Hyppää sisältöön

Mikkelin kaupungin peruskoululaisten maksuttomat joukkoliikennematkat jatkuvat tämänkin lukuvuoden

Kaupunki jatkaa maksuttomien joukkoliikennematkojen tarjoamista, koska haluaa auttaa lapsia ja nuoria omaksumaan jo varhaisessa vaiheessa joukkoliikenteen käytön.

Ensimmäiset kokeilut peruskoululaisten maksuttomasta liikenteestä tehtiin jo vuonna 2017. Kuvassa koululaiset odottavat bussia Mikkelissä. Arkistokuva.
Ensimmäiset kokeilut peruskoululaisten maksuttomasta liikenteestä tehtiin jo vuonna 2017. Kuvassa koululaiset odottavat bussia Mikkelissä. Arkistokuva. Kuva: Tarja Nyyssönen / Yle
Juho Liukkonen

Mikkelin kaupungin peruskoululaisten maksuttomat joukkoliikennematkat jatkuvat myös tämän lukuvuoden.

Ilmaisen matkustamisen mahdollistavat Waltti-kortit tehdään koulujen oppilasluetteloiden perusteella uusille peruskoululaisille.

Matkakortin saa viimeistään oppilaan koululta kouluvuoden alkaessa.

Vuonna 2017 käynnistynyt kaksivuotinen kokeilu päättyi kevätlukukauteen 2019, jonka jälkeen kaupungissa tehtiin päätös peruskoululaisten Waltti-kortin käytön jatkamisesta toistaiseksi.

– Oppilaille ja heidän huoltajilleen tehtiin vuonna 2019 ennen jatkopäätöksentekoa kysely, joka osoitti, että kohderyhmän mielestä kokeilu oli ollut varsin onnistunut ja palvelun toivottiin jatkuvan, Mikkelin kaupungin opetusjohtaja Seija Manninen vastaa sähköpostitse.

Manninen kertoo myös, että aikanaan kokeilua kohtaanheräsi huoli siitä, että lasten arkiliikunta vähenee, kun lapset käyttävät bussia kävelyn tai pyöräilyn sijaan.

– Tehdyn kyselyn tulokset eivät tukeneet tätä näkemystä. Useat näkivät asian siten, että bussia käytettäessä lapset kävelevät ainakin matkat pysäkille ja pysäkiltä, kun taas aiemmin on turvauduttu enemmän vanhempien järjestämään ovelta ovelle kuljetukseen.

– Toinen kritiikin aihe oli mahdollisen häiriökäyttäytymisen lisääntyminen busseissa. Alkuvaiheessa oli havaittavissa roskaamista ja meluamista, kun autot täyttyivät koululaisista, mutta alkuvaiheen asiaan puuttumisen jälkeen nämä ilmiöt ovat olleet satunnaisia.

Mannisen mukaan matkustusmäärien kasvu ajoittuu koulujen alku- ja päättymisajankohtiin. Tämä on aiheuttanut bussien ruuhkautumista kyseisinä aikoina tietyillä alueilla. Tämän vuoksi ajankohtiin on ollut tarpeellista ottaa lisävuoroja.

– Niillä alueilla, joilla ei kulje joukkoliikennettä, on välillä harmiteltu sitä, ettei heillä ole samaa mahdollisuutta.

Manninen arvioi, että muiden kuin koulukuljetusoikeuden omaavien oppilaiden osuus, sekä ilta- ja viikonloppukäytön osuus kuljetuskulujen kokonaissummasta on noin 550 000 – 600 000 euroa.

Manninen itse puolustaa maksuttoman liikenteen merkitystä nuorille.

– Tällä on merkittävä asenteellinen vaikutus, kun ajatellaan ekologisesti kestävää tulevaisuutta ja yksityisautoilun vähentämistä, Manninen uskoo.

Suosittelemme sinulle