Hyppää sisältöön

Yli 12-vuotiaat voivat perjantaista lähtien varata ajan koronarokotukseen Kymenlaaksossa – rokotuksia ei järjestetä kouluissa

Kouluikäiset lapset ja nuoret saavat perjantaista alkaen varata ajan koronarokotuksiin Kymenlaaksossa. Myös ilman ajanvarausta toimivia rokotustilaisuuksia tullaan järjestämään lisää. 12–15-vuotiaiden rokotuksia ei järjestetä kouluilla, vaan heidänkin on saavuttava rokotuspisteille.

Ihmisiä jonossa koronarokotetta varten Kotkan Pasaatin kauppakeskuksen edessä jalkakäytävällä.
Keskiviikkona 12–15-vuotiaiden lasten ja nuorten koronarokotustilaisuuden jono venyi pitkäksi. Koronarokotuspisteelle kuljetaan Kirkkokadun puoleisesta sisäänkäynnistä, mutta jono kiemurteli pisimmillään Sibeliuspuiston vastaisella jalkakäytävällä. Kuva: Miina Sillanpää
Miina Sillanpää

Koronarokotuksen ajanvaraus laajenee kaikille 12 vuotta täyttäneille perjantaina.

Rokotusaikoja on 12–15-vuotiaille nuorille tarjolla iltaisin ensi viikosta lähtien. Myös ilman ajanvarausta toimivia rokotusiltoja järjestetään lisää heti ensi viikolla.

Lue lisää: 12–15-vuotiaiden koronarokotukset alkoivat Kymenlaaksossa – seurasimme rokotusten antoa Kouvolassa

Rokotuksia jaetaan rokotuspisteillä. Kymsote ei toistaiseksi suunnittele järjestävänsä rokotuksia kouluissa.

– Moni muistaa, kuinka sikainfluenssarokotteet jaettiin Kymenlaaksossa kouluilla. Koronarokotteiden kanssa järjestely ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen, sillä niiden säilyvyys ja kuljettaminen vaativat tarkempia toimenpiteitä. Ne edellyttävät esimerkiksi pakastusolosuhteita, joita ei ole mahdollista järjestää pienemmissä kouluissa kertaluontoisesti, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo tiedotteessa.

Kouluikäisille nuorille lähetetään torstaina Wilma-viesti, jossa kerrotaan tarkemmat tiedot ajanvarauksen alkamisesta ja rokotuspisteistä.

– Nyt ainakin aloitamme näin, jotta pääsemme liikkeelle mahdollisimman nopeasti. Laskujemme mukaan pystymme tarjoamaan rokotteen kaikille jo elokuun aikana. Se oli se isoin syy, että saamme mahdollisimman äkkiä tämän ensimmäisen rokotuskierroksen tehtyä myös tämän ikäryhmän kanssa, Kymsoten rokotuskoordinaattori Tanja Metsola sanoo.

12–15-vuotiaat voivat varata ajan koronarokotukseen vain puhelimitse. Rokotuspisteeksi voi valita minkä tahansa Kymenlaakson pisteistä, pois lukien Pyhtää, joka rokottaa vain pyhtääläisiä.

Nuorten koronarokotejärjestelyt eivät koske Pyhtäätä. Pyhtään kunta tiedottaa 12–15-vuotiaiden kuntalaisten rokottamisesta asukkailleen erikseen.

Nuoria ja heidän huoltajiaan jonottaa koronarokotukseen pitkässä jonossa Kouvolan kävelykadulla
Kouvolan Hansan rokotuspisteelle kuljetaan vastedes ainoastaan Manskin päädyn ovesta. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Osa jonoon tulleista jäi ilman rokotetta

Lapsia ja nuoria rokotettiin ensimmäisen kerran Kymenlaaksossa keskiviikkoiltana.

Ilman ajanvarausta toimineet rokotustilaisuudet Kotkassa ja Kouvolassa keräsivät paljon ihmisiä ja jonot olivat pitkät koko illan.

Kouvolan kauppakeskus Hansassa rokotettiin noin 670 ihmistä, ja Kotkan kauppakeskus Pasaatissa noin 280 henkeä.

– Olemme tyytyväisiä, kuinka hienosti kymenlaaksolaiset nämä tilaisuudet löysivät. Rokottaminen ilman ajanvarausta on lisäksi tehokkaampaa kuin ajanvarauksella. Laskimme, että esimerkiksi Hansassa pystyimme rokottamaan noin puolet enemmän ihmisiä kuin mitä olisimme pystyneet ajanvarauksella vastaavassa ajassa, Metsola sanoo.

Rokotuksia annettiin noin neljän tunnin ajan. Osa jonottajista jäi kuitenkin kokonaan ilman rokotetta, kun rokotteiden antaminen päättyi iltayhdeksältä. Rokotteet sen sijaan eivät loppuneet kesken.

– Näiden walk-in -tapahtumien kääntöpuolena on se, että ihmiset ovat joutuneet jonottamaan todella pitkään ja kaikille ei ole pystytty rokotetta antamaan ollenkaan, kun aika tuli vastaan. Rokotuspisteet piti laittaa yhdeksältä kiinni. Osa joutui sitten ikävä kyllä lähtemään tyhjin käsin pois. Toivottavasti he tulevat tänään uudelleen paikalle, tai hankkivat rokotteen jonain muuna päivänä, jos tämä ilta ei sovi, Metsola sanoo.

Uudet rokotustilaisuudet järjestetään Kotkassa ja Kouvolassa torstai-iltana. Ne käynnistyvät klo 17.15. Myös näihin tilaisuuksiin voivat saapua 12-15 -vuotiaat nuoret ilman ajanvarausta.

Viestintää parannetaan

Rokotuskoordinaattorin mukaan rokotuspisteet toimivat ruuhkassa kohtalaisen hyvin.

– Se on näiden haaste, ettemme pysty arvioimaan, paljonko ihmisiä tulee paikalle. Totta kai, missä vaan on paljon ihmisiä, koronatartuntojen riski kasvaa. On tärkeää, että ihmiset itse huolehtivat turvaväleistä ja maskeista. Meillä on myös aulahenkilökuntaa, jotka huomauttavat turvaväleistä ja pyrkivät hallitsemaan näitä jonoja, Metsola sanoo.

Tilaisuuden järjestäjien on myös huolehdittava, että kukin ihminen voi turvallisesti odottaa rokotuksen jälkeisen seuranta-ajan rokotuspisteessä, ja etteivät jonot häiritse alueen muuta toimintaa ja liikennettä.

Torstai-iltana järjestettävää rokotustilaisuutta varten ei kuitenkaan tehdä suuria muutoksia. Kuitenkin Kouvolan Hansan rokotuspisteelle kuljetaan vastedes ainoastaan Manskin päädyn ovesta.

– Lähinnä yritämme viestiä, että 12–15-vuotiaiden rokotusmahdollisuuksia on tulossa lisää, ettei tulisi sellaista painetta, että kaikkien pitää juuri näihin kahteen iltaan hakeutua. Pyrimme myös viestimään paremmin sinne jonossa oleville ihmisille sitä, miltä se rokotusten tilanne näyttää illan mittaan, Metsola sanoo.

Sekä Kotkassa että Kouvolassa on myös torstai-iltana sama määrä rokottajia ja rokotteita kuin keskiviikkoiltana oli. Myös tilaisuuden kesto on sama.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kymenlaaksosta.

Lisää Kymenlaakson uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu

Suosittelemme sinulle