Hyppää sisältöön

Avi: Kaikki sisäharrastustoiminta kieltoon pääkaupunkiseudulla, jos turvaväleistä ei voida pitää kiinni

Pääkaupunkiseudun uudet kokoontumisrajoitukset pakottavat kaiken sisäharrastustoiminnan kiinni, jos turvavälejä ei voida varmistaa. Aluehallintoylilääkäri Mikko Valkosen mukaan tartunnanjäljitys on ruuhkautunut. Hän korostaa yksilön vastuuta.

Esimerkiksi joukkuevoimistelutreenien järjestäminen voi olla uusien rajoitusten näkökulmasta haasteellista. Kuvassa juniorivoimistelijoita treenaamassa maaliskuussa 2021. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle
Otso Karhu

Aluehallintovirasto kertoi pääkaupunkiseudun uusista, 20. elokuuta voimaan tulevista kokoontumisrajoituksista tänään torstaina. Yleisiin tilaisuuksiin saa sisätiloissa osallistua enintään 25 henkeä ja ulkotiloissa enintään 50 henkeä.

Määräys velvoittaa myös monia toimijoita varmistamaan, että kahden metrin turvaväleistä voidaan pitää kiinni. Määräys koskee sisätiloja, joissa on samanaikaisesti yli kymmenen asiakasta tai osallistujaa.

Ulkotiloissa ainakin fyysinen kontakti on voitava välttää, mutta kahden metrin turvavälit eivät ole pakollisia.

Aluehallintoviraston tiedotteessa kerrotaan, että korkean tartuntariskin tiloissa, kuten sisäliikuntatiloissa, määräystä on noudatettava, vaikka asiakkaita olisi samanaikaisesti vähemmänkin. Jos toimintaa ei ole mahdollista järjestää lain edellyttämällä tavalla, tiloja ei voi käyttää.

Näin ollen myös kaikki sisätiloja käyttävä harrastustoiminta, jossa turvavälejä ei voida noudattaa, on pääkaupunkiseudulla kielletty. Tämä koskisi esimerkiksi kaikkia harrastustason joukkueurheilun pelitilanteita.

Aluehallintoylilääkäri Mikko Valkosen mukaan yksilön osallistumista tällaiseen harrastustoimintaan ei voida kieltää, joten laillinen vastuu on harrastetilaisuuksien järjestäjällä.

– Sanoisin, että yksilöllä on silti ensisijainen vastuu. Ei sinne ole pakko mennä pelaamaan. Jokaisen täysjärkisen ihmisen pitäisi ymmärtää lähteä niistä pois, Valkonen lataa.

Helsingin kulttuuri- ja vapaa-ajan toimiala kertoo perjantaina tarkemmin, mitä rajoitukset tarkoittavat kaupungin kulttuuri-ja vapaa-ajan toimijoille, lupasi Helsingin pormestari Juhana Vartiainen (Kok.) omassa tiedotustilaisuudessaan torstaina.

Valkonen: "Onko kaikki, mitä halutaan tehdä, välttämätöntä, vaikka se olisi kivaa?"

Rajoitusten syynä on koronaviruksen deltamuunnoksen nopea leviäminen. Lisäksi rajoituksia perustellaan tartunnanjäljityksen ja sitä kautta perusterveydenhuollon ruuhkautumisella.

– Terveysalan työntekijät joutuvat käyttämään aikansa tartunnanjäljitykseen, jolloin he eivät ehdi hoitaa perustehtäviään. Esimerkiksi pitkäaikaissairaiden on jo vaikeaa saada aikoja kontrollikäynneille.

Valkosen mukaan myös hammashoito on ruuhkautunut, koska alan työntekijöitä on siirretty tartunnanjäljityksen tekoon.

Hänen mielestään kaikki rajoitukset olivat tarpeellisia.

– Vielä tarpeellisempaa on, että ihmiset tajuaisivat, että pandemia jatkuu. Ihmisten omilla valinnoilla on suuri merkitys. Onko kaikki, mitä halutaan tehdä, välttämätöntä, vaikka se olisi kivaa?

Turvavälisäännöt eivät koske koulujen tai varhaiskasvatuksen liikunnanopetusta. Avin mukaan siellä tilanne on eri, koska lapset pysyvät keskimäärin samoissa ryhmissä. Ulkopuolisessa harrastetoiminnassa ryhmät sekoittuisivat.

Turvavälisäännöt eivät myöskään koske ammattiurheilijoita. Perusteluna on, että he ovat elinkeinon harjoittajia.

Nyt päätetyt kokoontumisrajoitukset ovat voimassa 12. syyskuuta asti.

Avin määräämät rajoitukset eivät koske yksityistilaisuuksia. Niissä kehotetaan noudattamaan sairaanhoitopiirin ja kuntien antamia suosituksia.

Juttua muokattu 12.8.2021 klo 15.35: tarkennettu ulkotilojen määräyksiä, joiden mukaan ainakin fyysinen kontakti on voitava välttää.

Jutun otsikkoa korjattu 12.8.2021 kello 15:42: Jutun otsikossa kerrottiin aiemmin, että kaikki harrastustoiminta olisi kiellettyä pääkaupunkiseudulla ilman turvavälejä, mutta kielto koskee kuitenkin tällä hetkellä vain sisällä tapahtuvaa harrastustoimintaa.

Lue myös:

Uusilla rajoituksilla isoja seurauksia: Helsingin juhlaviikot peruu suurimman osan tapahtumista, Finnkino: Iso vaikutus koko elokuva-alaan

Koronatartuntoja on nyt Suomessa enemmän kuin koskaan, mutta tauti ei vie sairaalaan samaan tahtiin kuin keväällä – syynä rokotteet ja nuoret sairastajat

Uusimmat koronatiedot Uudellamaalla: HS: HUSin hallitus perumassa hoitajille luvatut koronalisät | HUSissa omikronmuunnos saavuttanut valtaviruksen aseman tartunnoissa

Suosittelemme sinulle