Hyppää sisältöön

Norjalainen pörssiyhtiö suunnittelee akkukennotehdasta Vaasaan – kyseessä suurinvestointi: "Toteutumisen todennäköisyys on erittäin suuri"

Akkukennotehdasta on tavoiteltu kaupunkiin pitkään. Tehtaat ovat investointeina ja työllisyysvaikutuksiltaan merkittävimpiä akkuteollisuusketjussa.

Kaupunginjohtaja Tomas Häyryn mukaan Vaasan suunnitelmat ovat globaalisstikin ainutlaatuiset
Kaupunginjohtaja Tomas Häyryn mukaan Vaasan suunnitelmat ovat globaalisstikin ainutlaatuiset
Sari Möller

GigaVaasa eli Vaasan akkutehdasalue on saamassa tavoittelemansa akkukennotehtaan.

Norjalainen pörssiyhtiö FREYR Battery on tehnyt Suomen Malmijalostuksen ja Vaasan kaupungin kanssa aiesopimukset yhteistyöstä akkukennoteknologian ja tuotannon kehittämisestä Suomessa teollisessa mittakaavassa.

Vaasan kaupungin kanssa aiesopimus on allekirjoitettu90 hehtaarin tontista mahdollisen tehtaan rakentamista varten. Edellytyksenä on, että tietyt ehdot projektissa täyttyvät.

FREYRin toimitusjohtajan Tom Einar Jensenin mukaan Vaasan sijainti on houkutteleva. Lisäksi käytettävissä on paikallisia raaka-aineita, uusiutuvia energialähteitä ja olemassaoleva akkujen arvoketjuklusteri.

Ratkaistavia asioita on paljon, eikä Jensen halua vielä kertoa investoinnin suuruutta tai tarkempia työllisyysvaikutuksia. Kyseessä voi olla miljardiluokan hanke.

90 hehtaarin tontti mahdollistaa periaatteessa esimerkiksi 40–50 gigavatin perinteistä teknologiaa käyttävä laitoksen. 24M-tekniikkaa käytettäessä vaiheet voi tiivistää ja tilaa tarvitaan vähemmän, joten Vaasan tontille voisi nousta todella laajan volyymin tehdas. Paljon riippuu siis siitä, millaiseen teknologiaan yhtiö päätyy.

FRYER laajentaa parhaillaan toimintaansa myös Norjassa viiden gigatehtaan voimin, ja näitä suunnitelmia Vaasan-kuvio ei muuta.

Jensinin mukaan alalla asiakkaat, teknologia ja kestävä kehitys linkittyvät toisiinsa tiukemmin kuin monella muulla. Siksi kokonaisuus kirkastuu vasta, kun ne valikoituvat kuvioon.

FRYER käy tällä hetkellä keskusteluja 60 asiakkaan kanssa, ja akkujen kysyntä onkin syynä vahvaan uskoon tehtaan nousemiselle myös Vaasaan.

– Emme voi vastata heidän tarpeisiinsa nykyisellä kapasiteetilla Norjasssa. Kysynnän ja tarjonnan välillä on valtava käppi, ja kaikki laatu- ja ympäristövaatimukset täyttävät akut myydään 10 seuraavan vuoden aikana, sanoo Jensen.

Hän muistuttaa, että akkujen tarve on tulevaisuudessa erittäin suuri paitsi sähköajoneuvoissa, myös energiaratkaisuissa.

Vaasa pyrkii maan johtavaksi akkukehityksen alueeksi

Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry näkee tulevaisuudessa mahdollisuuden rakentaa Vaasasta Suomen johtavan akkukehityksen alueen. Yhteistyö FREYERin ja Malmijalostuksen kanssa asettaa hänen mukaansa yhteistyön korkealle jopa globaalissa mittakaavassa.

– Tuntuu erittäin hyvältä, tunnelmat ovat erittäin innostuneet!

Häyry arvioi, että hankkeen työllistävä vaikutus on erittäin suuri, samoin sen vaikutus rakentamiseen, vientiin ja palvelusektoriin. Laitoksen kokoa on kuitenkin vielä liian aikaista ennakoida.

Yhtiö on jo polkaissut käyntiin ympäristövaikutusten arviointityön, ja yva-ohjelma käynnistynee elo-syyskuussa, uskoo Häyry.

Vaasassa taas on jo pitkällä infran suunnittelu ja sen liittäminen satamaan, raiteisiin ja maanteihin.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä iloitsee tiedotteessa siitä, että akkukennotehtaan perustaminen etenee. Lintilä katsoo suunnitelmien sopivat äärimmäisen hyvin Suomen tavoitteeseen rakentaa vahva akkuekosysteemi.

GigaVaasa pääsi vauhtiin huhtikuussa

Huhtikuussa Suomen Malmijalostus kertoi suunnittelevansa investointia Vaasaan suunniteltuun katodimateriaalitehtaaseen. Kumppanina ja tehdasinvestoinnin vetäjänä toimii brittiläinen pörssiyhtiö Johnson Matthey, jonka kanssa Vaasan kaupunki allekirjoitti aiesopimuksen.

Varaus koskee noin 50 hehtaarin suuruista tonttia. Rakentamisen on tarkoitus alkaa Laajametsän alueella vielä tänä vuonna, ja toiminnassa tehdas olisi vuonna 2024.

Lue lisää: Vaasan kaupunki ja Johnson Matthey allekirjoittivat aiesopimuksen akkutehdashankkeesta – "Hieno päivä Vaasalle ja Suomelle"

Kaikkiaan alue on satojen hehtaarien suuruinen. Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry ennakoi huhtikuussa, että tämän päänavauksen jälkeen alue lähtee kehittymään kovaa vauhtia.

Vaasan kaupunki kertoi jo tuolloin houkuttelevansa alueelle myös akkukennojen valmistajaa. Akkukennotehtaat ovattyöllisyysvaikutuksiltaan ja investoinneiltaan kaikkein merkittävimpiä. Tehtaan perustaminen maksaa useita miljardeja euroja.

Northvolt rakentaa akkukennotehdasta parhaillaan Ruotsin Skellefteån. Suomi kilpaili samasta investoinnista, mutta jäi kakkoseksi.

Johnson Matthey suhtautui kaupungin pyrkimyksiin myönteisesti, mutta ei pidä kennotehdasta Vaasassa oman toimintansa kannalta välttämättömänä.

Johnson Matthey tulee valmistamaan Vaasan tehtaassaan eLNO:ta. Se on yhtiön omaa energiatiheää, matalakobolttista katodiakkumateriaalia.

Laajametsän kyltti Vaasassa.
Katso tästä tallenne tiedotustilaisuudesta, jossa olivat paikalla Vaasan kaupungin, Suomen Malmijalostuksen ja FREYR Batteryn edustajat. Tilaisuus pidettiin pääosin englannin kielellä.

Lue lisää prosessista: "Ensin tehdään taikina, sitten paistetaan leipä" – asiantuntija vääntää rautalangasta, mistä akkukennojen valmistuksessa on kyse

Suosittelemme sinulle