Hyppää sisältöön

Hannu-Pekka Björkman, Nina Honkanen ja Elina Knihtilä keskustelivat elämän ajoittaisesta mielekkyydestä – katso tallenne Naantalin Kirjajuhlilta

Honkanen ja Björkman ideoivat teoksen elämän suuntaa muuttavista hetkistä, jolloin on pakko pysähtyä. Pakopiste-esseekokoelmassa noita tilanteita pohtii kaikkiaan kymmenen eturivin kirjailijaa. Yle välitti keskustelun Naantalin Kirjajuhlilta.

Hannu-Pekka Björkman kertoo Antti Nylénin pohdinnoista elämän pakopisteistä
Hannu-Pekka Björkman kertoo Antti Nylénin pohdinnoista elämän pakopisteistä
Jouni Koutonen

Jossain kohtaa koittaa hetki, jolloin on pysähdyttävä. Mietittävä uutta suuntaa, ja ymmärrettävä, mitä siitä seuraa. Ehkä löytää itsensä toivomasta, ettei paluuta entiseen ole.

Kirjailija Nina Honkasen ja näyttelijä-kirjailija Hannu-Pekka Björkmanin ideoimassa Pakopiste-esseekokoelmassa kymmenen Suomen eturivin kirjailijaa pohtii noita tilanteita, joissa seisahdumme.

Naantalin kirjajuhlien lauantaissa näyttelijä, professori Elina Knihtilä haastatteli Honkasta ja Björkmania, ja kolmikko etsii elämänkulkua kääntäviä pakopisteitä. Yle välitti keskustelun suorana, ja se on nyt katsottavissa myös tallenteena.

Elina Knihtilä, Hannu-Pekka Björkman ja Nina Honkanen Naantalin kirjajuhlilla.
Elina Knihtilä, Hannu-Pekka Björkman ja Nina Honkanen keskustelevat pysäyttävistä hetkistä Naantalin Kirjajuhlilla. Kuva: Dani Branthin / Yle

Hannu-Pekka Björkmanin oma pakopiste on teatterilavalla, jonka ennalta-arvattavuus tarjoaa turvapaikan arvaamattomalta maailmalta. Tuo pakopiste vain on ollut puolitoista vuotta suljettuna sen maailman arvaamattomuuden takia.

Björkmanin esseestä Knihtilä oli huolissaan, onko tämä lopettamassa näyttelemisen. Björkman myönsikin pohtineensa työnsä mielekkyyttä korona-aikana, kun tunne arvostuksen puutteesta sai katkeruudenkin nostamaan päätään.

– Mutta en ole niille antanut valtaa. Kuitenkin tärkeintä on, että näyttämöllä kokemus on, että katse on illuusiosta todellisuuteen, ja kun se poistui, katse olikin todellisuudesta illuusioon, mietti Björkman.

Pakopiste-kokoelman kirjailijakaartiin kuuluvat Hannu-Pekka Björkmanin ja Nina Honkasen lisäksi Annina Holmberg, Juha Hurme, Jenni Kirves, Tommi Melender, Hannu Raittila, Juha Seppälä, Helena Sinervo sekä Kirjallisuuden valtionpalkinnon juuri saanut Antti Nylén.

– Kovasti arvostamani esseisti Nylén käyttää termiä "huitoa kepillä heinää". Heinä taipuu, mutta nousee uudestaan. Hän kysyy, onko elämä vain sekavaa oleskelua. Nylén kirjoittaa hienosti, että nykyinen länsimainen ihminen on häilyvän mielekkyyden vartija. Se on hieno ilmaus aika ajoin elämässä löytyvälle mielekkyydelle – ja mielettömyydelle, kuvailee Björkman.

– Rivien välissä esseekokoelmassa muistutetaan myös yhteisestä vastuusta; ymmärryksestä, että kannattaa itsensä lisäksi ja sijaan kääntää katseensa itsestä pois, pohti Honkanen perintöä, jonka jätämme jälkipolville.

Kirjallisuustapahtuma Naantalin kirjajuhlat kokoaa kaupunkiin loppuviikosta joukon Suomen eturivin kirjailijoita ja kirjallisuuden ystäviä. Nelipäiväinen tapahtuma järjestetään nyt toista kertaa.

Kirjajuhlia vietetään Suomen ensimmäiseksi kirjailijaksi mainitun Jöns Budden kotikaupungissa. 1400-luvulla elänyt Jöns Budde oli Naantalin luostarin munkki ja uskonnollinen kirjailija.

Yle välitti jo perjantaina osia tapahtumasta Areenassa. Katso muun muassa Supermarsun äidin, Paula Norosen haastattelu sekä runoilija Heli Laaksosen avajaisesitys.

Lue myös:

Kirjatapahtumien syksy alkoi Naantalissa – Supermarsun äiti Paula Noronen: "Älkää koskaan kuvitelko, että ette pysty kirjoittamaan tarinoita"

Suosittelemme sinulle