Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Taideluola Retretin kesä sujunut odotusten mukaisesti – saneeraustöitä jatketaan heti syyskuussa

Syyskuusta alkaen kohteessa aloitetaan saneeraustyöt. Luolan tiloja on myös määrä tulla ensi vuonna huomattava määrä lisää käyttöön.

Saimaan Taideluola Retretti Punkaharjulla
Saimaan Taideluola Retretin saneeraus on jouduttu keskeyttämään rahoitusongelmien vuoksi. Kuva: Kati Rantala / Yle
Juho Liukkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Saimaan taideluola Retretin kesä on sujunut odotusten mukaisesti.

Taideluolassa on käynyt noin 24 000 kävijää elokuun ensimmäiseen viikkoon mennessä. Koko kesän osalta tavoitteena on noin 30 000 kävijää ja kohde sulkeutuu elokuun lopussa.

Retretistä kerrotaan, että alkukesä oli rauhallisempaa, mutta kun luolakierros heinäkuun alussa avautui, oli kiinnostus jopa odotettua suurempaa.

– Sammon ryöstö -luolakierros on vaikuttanut olevan erityisesti lapsiperheiden mieleen, mutta kiitosta on tullut kaikista ikäryhmistä. Toki suuren asiakasjoukkoon mahtuu myös kriittisempiä näkemyksiä, Saimaan Taideluola Retretin toiminnanjohtaja Jussi Silvennoinen myöntää.

Punkaharjulla Tuunaansaaressa sijaitsevaa taideluolastoa oli remontoitu yli vuoden ajan, kun se saatiin avattua jälleen yleisölle. Tänä vuonna kohdetta saatiin myös vuosien jälkeen kutsua Retretti-nimellä.

Kohdetta kehitetään myös heti syksyllä. Syyskuusta alkaen luolastossa kerrotaan jatkuvan saneeraustyöt. Loputkin luolan tiloista saneerataan tämän päivän vaatimusten tasolle. Luolan tiloja tulee myös ensi vuonna huomattava määrä lisää käyttöön.

– Vaikka Kulttuuripuistossa ja luolan digitaalisella elämysalueella on nyt näyttävät kokonaisuudet, niin tavallaan tämä on ollut vielä lämmittelyvuosi, Silvennoinen kertoo.

– Tulevan vuoden sisältöjen kartoitus on käynnissä ja jatkuu syksyyn. Loppukesän aikana puitteita esitellään kiinnostuneille ja potentiaalisille sisällöntuottajille ja taiteilijoille. Valo-, video- ja digitaiteilijoita kannustamme myös rohkeasti ottamaan yhteyttä ja tulemaan elokuun aikana tutustumaan mahdollisuuksiin. Tavoitteena on myös isojen veistosten, tilateosten ja ITE-taiteen hankkiminen Kulttuuripuiston alueelle.

Retretin uuden tulemisen ensimmäinen vaihe on luolaston saneerauksen jälkeen valmis. Toiseen vaiheeseen kuuluu kaava-uudistus, sekä uudisrakentaminen maan päällisillä alueilla.

– Kaava-ehdotusta on jo valmisteltu ja se on tavoitteena viedä kaupungin päätöksentekoon vielä lähitulevaisuudessa. Kaava-ehdotukseen sisältyy noin 20 000 kerrosneliömetriä uutta rakentamista, eli hotellin lisäksi galleria-, koulutus- ja residenssitiloja.

Lue myös:

Retretin luolastossa tykitellään nyt videotaidetta – Sammon ryöstö heijastuu tarinana ikiaikaiseen kiveen

Retretti kaatui konkurssiin liki kymmenen vuotta sitten – nyt taideluolaston aluetta availlaan uudelleen, ja se on muuttunut täysin

Nimikiista ratkesi ja Retretti on taas Retretti – Punkaharjun taideluolien remontin hinta kolminkertaistui yli kymmeneen miljoonaan euroon

Retretin maagiset luolat kuohuttivat kansaa 1980-luvulla – nyt ne herätetään uudelleen henkiin digitaiteella ja kuudella miljoonalla eurolla

Suosittelemme sinulle