Hyppää sisältöön

Helsinkiin syntyy uusi museokeskus, ja siitä saa kiittää Tanssin taloa

Suomen valokuvataiteen museo, Teatterimuseo sekä Hotelli- ja ravintolamuseo avaavat ovensa uudistuneina syksyllä. Kolmesta museosta syntyy museokeskus Helsingin Kaapelitehtaalle. Siitä toivotaan uutta vetovoimatekijää pääkaupunkiseudulle.

Tanssin talo vaikutti uuden museokeskuksen syntyyn Helsingin Kaapelitehtaalle. Tanssin talon seinästä puuttuu vielä heijastava pintamateriaali. Museoiden sisäänkäynti siirtyy Kaapelitehtaan päädystä uudelle, katetulle sisäpihalle. Kuva otettu elokuussa 2021. Kuva: Sini Järnström/ Yle

Salmisaaressa sijaitsevalle Kaapelitehtaalle on rakennettu kaikessa hiljaisuudessa uutta museokeskusta. Rakennuksessa vuosia toimineet Suomen valokuvataiteen museo, Teatterimuseo sekä Hotelli- ja ravintolamuseo pannaan uuteen uskoon. Sen lisäksi valokuvataiteen museo laajenee uuteen kellarikerrokseen.

Kaikissa kolmessa museossa on käynnissä historiallinen remontti. Muutoksen takana on rakenteilla oleva Tanssin talo, joka avaa ovensa alkuvuodesta. Tanssille pyhitetty vierailuteatteri lisää väistämättä koko Kaapelitehtaan vetovoimaa.

– Meillä on mahdollisuus tehdä tässä kohtaa yhdessä museoista vahvempia ja isompia, museonjohtaja Elina Heikka Valokuvataiteen museosta sanoo.

Hän muistuttaa, että Helsingistä on puuttunut Tampereen Vapriikki-museon kaltainen keskus. Kaapelitehtaalle syntyvästä museokompleksista tulee Helsingissä lajinsa suurin, vaikka se häviää koossa Vapriikille.

Valokuvataiteen ystäville on tiedossa hyviä uutisia: Valokuvataiteen museon näyttelytilat remontoidaan huippukuntoon. Sen seurauksena tiloissa voi esittää tulevaisuudessa periaatteessa kenen tahansa valokuvataiteilijan töitä.

– Ilmastointiremontti vaikuttaa siihen, millaisia taidelainoja voimme jatkossa saada, Heikka toteaa.

Lisäksi museon kellarikerrokseen remontoidaan uusi näyttelytila. Sinne on tarkoitus rakentaa pysyvä näyttely, jossa kerrotaan valokuvasta muun muassa maailmaa muuttavana voimana. Valokuvataiteen museolla on näyttelytila myös Helsingin keskustassa sijaitsevassa kauppagalleriassa.

Suomen valokuvataiteen museon näyttelytilat uudistetaan. Museonjohtaja Elina Heikka seisoo kokoontaitettujen näyttelyseinien edessä. Kuva otettu elokuussa 2021. Kuva: Sini Järnström/ Yle

Teatterimuseon näyttämö säilyy

Teatterimuseo täyttää ensi vuonna 60 vuotta, mutta se kuoriutuu nahoistaan jo tänä syksynä. Museossa on täysi tohina päällä. Kaikki näyttelyt on purettu ja seinät kaadettu. Ne rakennetaan uudelleen samalla, kun näyttelytekniikka uusitaan.

– Teatterimuseo uudistuu perusteellisesti, museonjohtaja Raija-Liisa Seilo sanoo.

Myös Teatterimuseon ystäville on hyviä uutisia: vaikka Teatterimuseo on muilta osin purettu, museon oma Arkadia-teatteri seisoo yhä pystyssä. Tilat sen ympärillä uudistetaan, ja teatterin pukuhuoneesta tulee nykyistä suurempi.

Teatterimuseon tehtävät laajenivat hiljan, kun siitä tuli valtakunnallinen vastuumuseo, ja nyt se tallentaa teatterin, tanssin ja oopperan lisäksi myös sirkuksen ja esitystaiteen historiaa.

– Uudistuksessa on siksi myös tällainen sisällöllinen potku mukana.

Teatterimuseon ensimmäinen näyttely pureutuu kotimaisen nykytanssin kansainväliseen historiaan.

Hotelli- ja ravintolamuseon viinakauppa. Museonjohtaja Anni Pelkonen kuvattu näyttelytiloissa elokuussa 2021. Kuva: Sini Järnström/ Yle

Ruoalle ja juomalle oma foorumi

Hotelli- ja ravintolamuseo juhlii tänä vuonna 50-vuotista taivaltaan, ja se aukaisee ovensa ensimmäisenä. Museon tiloja ja näyttelyitä uusitaan.

– Toimintamme on kehittynyt niin paljon viime vuosina, että tilamme tulivat tiensä päähän. Emme pystyneet enää palvelemaan laajoja yleisöjä vanhoilla sisällöillä, museonjohtaja Anni Pelkonen sanoo.

Hotelli- ja ravintolamuseo avaa ovensa uudella, pysyvällä näyttelyllä, joka esittelee laajasti ruoka- ja juomakulttuuria. Museo markkinoi kokemusta moniaistisena.

– Rakennamme museosta ruoka- ja juomakulttuurin foorumia. Suomessa ei ole vastaavanlaista, Pelkonen sanoo.

Hotelli- ja ravintolamuseo on tiettävästi ainut museo Suomessa, jolla on anniskeluoikeudet.

Museonjohtaja uskoo, että Kaapelitehtaan uudesta keskuksesta tulee Tanssin talon kanssa uusi vetovoimatekijä Helsinkiin.

– Kolmen museon kombo on tulevaisuudessa sellainen kohde, joka kiinnostaa myös matkailijoita.

Kaapelitehdas ei ole tähän mennessä juuri houkutellut Helsingin kesäturisteja.

Kolmen museon remontit maksetaan pääasiassa opetus- ja kulttuuriministeriön sekä säätiöiden tuella. Myös museoiden vuokranantaja, Kaapelitehdas, osallistuu muutostöihin.

Suomen valokuvataiteen museo laajenee Helsingin ydinkeskustaan – uusi näyttelytila avautuu kesäkuussa

Tältä näyttää tuleva Kansallismuseon lisärakennus – arkkitehtuurikilpailun voitti JKMM Arkkitehtien Atlas

Miten museo brändätään? Helsingin kaupunginmuseo onnistui tuplaamaan kävijäennätyksensä

Suosittelemme sinulle