Hyppää sisältöön

Kun rekat ja pienet koululaiset kohtasivat risteyksessä joka aamu, kaupunki merkitsi oppilaille katuun uuden koulureitin

Pieksämäen alakoulut sijaitsevat vilkkaasti liikennöidyillä alueilla, ja vaaratilanteita on sattunut vuosittain. Nyt koululaisille on merkitty turvalliset reitit katuihin ja lyhtypylväisiin. Koulujen lähistössä suojatiet on varustettu huomiovaloilla.

Ekaluokkalainen Nooa Sirkka kävelee turvallista koulureittiä merkkaavaa sinistä viivaa pitkin Pieksämäellä.
Ekaluokkalainen Nooa Sirkka kävelee kouluun kaupungin merkkaamaan sinistä reittiä pitkin.

Pieksämäkeläinen Harjun koulu sijaitsee vilkkaasti liikennöidyn Kuopiontien varrella. Alakoululaiset saapuvat lähes kaikista ilmansuunnista ja reitille osuu esimerkiksi koulun nurkalla sijaitseva, liikennevaloin ohjattu risteys.

Nyt koululaisille on suunniteltu aiempaa turvallisemmat kulkureitit kolmen eri alakoulun läheisyyteen. Reitit on merkitty kevyen liikenteen väylille ja jalkakäytäville sinisellä viivalla sekä lasten itsensä suunnittelemalla opasteella.

– Ei ole käytetty lyhintä reittiä vaan turvallisinta reittiä. Olemme pyrkineet etsimään sellaisia reittejä, jotka karttavat isoja risteyksiä ja on muutenkin turvallisia kulkea, kertoo tekninen johtaja Jari Nykänen.

Pieksämäellä järjestettiin piirustuskilpailu, jossa lapset saivat suunnitella turvallisen koulutien opasteen. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Lisäksi koulujen läheisyydessä sijaitseville suojateille on asennettu vilkkuvat huomiovalot, jotka kertovat autoilijalle, kun lapsi – tai kuka tahansa jalankulkija tai pyöräilijä – on astumassa suojatielle.

– Talvella se helpottaa tilannetta, koska pienet lapset eivät näy penkkojen takaa. Ei näy pipo eikä lippa. Valomerkeillä pystytään parantamaan tilannetta, Nykänen sanoo.

"Koulutie tuntuu turvalliselta", sanoo ekaluokkalainen

Ensimmäisen luokan aloittava Nooa Sirkka on ehtinyt harjoitella koulumatkaa useita kertoja perheensä kanssa. Matkaa Maaselän kouluun on vain muutama sata metriä.

– Ensinnäkin katsottiin, että missä olisi varmimmat suojatiet, joista lapsi näkisi hyvin ja tulisi nähdyksi. Yhdessä on reittiä kuljettu ja mietitty siitä, että pitää pysyä sovitulla reitillä, vaikka vastaan tulisi mielenkiintoisia kohteita, sanoo äiti Saara Sirkka.

Nooan koulureitti kulkee pääosin sinistä viivaa pitkin. Hän pannut merkille myös lyhtypylväisiin kiinnitetyt turvallisen koulutien opasteet.

– Niiden mukaan on turvallista liikkua, Nooa Sirkka sanoo.

Saara ja Nooa Sirkka Harjun koulun pihalla. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Vanhempaakin uudet merkit ovat ilahduttaneet.

– Se on yhteisöllinen asia. Niillä pystytään ohjaamaan lapsia siihen, että he tekevät hyviä ratkaisuja liikenteessä. Kun lapset oppivat karttamaan vaarallisimpia paikkoja, niin turvallisuus lisääntyy.

Saara Sirkka on paitsi tuoreen ekaluokkalaisen vanhempi, myös Harjun koulun erityisopettaja. Hänen mukaansa autoilijat ovat huomioineet lapset pääasiassa hyvin.

– Sillä on iso merkitys, että miten koulumatka sujuu, se antaa paljon suuntaa päivän kululle. Siksi varmaan kaikki toivomme, että lapset saisivat kulkea sen hyvin ja luottavaisesti.

Iso vaikutus, maltilliset kustannukset

Pieksämäen alakoulujen läheisyydessä ei ole sattunut vakavia onnettomuuksia, mutta vaaratilanteita on vuosittain jonkin verran.

– Vaaratilanteet on lähinnä sellaisia, että lapsi tulee suojatielle yllättäen. Liikennevaloissa vihreän valon aika on ollut lyhyt ja he meinaavat mennä punaisia päin, rehtori Saila Korhonen kertoo.

Harjun koulun vieressä sijaitseva suojatie on varustettu huomiovaloin. Ne vilkkuvat, kun kävelijä tai pyöräilijä on tulossa suojatielle. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Reittien merkitsemisen ohella huomiota on kiinnitetty koulujen pysäköintialueisiin.

Harjun, Maaselän ja Kontiopuiston kouluille on rakennettu uudet jättöalueet, jotta lapset pääsevät turvallisesti koulukuljetuksen kyytiin ja pyöräilijät lähtemään pihasta.

Turvallinen koulutie -hankkeen kustannukset ovat kaikkiaan alle sata tuhatta euroa. Tekninen johtaja Jari Nykänen pitää hintaa maltillisena.

– Jos niillä yksikin onnettomuus tai lähinnä piti -tilanne ehkäistään, niin se on meille riittävä vaikutus.

Uusista koulureiteistä kertovat kartat löytyvät koulujen verkkosivuilta. Rehtori Saila Korhosen mukaan perheille on viestitty asiasta myös Wilmassa ja paikallislehdissä.

– Tämä on ymmärtääkseni aika ainutlaatuista Suomessa, että tällaisia reittejä on merkitty.

Voit keskustella aiheesta 12.8. klo 23.00 saakka.

Suosittelemme sinulle