Hyppää sisältöön

Katri Kulmunin entinen erityisavustaja saa syytteet petoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta

Tapaus liittyy Kulmunin viestintäkoulutusten laskutusepäselvyyksiin. Syytteen mukaan erityisavustaja sai valtiovarainministeriön maksamaan valmennuksesta perusteettomasti noin 13 700 euroa.

Viestintäkoulutuksesta noussut kohu johti lopulta Kulmunin eroon ministerin paikalta. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Syyttäjä on nostanut syytteet entisen valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk.) erityisavustajana toimineelle Kari Jääskeläiselle. Ministerin entistä erityisavustajaa syytetään petoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Tapaus liittyy Kulmunin viestintäkoulutusten laskutusepäselvyyksiin.

Syytteen mukaan Jääskeläinen on erehdyttämällä tai erehdystä hyväksi käyttämällä saanut valtiovarainministeriön maksamaan valmennuksesta perusteettomasti noin 13 700 euroa. Samalla menettelyllä erityisavustaja on virkamiehenä rikkonut virkatoiminnassa noudatettaviin säännöksiin ja määräyksiin perustuvan virkavelvollisuutensa.

Jääskeläinen on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin. Erikoissyyttäjä Anja-Riitta Rinkisen mukaan jutussa ei ole kuultu epäiltyinä muita kuin ministerin erityisavustajana toiminutta henkilöä.

Jääskeläinen ei ole vastannut Ylen kommenttipyyntöön tänään. Hän on aiemmin kiistänyt Ylelle tietävänsä poliisitutkinnasta mitään.

Ministeri Kulmuni sai yksityiseltä konsulttiyhtiöltä Tekir Oy:ltä viestintäpalveluita (siirryt toiseen palveluun) vuosina 2019–2020. Tapauksesta nousi kohu, koska kalliiden koulutusten hankintaan liittyi epäselvyyksiä. Lisäksi Kulmunin epäiltiin käyttäneen koulutusta ministerin tehtävien ohella keskustan puheenjohtajan ominaisuudessa.

Kulmuni erosi valtiovarainministerin tehtävästä pian hankintojen tultua ilmi. Myöhemmin poliisi kertoi aloittaneensa esitutkinnan ja epäilevänsä "laajasti koulutushankintoihin osallistunutta" virkamiestä.

Lue lisää:

Esitutkinta Katri Kulmunin koulutuksista valmistui, Kulmunia ei epäillä – Poliisi: Virkamies sai petoksella ministeriöt maksamaan koulutukset

Tarkastusraportti: Kulmunin avustaja tilasi koulutuksia kertomatta hallinnolle ja Tekir laskutti koulutukseen liittyvästä työstä, josta Kulmuni kiistää tienneensä

Juttua päivitetty 13.8. kello 14.01. Tarkennettu, että jutussa epäilty on ministerin entinen erityisavustaja Kari Jääskeläinen.

Suosittelemme sinulle