Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Asuntokauppojen määrä väheni vuosikausia Imatralla – tänä vuonna tapahtui selkeä käänne

OP-ryhmän mukaan myytyjen asuntojen määrä on Imatralla noussut kuluneen puolen vuoden aikana lähes 40 prosenttia viime vuoden vastaavaasta ajasta.

kauppakirja asunnon pöydällä
Asuntojen kauppamäärät ovat kääntyneet Imatralla jyrkkään nousuun. Kuvituskuva. Kuva: AOP
Marika Anttonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Asuntokauppa on piristynyt huomattavasti Imatralla laskusuunnassa olleiden vuosien jälkeen.

Viiden viime vuoden aikana kaupaksi menneiden vanhojen asuntojen määrä laski Imatralla yli 30 prosenttia. Nyt asuntojen kauppamäärät ovat kääntyneet jyrkkään nousuun.

OP-ryhmän mukaan myytyjen asuntojen määrä on noussut kuluneen puolen vuoden aikana lähes 40 prosenttia viime vuoden vastaavaasta ajasta.

OP:n kokoamat tiedot perustuvat Kiinteistönvälitysalan keskusliiton tilastoihin.

– Tänä vuonna on ollut ihan toisenlainen, positiivinen vire koko alueella, sanoo Huoneistokeskuksen Imatran toimipisteen myyntipäällikkö Tiina Kytösalmi.

Kytösalmi uskoo, että yhtenä syynä positiiviseen vireeseen voi olla hintojen tasaantuminen.

– Asuntojen hintataso on nyt realistisemmalla tasolla. Silloin kun venäläiset ostajat tulivat markkinoille, hinnat pompsahtivat rajuun nousuun. Sieltä on pikkuhiljaa tultu alaspäin.

Myös koronapandemian vaikutus näkyy Kytösalmen mukaan selkeästi asuntokaupoilla.

– Asiakkailla on ehkä rahaa käytettävissä enemmän mitä aikaisemmin, kun ei ole päässyt esimerkiksi matkustelemaan. Se käytetään sitten kotien kunnostamiseen ja ostamiseen. Ihmiset pyrkivät myös olemaan enemmän omissa oloissaan ja tarvitaan ehkä lisää työtilaa.

Yksityisnäytöt yleisten tilalle

Tilantarpeen lisäksi koronapandemia on vaikuttanut asuntonäyttöjen järjestämiseen. In and Out Oy:n yrittäjä, kiinteistönvälittäjä Ensio Pulkkisen mukaan yleiset asuntonäytöt ovat jääneet lähes kokonaan pois.

– Olen muutenkin sillä kannalla, että yleiset näytöt eivät ole enää tätä päivää. Yhteydenotot tulevat nykyään netin kautta. Veikkaan, että yleiset näytöt jäävät joka tapauksessa vähemmälle koronan jälkeenkin, Pulkkinen toteaa.

Yle uutisoi alkuvuodesta, että myytävistä asunnoista oli paikoin pulaa. Esimerkiksi Lappeenrannassa on ollut noin kolmannes vähemmän myytävää kuin aikaisemmin.

Lue lisää: Teittiset haluavat muuttaa, mutta sopivaa taloa ei löydy — kokosimme syyt, miksi asuntokaupassa myydään nyt ei-oota

Tiina Kytösalmen ja Ensio Pulkkisen mukaan Imatralla myytäviä kohteita on sen sijaan riittänyt.

– Kyllä Imatralla myytävää on. Tietysti hyvistä myytävistä on aina pula, Pulkkinen naurahtaa.

Pulkkinen uskoo, että kauppa käy Imatralla tulevaisuudessakin, kunhan pankit eivät muuta luottopolitiikkaansa.

– Korot ovat nyt alhaalla, samoin hinnat. Jos jompikumpi nousee tai pankit tiukentavat luotonantopolitiikkaa, se tietysti vaikuttaa.

Suosittelemme