Hyppää sisältöön

HJK varmisti arvokkaan paikan lohkovaiheessa – Riskin veljekset tekivät Neftcistä selvää jälkeä

HJK eteni jatkoon Eurooppa-liigan karsinnoissa ja varmisti itselleen vähintään paikan Konferenssiliigan lohkovaiheessa. Riku Riski nousi vaihtopenkiltä ratkaisijaksi. Tim Sparv teki Neftci Bakua vastaan ensiesiintymisensä HJK:n paidassa.

Riku Riski tuulettaa maalia Neftchi Bakun verkkoon.
Riku Riski vei HJK:n johtoon heti toisen puoliajan alussa. Kuva: Lehtikuva
Jussi Vainikka

Helsingin Jalkapalloklubi löi kotonaan azerbaidzanilaisen Neftci Bakun 3–0 ja eteni jalkapallon Eurooppa-liigan viimeiselle karsintakierrokselle yhteismaalein 5–2. Voiton myötä HJK pelaa syksyllä vähintään Konferenssiliigan lohkovaiheessa.

HJK huudatti kotiyleisöä jo aivan ottelun alkuminuuteilla, mutta vain hetkellisesti. Keskuspuolustaja Miro Tenho survoi kulmapotkusta pallon maaliin, mutta tuomari hylkäsi osuman käsivirheen vuoksi.

Avausjakso eteni tasaisena, eikä maalipaikoilla juhlittu. HJK:n keskikenttäpelaaja Jair osui tolppaan muutamaa minuuttia ennen taukovihellystä.

Aiemmin viikolla jatkosopimuksen tehnyt HJK-käskijä Toni Koskela reagoi tauolla ja vaihtoi Riku Riskin vasemmalle laidalle David Brownen tilalle. Vaikutus oli välitön, sillä Riski sijoitti johtomaalin heti ensimmäisellä minuutilla Filip Valencicin esityöstä.

– Se oli tärkeä maali joukkueelle ja itselleni. Oli hieno tehdä heti pieni muutos peliin, kun pääsin kentälle. Se oli tavoitteena, Riski kertasi Yle Urheilulle.

Ratkaisun makua oli ilmassa tunnin kohdalla, kun Riski kaadettiin rangaistusalueella. Pikkuveli Roope Riski tälläsi pilkulta varmasti toisen maalin ja laukoi myös loppunumerot 3–0 lisäajan kynnyksellä.

Roope Riskillä on nyt kasassa jo seitsemän maalia tämän kauden europeleissä.

– Paikka lohkovaiheessa oli yksi päätavoitteistamme tähän kauteen lähdettäessä. Se on nyt saavutettu, mutta janoamme tietysti lisää, Riku Riski sanoi.

Huuhkajien kapteeni Tim Sparv oli ensimmäistä kertaa HJK:n kokoonpanossa. Töölön stadionin yleisö osoitti seisaaltaan suosiota, kun Sparv vaihdettiin kentälle Valencicin tilalle kymmenisen minuuttia ennen loppua.

HJK kohtaa Eurooppa-liigan playoff-kierroksella turkkilaisen Fenerbahcen. Ensimmäinen osaottelu pelataan ensi viikolla Istanbulissa. Otteluparin voittaja etenee Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen, häviäjälle avautuu paikka Konferenssiliigan lohkovaiheesta.

Lohkopaikka on HJK:lle taloudellisesti merkittävä, sillä pelkästään Konferenssiliigan lohkovaiheessa pelaaminen toisi kassaan lähes kolme miljoonaa euroa. Eurooppa-liigan lohkovaiheessa summa olisi tätäkin suurempi.

Riku Riskiä haastatteli Petri Viljanen.

Juttua päivitetty kello 21.21: Lisätty kommentteja.

Lue myös:

KuPS teki ilmiömäisen nousun Kazakstanissa ja eteni jatkoon eurokentillä – seuraavalla kierroksella odottaa Union Berlin

Voitto toisi tänään HJK:lle lähes kolme miljoonaa euroa – summa voi kasvaa vielä merkittävästi

Suosittelemme sinulle