Hyppää sisältöön

Ano Turtiaisen puoluehanke keräsi tarvittavat kannatusilmoitukset päivässä – Valta kuuluu kansalle -yhdistyksellä 5 200 kannattajaa

Kansanedustaja Ano Turtiainen perusti kesäkuussa Valta kuuluu kansalle -yhdistyksen ja kertoi tavoittelevansa uuden puolueen perustamista. Perussuomalaisista helmikuussa erotetun Turtiaisen puoluehanke keräsi puolueelle tarvittavan kannatuksen päivässä.

Kansanedustaja Ano Turtiainen on puoluehankkeensa kannatukseen hyvin tyytyväinen. Arkistokuva. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Kansanedustaja Ano Turtiaisen vetämä puoluehanke on edennyt nopeasti. Kesäkuussa Turtiainen ilmoitti tavoittelevansa uuden puolueen perustamista, ja kannatusilmoitusten keräämiseen riitti yksi päivä.

Kannatusilmoitusten kerääminen aloitettiin sekä verkossa että fyysisinä kannatuskortteina keskiviikkona 11. elokuuta. Valta kuuluu kansalle -yhdistys tiedotti puolenyön jälkeen, että tarvittavat 5000 kannattajailmoitusta on saatu kasaan.

Torstai-aamuun mennessä kannattajailmoituksia on kerääntynyt yli 5200.

Tiedotteen mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun kannattajailmoitukset saadaan kasaan näin nopeasti. Ano Turtiainen on erittäin tyytyväinen tulokseen.

– Valta kuuluu kansalle, ja suoran demokratian periaatteiden mukaisesti kaikkien suomalaisten pitää saada yhdessä päättää Suomen poliittisesta suunnasta. Tätä on jatkossa ajamassa uusi puolue Valta kuuluu kansalle. Suomea ei pidä enää luotsata eri puolueiden omien ahtaiden intressien pohjalta, vaan suomalaisten itse itselleen määräämään suuntaan, Turtiainen sanoo tiedotteessa.

Yhdistys kertoo tavoitteekseen kansanvallan vahvistamisen lisäämällä muun muassa suoraa demokratiaa esimerkiksi kansanäänestysten muodossa. Yhdistyksen säännöt ovat luettavissa yhdistyksen internetsivuilla.

Ennenkuin Valta kuuluu kansalle rekisteröidään puolueeksi oikeusministeriö toimittaa kannatusilmoitukset Digi- ja väestötietovirastolle, joka ne tarkastettuaan ilmoittaa ministeriölle, onko ilmoituksia tarvittava määrä. Tämän jälkeen oikeusministeriö tekee lopullisen rekisteröintipäätöksen ja merkitsee yhdistyksen puolueena puoluerekisteriin.

Ano Turtiainen erotettiin perussuomalaisista helmikuussa. Tämän jälkeen Turtiainen muodosti yhden miehen eduskuntaryhmän. Turtiaisen mukaan eduskuntaryhmän nimi on nyt Valta kuuluu kansalle.

Yllätti myös Turtiaisen

Turtiainen kertoo, että kannattajakorttien määrän keruu näin ripeässä ajassa oli myös hänellekin yllätys.

– Meillekin asia tuli yllätyksenä. Varauduimme siihen, että tässä menee vähintään tulevan perussuomalaisten puoluekokousviikonlopun jälkeen, kun oikeusministeriö on hyväksynyt puolueen säännöt. Se tuli meille yllätyksenä, että ei tarvinnutkaan viilata niitä.

– Totta kai heti laitettiin keräys päälle, eikä sitä markkinoitu yhtään sen enempää. Tehtiin tiedote ja markkinoitiin sosiaalisessa mediassa asiaa. Saamieni yhteydenottojen perusteella minulla oli aavistus, että itse keräys tulee 2-3 päivässä täyteen. Tavallaan yllätys oli kuitenkin, että saatiin äänet kasaan päivässä.

Turtiainen kertoo, että yhdistyksellä on tänään puoluekokous, jossa käsitellään jäsenhakemuksia.

– Siellä on nimenomaan taustavoimia, mistä tulee virallisia yhdistyksen jäseniä. Meillä on tiedossa myös muuta porukkaa, jotka eivät ole laittaneet vielä jäsenhakemusta, mutta ovat merkittäviä tahoja, joilla on vaikutusvaltaa yritysmaailmassa.

Perussuomalaisten puoluekokouksen jälkeen tarkoitus on myös järjestää oman eduskuntaryhmän kokous.

– Silloin tehdään ulostuloja ja linjavetoja. Nythän iso asia on, että minun kautta saatiin suoraan eduskuntapuolue myös, eli tämä ei ole pelkkä (eduskunnan ulkopuolinen) puolue.

Juttua täydennetty 12.8.2021 kello 10:50 Ano Turtiaisen kommenteilla

Suosittelemme sinulle