Hyppää sisältöön

Suojamaskikauppojen kiristystapauksen esitutkinta valmistui, poliisi epäilee kolmea rikoksista

Huoltovarmuuskeskuksen suojamaskikauppoihin liittyvän kiristystapauksen esitutkinta on valmistunut ja tapaus siirtyy syyteharkintaan, kertoo Helsingin poliisi.

Poliisin epäilee kolmea henkilöä julkisuudessa esillä olleeseen Huoltovarmuuskeskuksen suojamaskijupakkaan liittyvässä kiristystapauksessa. Kuva: Linus Westerlund / Yle

Helsingin poliisi on saanut esitutkinnan valmiiksi julkisuudessa esillä olleeseen suojamaskikauppoihin liittyvästä kiristystapauksesta.

Esitutkinnan perusteella poliisi epäilee kolmea henkilöä rikoksista. Rikosnimikkeistä kaksi on törkeän kiristyksen yritys ja yksi yllytys törkeään kiristykseen.

Poliisi epäilee, että asianomistajaa on vaadittu pakottamalla luopumaan noin viiden miljoonan euron arvoisesta taloudellisesta edusta. Tapaukseen epäillään liittyneen eri asteista uhkailua ja kiristystä.

Poliisi epäilee kolmea henkilöä rikoksista. Tapauksessa on epäiltynä kaksi miestä ja yksi nainen. Rikosnimikkeinä on kaksi törkeän kiristyksen yritystä ja yksi yllytys törkeään kiristykseen. Poliisin tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Mikko Nikkanen luonnehtii epäiltyjä keski-ikäisiksi. Hän ei avaa sitä, keitä epäillään milläkin rikosnimikkeellä.

Nikkasen mukaan epäillyt ovat kaikilta osin kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin. Tapaus on siirtynyt tänään syyttäjälle syyteharkintaan.

Helsingin poliisin kiristystapausta koskeva tutkinta liittyy samaan kokonaisuuteen kuin Keskusrikospoliisin Huoltovarmuuskeskuksen suojavälinehankintoja koskeva esitutkinta, joka eteni syyteharkintaan eilen.

Tutkinta alkoi kiven heittämisestä ikkunan läpi

Poliisi sai huhtikuun alussa 2020 ilmoituksen kiven heittämisestä sisään asunnon ikkunasta Helsingissä. Tapauksen tutkinnassa poliisin tietoon tuli seikkoja, jotka johtivat kiristysepäilyihin.

– Kiven heitto on ollut eräänlainen alkusysäys tutkinnalle. Siitä tämän tapahtumasarjan selvittely on käynnistynyt, ja taustalta ilmeni, että tässä on asianomistajalta pyritty saamaan taloudellista hyötyä pois, Nikkanen sanoo STT:lle.

Saman kuun lopulla poliisi otti Etelä-Suomessa kiinni kaksi ihmistä epäiltyinä törkeästä kiristyksestä. Sittemmin epäillyt rikosnimikkeet vaihtuivat törkeän kiristyksen yritykseksi, koska uhrilta ei onnistuttu saamaan tavoiteltua taloudellista etua.

Poliisi ei ota kantaa epäiltyjen tai uhrin henkilöllisyyteen.

Juttua päivitetty 11.8. kello 16.20: Lisätty tiedot tutkinnan aloituksesta ja rikoskomisario Nikkasen kommentit.

Lue lisää aiheesta:

Huoltovarmuuskeskuksen suojavälinehankintoja koskeva esitutkinta syyteharkintaan – kahta henkilöä epäillään törkeästä petoksesta

Suosittelemme sinulle