Hyppää sisältöön

Suojelupoliisin ylietsivä tuomittiin sakkoihin virkarikoksesta, ei valita hovioikeuteen – tuomion taustalla oli miehen omistama koirayritys

Suojelupoliisin ylietsivä ei valita hovioikeuteen käräjäoikeuden langettamasta tuomiosta. Käräjäoikeus katsoi ylietsivän toimineen esteellisenä virkatehtävässään. Suojelupoliisi pohtii, voiko ylietsivä jatkaa virassaan.

Kuvassa on suojelupoliisin päämaja Helsingin Punavuoressa osoitteessa Ratakatu 12 syyskuussa 2020.
Suojelupoliisin ylietsivä tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa sakkoihin. Mies ei valita tuomiosta. Kuva: Silja Viitala / Yle
Päivi Happonen

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi heinäkuussa suojelupoliisin (supo) ylietsivän sakkoihin virkarikoksesta ja ampuma-aserikoksesta.

Käräjäoikeuden päätös jää nyt voimaan, koska tuomittu ja syyttäjä eivät valita hovioikeuteen.

Käräjäoikeus katsoi päätöksessään, että ylietsivä oli tehnyt vuosina 2016–2017 ydinvoimayhtiö Fennovoimaan liittyvän virkatoimensa esteellisenä. Oikeuden mukaan mies oli suorittanut Fennovoiman turvakontin auditoinnin eli turvallisuuden arvioinnin Pohjois-Pohjanmaan Pyhäjoella.

Koirapalveluita tarjoava yritys teki ylietsivästä esteellisen

Esteellisyyden aiheutti miehen ja hänen avopuolisonsa osittain omistama yritys, jolta Fennovoima tilasi koirapalveluita.

Fennovoima maksoi yhtiölle erikoisetsintä- ja suojelukoirapalvelun valmiuksien luomisesta noin 30 000 euroa vuodessa vuosina 2015–2017. Fennovoima oli yhtiön ainoa asiakas.

Käräjäoikeuden mukaan suojelupoliisin ylietsivän täytyi ymmärtää, että luottamus hänen toimintansa puolueettomuuteen oli vaarantunut.

Ylietsivä ei ollut ilmoittanut sivutoimestaan suojelupoliisille, vaikka käräjäoikeuden mukaan hänen olisi pitänyt virkamieslain perusteella tehdä niin. Oikeuden mukaan sivutoimea ei todennäköisesti olisi myönnetty tai sen pitäminen olisi kielletty.

Ylietsivä kiisti käräjäoikeudessa syyllistyneensä virkavelvollisuuden rikkomiseen.

Tuomio myös ampuma-aserikoksesta

Suojelupoliisin ylietsivä oli tuomittu käräjäoikeudessa myös ampuma-aserikoksesta.

Miehellä oli hallussaan Mauser-merkkinen käsiase. Syyttäjän mukaan mies sai rekisteröimättömän aseen sukulaiseltaan ja piti sen jälkeen asetta hallussaan muun muassa kotonaan ja työpaikallaan.

Ylietsivä totesi käräjäoikeudelle, ettei ase ollut toimintakuntoinen. Käräjäoikeuden mukaan asetta ei kuitenkaan ollut deaktivoitu eli tehty toimintakyvyttömäksi. Oikeus katsoi ylietsivän syyllistyneen ampuma-aserikokseen.

Käräjäoikes tuomitsi suojelupoliisin ylietsivälle 40 päiväsakkoa, mikä hänen tuloillaan tarkoitti 1 240 euroa. Tämä sakkorangaistus jää nyt siis voimaan.

Ylietsivä on ollut pidätettynä virastaan tapauksen tutkinnan alusta lähtien. Suojelupoliisista kerrottiin keskiviikkona Ylelle, että Supo tekee asiassa virkamiesoikeudelliset ratkaisut, koska käräjäoikeuden tuomio on nyt lainvoimainen.

11.8.2021 kello 15.40 juttuun lisätty tieto, että Supo tekee asiassa nyt virkamiesoikeudelliset ratkaisut.

Lue myös:

Supon ylietsivä teki Fennovoimaan liittyvän virkatehtävän esteellisenä, käräjäoikeus tuomitsi sakkoihin

Suojelupoliisin ylietsivälle vaaditaan tuomiota virkavelvollisuuden rikkomisesta Fennovoimaan liittyvien virkatehtävien hoitamisessa

Suosittelemme sinulle