Hyppää sisältöön

Taru Lahti-Liukkonen palaa hiekalle, vaikka kotoa lähteminen oli vaikeaa – "Olen niin ylpeä, että olen äiti ja nyt EM-kisoissa"

Beach volley -pelaaja Taru Lahti-Liukkonen kertoo hakevansa EM-kisoista pelituntumaa parinsa Anniina Parkkisen kanssa. Tavoitteet ovat tulevissa kisoissa, vaikka huolta herättää, saako pari paikkaa MM-karsintaan.

Beach volley -pelaaja Taru Lahti Liukkonen elää unelmaansa saatuaan lapsen, mutta nyt alkoi seuraavan unelman, olympiapaikan, tavoittelu. Arkistokuva. Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Keskiviikkona alkavassa beach volleyn Euroopan mestaruusturnauksessa on mukana muun muassa Taru Lahti-Liukkonen, jonka edellisestä ottelusta on lähes kaksi vuotta.

– Jännittää todella paljon, mutta samalla olen kiitollinen, että osallistuminen on ylipäänsä mahdollista raskauden ja pienen loukkaantumisen jälkeen, Lahti-Liukkonen kertoo Yle Urheilulle.

Sunnuntaina Itävallan Wieniin saapunut Lahti-Liukkonen sanoo matkalla EM-kisoihin olleen paljon mutkia. Nyt hän kuitenkin jo odottaa, että pääsee pitkän tauon jälkeen pelaamaan parinsa Anniina Parkkisen kanssa. Lahti-Liukkonen myöntää, että tässä turnauksessa ollaan vielä hakemassa pelituntumaa ja rytmiä.

– Meillä on ollut melko rikkonaista. Ensin tuli koronapandemia, sitten olen palautunut raskaudesta samalla, kun Ansu on kuntoutunut selkäleikkauksesta. Rehellisesti sanottuna emme ole asettaneet suuria tavoitteita tähän turnaukseen. Tiedämme, ettei olla fyysisesti ihan täydessä iskussa.

Lahti-Liukkonen kertoo palautumisen raskaudesta kuitenkin alkaneen yllättävän tehokkaasti. Vaikka hän on tehnyt kovasti töitä, edelleen on tehtävää. Ylimääräistä motivaatiota hän ei kuitenkaan ole kaivannut.

– Kaikki tuntuu etenevän todella nopeasti – ihan kuin olisi taas juniori! Kehittyminen menee progressiivisesti niin kovaa eteenpäin, mutta huippukunto ei kuitenkaan tule ilmaiseksi.

Äitiyskään ei ole Lahti-Liukkosen harjoittelua haitannut. Vauva on ollut tosi hyvä nukkumaan, mies on ottanut paljon vastuuta kotielämästä samalla, kun mummit ja kummit auttavat joka käänteessä. Lahti-Liukkonen haluaa olla huippu-urheilija, joten arkeen liittyy peleissä kiertäminen ja vaativa harjoittelu. Hänen on kuitenkin juuri nyt hyvä olla, koska videopuheluiden avulla tuore äiti kuulee lastaan ja näkee hänen olevan iloinen.

– Oli ihan supervaikeaa lähteä sunnuntaina kotoa ja jättää vauva sinne, vaikka tiedän, että hänellä on huippuisä ja isovanhemmat vielä apuna. Osaan kuvitella edessä olevan sellaisia hetkiä, kun tulee tunne, että pitäisi olla kotona. Aika sitten näyttää, kuinka isosti kaipuu iskee, ja miten se vaikuttaa urheiluun. Silloin pitää miettiä hetki kerrallaan ja kuunnella, mitä sydän sanoo.

Beach volley -pelaajat Taru Lahti-Liukkonen ja Anniina Parkkinen valmistautuivat Itävallassa EM-kisoihin. Kuva: Kirsi Aaltola / Lentopalloliitto

Wienin EM-turnauksessa myös Lehtonen ja Ahtiainen

Wienissä pelattavassa EM-turnauksessa Lahti-Liukkosen ja Parkkisen ohella Suomea edustavat Niina Ahtiainen yhdessä Riikka Lehtosen kanssa. Kaiken lisäksi suomalaisjoukkueet ovat samassa lohkossa.

Lohkopeleissä edetään niin, että Lahti-Liukkonen/Parkkinen pelaavat ensin Puolaa vastaan, kun taas Lehtonen/Ahtiainen kohtaavat hollantilaisparin. Otteluiden voittajat kohtaa toisensa kamppaillen lohkovoitosta. Häviäjät ratkaisevat kolmannen pudotuspelipaikan. Lohkovoittaja etenee puolivälieriin, kun taas toinen ja kolmas neljännesvälieriin.

– Meillä ei ole kauheasti tietoa puolalaisparista, kun he eivät ole aikaisemmin pelanneet yhdessä. Videoita katsoessa olemme seuranneet heidän yksittäisiä suorituksia, mutta emme tiedä, miten he tulevat pelaamaan joukkueena, Lahti-Liukkonen kertoo.

Puolalaispari Agata Ceynowa ja Jagoda Gruszczynska tulivat A-lohkoon, kun Tokiossa olympiapronssia napanneet sveitsiläiset Joana Heidrich ja Anouk Vergé-Dépré jäivät pois EM-turnauksesta. Lehtonen ja Ahtiainen taasen kohtaavat hollantilaiset Marleen Ramond-van Ierselin ja Pleun Ypman.

– Oma sideout-hyökkäys, eli vastaanotto-passi-hyökkäys, on varmasti keskeisessä roolissa peleissä ja se peruspelaaminen, että löydetään Anniinan kanssa rytmi.

Lahti-Liukkosen mukaan Itävallassa kaikki on kunnossa: kentät, kyyditykset ja ruokailut. Paikan päällä saa rauhassa keskittyä itse tekemiseen. Hän toki toivoo, että turnauksessa tulee voittoja, mutta haluaa edetä "pallo kerrallaan".

– Pelataan niin hyvin kuin tässä meidän tämänhetkisessä kunnossa on mahdollisuus. Muuta ei voi odottaa tai vaatia.

Molempien suomalaisparien ottelut alkavat keskiviikkona kello 13.00.

Suomen Riikka Lehtonen ja Niina Ahtiainen kohtaavat EM-turnauksen ensimmäisessä ottelussa hollantilaisparin. Arkistokuva. Kuva: Antti Saarimaa / Lentopalloliitto

Ensin tavoitteena MM-kisat, sitten olympialaiset

Jos EM-turnaus päättyy alkulohkoon, Lahti-Liukkonen ja Parkkinen keskittyvät seuraavaksi harjoittelemiseen. He eivät voi osallistua SM-kiertueen finaaliturnaukseen Tampereella, koska eivät ole tällä kaudella pelanneet kiertueella. Lisäksi koronakaranteeni estäisi osallistumisen.

Heillä ovat tavoitteet pidemmällä, ja siksi pari halusi päästä koviin EM-peleihin hakemaan kokemusta. Tarkoituksena on päästä seuraaviin olympialaisiin. Lahti-Liukkonen on kertonut aiemminkin, että äitiys on yksi hänen isoimpia unelmiaan, mutta toistaa sen vielä.

– Olen niin ylpeä, että olen äiti ja nyt EM-kisoissa. Jotenkin asiat ovat vain loksahtaneet niin kuin olen unelmoinut – ja se on ihan sairaan siistiä. Jonain päivänä haluan vielä pelata olympialaisissa.

Kun Tokion kisat jäivät haaveeksi, Lahti-Liukkonen oli rauhallinen, koska 28-vuotias tietää pelivuosia vielä olevan jäljellä. Seuraavat olympiakisat ovat Pariisissa kolmen vuoden päästä.

Ensi vuonna on kuitenkin tiedossa beach volleyn maailmanmestaruuskisat Roomassa. Lahti-Liukkonen uskoo olevansa Parkkisen kanssa kunnossa kisoihin mennessä, mutta sinne pääseminen saattaa olla haastavaa.

– Jännittää, että päästäänkö karsintaan mukaan. Meidän pitäisi ehtiä keräämään riittävästi rankingpisteitä. Yritämme kaikin mahdollisin tavoin MM-kisoihin, mutta kovan työn takana se on.

Lue myös:

Taru Lahti-Liukkosen suurin haave toteutui ja ensimmäinen äitienpäivä saa hänet herkistymään – olympiaunelma mahtuu yhä vauvakuplaan

Taistelu beach volleyn viimeisestä olympiapaikasta alkaa Haagissa: "Pelitapa on raaka, mutta sitä ei auta miettiä"

Ammattipyöräilijä Lotta Henttala odottaa esikoistaan, eikä lähde Tokion olympialaisiin – "Voin sitten mennä seuraaviin, jos siltä tuntuu"

Päävalmentaja Kai Liukkonen jättää maajoukkueen EM-kisojen jälkeen – taustalla näkemyserot liiton kanssa: "Teimme liikaa kompromisseja"

Suosittelemme sinulle