Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Hartwall ja Lahti Energia tiivistävät yhteistyötään – Lahteen rakennetaan kiertotalouteen perustuva biokaasulaitos

Panimojätti Hartwall tavoittelee hiilineutraaliutta ja biokaasulaitoksen ansiosta tavoite on entistä realistisempi. Lahti Energian mukaan uusi laitos on erittäin edistyksellinen jopa maailman mittakaavassa.

punatiilinen iso tehdasrakennus aitauksen takana, rekka-autoja pihassa
Hartwall ja Lahti Energia ovat solmineet esisopimuksen biokaasulaitoksen rakentamisesta. Rakennustöiden on määrä käynnistyä loppuvuodesta. Kuva: Petri Niemi / Yle
Kalle Suomi
Avaa Yle-sovelluksessa

Hartwall ja Lahti Energia rakentavat Lahteen kiertotalouteen perustuvan biokaasulaitoksen, jossa valmistuu biokaasua oluen panemisessa syntyvästä mäskistä.

Panimojätti Hartwall on ilmoittanut sitoutuneensa täysin hiilineutraaliin tuotantoprosessiin vuoden 2023 aikana. Esisopimukseen kirjatun biokaasulaitoksen kaltaisen ratkaisun kerrotaan olevan ratkaiseva askel kohti päästöttömyyttä.

– Haluamme tietenkin olla mukana kiertotalouden ytimessä ja tämä ratkaisu perustuu tällaiseen oikeaan, hyvään ja paikalliseen kiertotalouteen. Se on meille tärkeä asia, sanoo Hartwallin tuotanto- ja toimitusketjujohtaja Tomi Korte.

Korten mukaan Hartwallin tuotantopäästöt ovat jo nyt vähentyneet 60–70 prosenttia vuoden 2018 päästötasoon verrattuna. Biokaasulaitoksen kaltainen pitkäkestoinen investointi sitouttaa yhtiötä entistä tiiviimmin Lahden alueeseen, vakuuttaa Korte.

Merkittävä ja edistyksellinen ratkaisu

Yhteistyöprojektissa on kyseessä monesta eri palasesta koostuva kokonaisuus, sanoo Lahti Energian toimitusjohtaja Jouni Haikarainen. Hänen mukaansa biokaasulaitos tulee olemaan poikkeuksellisen edistynyt jopa maailman mittakaavassa tarkasteltuna.

– Loistava esimerkki tulevaisuuden energiantuotannosta. Lähes kaikki tarvittava energia tuotetaan tehdasalueen sisällä syntyvästä sivutuotteesta ja sitä sitten täydennetään kaatopaikkakaasulla ja tarvittaessa vielä sähkökattilalla, Haikarainen sanoo.

Hartwallin tuotantoprosessista mahdollisesti ylijäävä energia voidaan Haikaraisen mukaan syöttää kaukolämpöverkkoon ja siten hyödyntää Lahden kaupungin hyväksi.

Biokaasulaitoksella arvioidaan tuotettavan 12 gigawattituntia vuodessa, mikä vastaa lähes 650 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme