Hyppää sisältöön

Pirkkalan ylilääkäri pisti nimensä rokotevastaiseen vetoomukseen ja tyrmistytti kunnanjohdon – allekirjoittajissa myös Helsingin kaupungin lääkäreitä

Pirkkalan kunnan ylilääkärin Tuomas Jukkolan nimi löytyy Pelastetaan lapset -nimisen ryhmän verkkosivuilta, joilla vastustetaan lasten ja nuorten koronarokotuksia. Sivusto kerää allekirjoituksia terveydenhuollon työntekijöiltä.

Haastattelussa Pirkkalan pormestari Marko Jarva ja kansliapäällikkö Jaakko Joensuu. Molemmat ovat yllättyneet Jukkolan allekirjoituksesta ja muistuttavat, että kuntalaisten rokotukset jatkuvat sairaanhoitopiirin ohjeiden mukaisesti. Toimittaja Kai Pohjanen, kuvaaja Matias Väänänen / Yle.
Clarissa Jäärni,
Reeta Cremin
Avaa Yle-sovelluksessa

Pirkkalan kunnan ylilääkäri Tuomas Jukkola on allekirjoittanut vetoomuksen, jolla vastustetaan lasten ja nuorten koronarokottamista. Aamulehti kertoi eilen iltapäivällä, että Jukkolan nimi löytyy Pelastetaan lapset -nimisen ryhmän verkkosivuilta, jonka vetoomuksessa lasten ja nuorten koronarokotukset haluttaisiin estää.

Pelastetaan lapset -ryhmä koostuu terveydenhuollon työntekijöistä. Yksi vetoomuksen allekirjoittaneista lääkäreistä Mikael Kivivuori sai keväällä potkut Terveystalosta esitettyään julkisuudessa väitteitä, joiden mukaan koronaepidemia on huijausta.

Tampereen yliopiston Rokotetutkimuskeskuksen johtajan Mika Rämetin mukaan Pelastetaan lapset -ryhmän väittämät ovat joko tahallisesti tai tahattomasti virheellisiä ja harhaanjohtavia.

– Tarkoitushakuisesti halutaan nähdä lasten ja nuorten rokottaminen huonona, Rämet sanoi Ylelle aiemmin tällä viikolla.

Pirkkalalaislääkäri Tuomas Jukkolan ylimmälle esihenkilölle, Pirkkalan pormestari Marko Jarvalle tieto Jukkolan allekirjoituksesta tuli täytenä yllätyksenä.

– Sain eilen iltapäivällä tiedon ja katsoin tilannetta hämmästyneenä.

Pirkkalan kunnan pormestari Marko Jarva
Pirkkalan pormestari Marko Jarva on tyytyväinen kuntansa rokotustahtiin. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Pirkkalassa 12–15-vuotiaiden rokotukset ovat alkaneet tämän viikon maanantaina, ja pormestarin mukaan kaikki saavat halutessaan rokotteen.

– Hyvässä vauhdissa mennään, yli 500 annosta on annettu tällä viikolla, Jarva toteaa.

Pormestari kertoo kunnan noudattavan koronaohjeistuksessa valtioneuvoston, THL:n sekä sairaanhoitopiirin ohjeita. Hän kertoo Pirkkalassa olevan hyvät resurssit rokotusten edistämiseksi.

Kansliapäällikkö: "Virkamieskeskustelut ovat käynnistyneet"

Pirkkalan kansliapäällikkö Jaakko Joensuu oli myös yllättynyt Jukkolan allekirjoituksesta.

– Virkamieskeskustelut Jukkolan kanssa ovat käynnistyneet. Hän ei voi kieltää 12–15-vuotiaiden rokotuksia kunnassa.

Joensuu vakuuttaa rokotusten jatkuvan kunnassa sairaanhoitopiirin ohjeiden mukaisesti.

– Kannustankin kaikkia hakemaan rokotteen.

Pirkkalan kunnan kansliapäällikkö Jaakko Joensuu
Pirkkalan kansliapäällikkö Jaakko Joensuu toteaa, että nuorten rokotukset etenevät kunnassa suositusten mukaisesti. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Jukkolan lähin esihenkilö, Pirkkalan hyvinvointijohtaja Harri Rönnholm kertoo, etteivät Jukkolan henkilökohtaiset mielipiteet tai julkinen keskustelu vaikuta Pirkkalan rokotuksiin.

– Kuntalaiset ohjataan toimimaan THL:n sekä sairaanhoitopiirin ohjeiden mukaisesti ja ottamaan rokotuksen siinä järjestyksessä, kun oma vuoro on.

Hän ei usko, että kuntalaisten rokotusinto hiipuu Jukkolan rokotekriittisen ulostulon myötä.

– Meidän vahva viestimme jatkossakin on, että rokotukset pitää ottaa, Rönnholm jyrähtää.

Tuomas Jukkola ei vastannut Ylen haastattelupyyntöön.

Helsinki: Lääkäreillä on oikeus mielipiteensä ilmaisemiseen

Ylen tietojen mukaan Pelastetaan lapset -ryhmän addressin on allekirjoittanut myös kaksi Helsingin kaupungin lääkäriä.

Helsingin kaupungin johtava asiantuntija Matti Heiskanen sanoo, että kaupunki suhtautuu myönteisesti rokotteisiin ja toimii terveysviranomaisten päätösten ja linjausten perusteella.

– Nämä kaksi lääkäriä ovat ilmaisseet käsityksemme mukaan kantansa yksityishenkilöinä. Meillä kaikilla on sananvapaus ja oikeus ilmaista mielipiteitä, Heiskanen sanoo.

Hänen mukaansa lääkärit eivät arvostele työnantajansa eli kaupungin toimintaa, vaan rokottamista, joka on terveysviranomaisten päätös.

– Tämä on kansalaisen perusoikeuksien toteuttamista, että ilmaisee mielipiteitään. Se ei aina ole sama kuin työnantajan tai viranomaisen mielipide.

Heiskasen mukaan lääkäreiden mahdollinen virkasuhde ei muuta tilannetta.

–Viranhoidossa viranhaltijan tulee toimia viran edellyttämättä asiallisella tavalla, mutta lähtökohta on se, että viranhaltijallakin on sananvapaus.

Hänen mukaansa lääkäreiden mielipiteen ilmaus ei muuta kaupungin myönteistä kantaa rokotteisiin.

Pelastakaa Lapset ry otti kantaa

Rokotevastaisen kampanjan nimi muistuttaa erehdyttävästi Pelastakaa Lapset ry:n nimeä. Yhdistys otti verkkosivuillaan kantaa vetoomukseen. Järjestö pitää tilannetta erittäin valitettavana.

– Pelastakaa Lapset ry on tietoinen verkossa ja erityisesti sosiaalisen median kanavissa leviävästä ”Pelastetaan lapset” -disinformaatiokampanjasta liittyen lasten rokottamiseen. Pelastakaa Lapsilla ei ole mitään tekemistä kyseisen kampanjan kanssa, kertoo yhdistys verkkosivuillaan.

Lue aiheesta lisää: Valheenpaljastaja: Miten keskustella rokotteista kriitikon tai vastustajan kanssa?

THL:n ylilääkäri toivoo, että lasten rokotuskattavuus saadaan korkeaksi syksyn aikana – myös nuoret voivat sairastaa koronan vakavana

Sosiaalisessa mediassa kampanjoidaan nuorten koronarokotuksia vastaan – Rokotetutkimuskeskuksen Rämet tyrmää: Oikeastaan kaikki tieto harhaanjohtavaa

Suosittelemme sinulle