Hyppää sisältöön

Jouko Ala-Prinkkilä ehdolle piispanvaaliin

Ehdokasasettelu päättyy tiistaina 17. elokuuta. Piispanvaali käydään marraskuussa. Silloin valitaan vuonna 1956 perustetun Lapuan hiippakunnan viides piispa.

Kauhajoen kirkkoherra Jouko Ala-Prinkkilä on piispanvaalin neljäs virallisesti ehdolle asetettu ehdokas. Kuva: Anne Kujanpää

Lääninrovasti, teologian tohtori Jouko Ala-Prinkkilä on asetettu ehdolle Lapuan hiippakunnan piispaksi. Hänen tukiryhmänsä toimitti asiakirjat tuomiokapituliin tänään torstaina.

Ala-Prinkkilä on toiminut 20 vuotta Kauhajoen kirkkoherrana. Hän on myös Kauhajoen rovastikunnan lääninrovasti.

Jouko Ala-Prinkkilä on työskennellyt seurakuntapappina Kauhajoen seurakunnassa ja Kristiinankaupungin suomalaisessa seurakunnassa. Hän on toiminut Lapuan hiippakunnan tuomiokapitulin pappisasessorina kahdella kolmivuotiskaudella.

Koulutukseltaan Ala-Prinkkilä on teologian tohtori. Hänet on vihitty papiksi vuonna 1990.

Teologian tohtori Jouko Ala-Prinkkilä on Lapuan piispanvaalin neljäs virallinen ehdokas. Muut ehdokkaat ovat lähetys- ja kansainvälisen työn asiantuntija Jukka Jämsén, hiippakuntadekaani Terhi Kaira ja tuomiorovasti Matti Salomäki.

Viides piispa

Lapuan hiippakuntaan valitaan sen historian viidettä piispaa. Ehdokasasettelu päättyy tiistaina. Piispanvaali käydään marraskuussa. Ensimmäinen vaalipäivä on 2. marraskuuta.

– Mikäli kukaan ehdokkaista ei saa yli puolta annetuista äänistä, järjestetään toinen vaalikierros kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan kesken. Toisen kierroksen vaalipäivä on tiistai 23. marraskuuta 2021, selvitetään hiippakunnan tiedotteessa.

Vaalissa on noin 950 äänioikeutettua, joista puolet on pappeja ja puolet maallikkovalitsijoita.

Uuden piispan on määrä aloittaa virassaan 1. helmikuuta 2022. Arkkipiispa Tapio Luoma vihkii hänet piispan virkaan Lapuan tuomiokirkossa sunnuntaina 6. helmikuuta.

Nykyinen piispa Simo Peura jää eläkkeelle. Hänet valittiin Lapuan hiippakunnan neljänneksi piispaksi vuonna 2004.

Simo Peuran edeltäjät ovat piispat Jorma Laulaja, Yrjö Sariola ja Eero Lehtinen.

Suosittelemme sinulle