläinen (etualalla) ja Veli-Matti Onnela urakoivat kallioseinämän puhdistuksessa. Kuva: Tuija Veirto / Yle

Haaste: kuinka kalliopinnat puhdistetaan töhryistä luontoystävällisesti?

Viime syksynä Orimattilan taideyhdistyksessä heräsi ajatus Kalliojärven ympäristön siistimisestä ja kallioiden puhdistuksesta talkoovoimin. Muukaan saatiin muitakin yhdistyksiä.

– Ympäristön asukkaiden ohella mukaan lähti partiolaisia ja suunnistajia. Joukon ikähaitari oli viisivuotiaasta seitsemänkymppiseen.

Rahallista tukea tuli muun muassa GreenLahti-hankkeelta.

Kallion puhdistusta selviteltiin etukäteen monesta paikasta. Tavoitteena oli löytää menetelmät, jotka ovat turvallisia sekä ihmisille että luonnolle.

Erityisesti apua oli Helsingin kaupungin ympäristötoimen vinkeistä.

– Saimme sieltä tiedon muun muassa biohajoavasta geelistä, jota kannattaisi käyttää. Mutta ei sielläkään ollut tietoa vastaavista kohteista muualla.

Siivousryhmän vetäjä Kirsti Sallinen esittelee kallioilta kerättyjä roskia ämpärissä. Taustalla mies kerää lasinsiruja.
Kallioilta ja sen ympäristöstä kerättiin pussitolkulla roskia, erityisen paljon löytyi lasia ja tupakantumppeja. Myös vaatteita, autonrengas ja tietokoneen rikkoutunut näyttö oli jätetty maastoon. Partiolippukunta Samoilijoiden Kirsti Sallinen veti siivousryhmää. Kuva: Tuija Veirto / Yle

Kokemuksista tietoa eteenpäin

Elokuisena lauantaina kolmisenkymmentä talkoolaista urakoi kallioilla ja sen lähimaastossa aamusta iltaan asti.

Lopputulokseen tempauksen vetäjä on tyytyväinen.

– Kaikki meni hyvin, innokkaita tekijöitä oli paljon ja tunnelma pysyi iloisena. Parasta oli, ettei ensiapuryhmä työllistynyt, vaikka maasto on todella haasteellinen.

Roskia talkoolaiset saivat kerättyä laajalta alueelta, kallioiden ohella metsästä ja rannoilta sekä veneellä vedestä.

Töhrynpoistossa yllätyksenä puhdistajille tuli Näveri-Rannan mukaan se, että pintakerroksen alta löytyi uusia, eri värisiä kerroksia.

– Se kertoo siitä, että töhryjä on tehty pitkään. Erityisesti hopeaväri oli sellaista, jota ei millään meinattu saada pois.

Kallis-ympäristötempauksen kokemukset aiotaan jakaa muillekin muun muassa verkkosivujen kautta.

Tapahtuma dokumentoitiin ja tulossa on myös taidenäyttely, jossa mukana on tapahtumasta kerättyä aineistoa.

Kalliojärven ympäristötempauksen vetäjä Hannele Näveri-Ranta
Ympäristötapahtuman vetäjä, Orimattilan taideyhdistyksen Hannele Näveri-Ranta on pitänyt nuorena kioskia Kalliojärvellä kesätöinään. Taustalla uimaranta ja kalliot, joilla talkoot järjestettiin. Kuva: Tuija Veirto / Yle

Suosittelemme