Hyppää sisältöön

"Onko tässä enää mitään järkeä?" – jalkapallon supertähdet pelaavat epäinhimillisen määrän otteluita, tutkijat varoittavat vakavista seurauksista

Huippujalkapalloilijoiden pelaajayhdistys jäsenineen vaatii taukoja kuormittavien peliruuhkakausien välille. Tutkijat moittivat jalkapallon kattojärjestöjen ja seurojen suunnitelmia pelimäärien kasvattamisesta eettisesti kestämättömiksi ja ahneiksi.

Manchester Unitedin Bruno Fernandes
Manchester Unitedin Bruno Fernandesin hurjat pelimäärät viime kaudella näkyivät ajoittain väsyneinä eleinä kentällä. Kuva: Getty Images
Samu Saatsi,
Aleksi Hyvönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Jalkapallon suursarjojen kaudet käynnistyvät arvokisakesän jälkeen ympäri Eurooppaa. Tiivistahtinen kausi ajaa pelaajat joka vuosi koville, kun liigapelien lisäksi tähdillä on edessään Euroopan cup-kilpailut ja parhaimmilla myös maaottelut. Vauhti on tulevaisuudessa vain kiihtymässä. 

Esimerkiksi Euroopan jalkapalloliitto Uefa on kertonut suunnitelmistaan kasvattaa cup- ja maajoukkuekilpailuidensa joukkuemääriä. Tämä on lisäämässä samalla huippujalkapalloilijoiden pelimääriä. Viime kausina yli 60 ottelun kausitahtiin nousseita pelaajia on entistä enemmän.

Samalla kasvaa pelaajien oma huoli jaksamisestaan pelikuorman alla.

– Varmasti kaikki ymmärtävät, että pelaajat eivät voi pelata 60–70 peliä per kausi, monta kautta peräkkäin. Se on epäinhimillistä, Suomen jalkapallomaajoukkueen kapteeni ja Helsingin Jalkapalloklubiin hiljattain siirtynyt Tim Sparv toteaa jämäkästi Yle Urheilulle.

– Pelaajat rakastavat pelejä. Totta kai on kivempaa pelata kuin treenata. Mutta jossain vaiheessa raja tulee eteen. 

Sparv kertoo ymmärtävänsä, että isoimmissa liigoissa, kuten Englannissa, Espanjassa ja Italiassa pelaavien pelaajien ottelumäärät ovat suuria. Cup-turnauksien ja kansallisten sarjojen yhtälö alkaa kuitenkin nosta kovin korkeaksi.

– Heidän pelimääränsä on sen verran iso, että kannattaa kysyä, onko tässä enää mitään järkeä. Meidän täytyy olla todella, todella varovaisia, ettei pelejä ole liikaa. Tämä on kuitenkin erittäin fyysinen laji ja jos emme ole varovaisia, loukkaantumisia tulee jatkossa entistä enemmän, Huuhkajien kippari pohtii.

Nyt huippujalkapalloilijoiden rasitus on ollut erityisen kovaa. Viime kesänä pelaajien lomat ja pelitauot jäivät koronaviruksen tuomien sarjataukojen takia käytännössä väliin. Sen vuoksi myös kansalliset sarjat alkoivat myöhemmin. Tavallisen mittainen sarjakausi jouduttiin kaiken kukkuraksi ahtamaan tiiviiseen aikajaksoon.

Useiden kausien mittainen rasitus piinaa

Pelimäärien kasvu tuottaa tähtipelaajille töitä. Esimerkiksi Manchester Unitedin portugalilaistähti Bruno Fernandes pelasi viime kaudella yhteensä 72:ssa seura- ja maajoukkueottelussa. Vaikka Euroopassa eniten pelanneen pelaajan kausittainen ottelumäärä on säilynyt suhteellisen tasaisena vuosien varrella, nykyisin entistä suurempi määrä pelaajia pelaa enemmän pelejä.

Kenttäpelaajista eniten minuutteja pelasi viime kaudella Portugalin ja Manchester Cityn Ruben Dias (5 879). Hän pelasi kaikkiaan 68 ottelua. 

Fernandesin kiireisin kuukausi oli joulukuussa, kun hän pelasi yhdeksän ottelua eli lähes joka kolmas päivä. Yhtä monta ottelua tässä kuussa pelasi myös Glen Kamara, joka pelasi 12:nneksi eniten otteluita Euroopan sarjoissa. Hän pelasi kaikkiaan 65 ottelua ja keräsi 5 149 peliminuuttia.

Hurjimmasta päästä on kaukana kotimaastaan pelaavien pelaajien rasitus. Kaudella 2018–19 Tottenhamin ja Etelä-Korean Heung-Min Son pelasi 78 ottelua seura- ja maajoukkueessa, sekä matkusti yhteensä 110 600 lentokilometriä edustustehtäviensä vuoksi.

Kaudella 2019–20 Bayern Münchenin puolustaja Niklas Süle sai levätä kausien välissä 11 päivää. Hän siirtyi pelaamaan Mestarien liigan finaalista Saksan paitaan Kansojen liigan otteluihin alle kahdessa viikossa. PSG:n nuorella supertähdellä Kylian Mbappella oli samanlainen siirtymä, hän sai kaksi päivää enemmän lepoaikaa.

"Ei eettisesti kestävää, eikä urheilullisesti järkevää"

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen (KiHu) ja Jyväskylän yliopiston väitöskirjatutkijan Eero Savolaisen mukaan otteluruuhkat eivät vaikuta akuutisti pelaajien suorituskykyyn, mutta nykyjalkapallon korkea intensiteetti tuo ongelmia kauden mittaan sekä ennen kaikkea tulevina kausina. Savolainen tekee väitöskirjaa Suomen naisten pääsarjassa Kansallisessa liigassa pelaavien jalkapalloilijoiden kuormituksesta ja fyysistä suorituskyvystä.

– Ongelma tulee siinä, jos otteluruuhkat toistuvat kauden aikana, että siellä on pelaajalla lopulta se 70 peliä. Siinä ei tule mitään väliä, jossa pääsisi oikeastaan edes harjoittelemaan. Totta kai silloinkin treenataan, mutta fyysistä suorituskykyä, taktiikkaa tai tekniikkaa hyvin kehittävää harjoittelua ei päästä suorittamaan, hän sanoo.

Jalkapalloilijoiden suorituskykyä tutkinut Savolainen korostaa, että pelaajien on saatava palautumisaikaa, jotta heidän suorituskykynsä olisi paras mahdollinen. Kattojärjestöjen ja Euroopan suurseurojen toivoma ottelumäärien kasvukehitys ei saa kannatusta häneltäkään.

– En ainakaan itse näe, että se on eettisesti kestävää tai urheilullisesti järkevää. Muut kuin urheilulliset tekijät painavat vaakakupissa enemmän, Savolainen arvioi.

Robert Lewandowski Puolan paidassa EM-kisoissa.
Puolan ja Bayern Münchenin tähti Robert Lewandowski on kritisoinut futispäättäjiä siitä, että pelaajat nähdään vain suorittavina koneina. Kuva: Getty Images

Nykyinen tahti aiheuttaa oikeaa terveydellistä haittaa pelaajille. Savolainen kertoo, että eri tutkimusten mukaan pelaajien loukkaantumisriski kasvaa ruuhkaviikkojen aikana kaksinkertaiseksi tai pahimmillaan jopa viisinkertaiseksi, verrattuna viikkoihin jolloin pelataan vain yksi peli. Ruuhkaviikoiksi tutkimuksessa määritellään viikot, jolloin pelejä on vähintään kaksi viikossa tai otteluiden välillä on neljä päivää tai vähemmän.

Kahdessa ruotsalaisen Linköpingin yliopiston tutkimuksessa huippujalkapalloilijoiden lihasvammojen määrän on todettu myös kasvaneen.

Savolaisen mukaan isossa kuvassa taiteillaan veitsen terällä. Seurojen on pakko panostaa pelaajien suorituskyvyn ylläpitämiseen, mitä ne myös tekevät suurien tausta- ja huoltoryhmiensä kautta.

– Otteluruuhka vaikuttaa myös pitkässä juoksussa joukkueen menestykseen. Pelaajien käytettävyys otteluissa kun on yhteydessä siihen, kuinka hyvin joukkue pärjää sarjassa, hän sanoo.

Liitot ja seurat unohtavat pelaajat

Taustalla on luonnollinen jatkumo: mitä enemmän pelejä pelataan, sitä enemmän seurat ja liitot kahmivat rahaa eri tulovirtojen kautta.

– Se on käsistä karannutta kapitalismia. Pelaajia kohdellaan kuin omaisuutta ja heistä puristetaan näin aivan kaikki irti, jotta heidän arvostaan saadaan myös ulosmitattua kaikki mahdollinen, Southamptonin Solentin yliopiston kasvatustieteiden kandidaattien tutkintojohtaja jalkapallotutkinnossa tohtori David Webber tylyttää.

Jalkapallon poliittista ja taloudellista toimintaa tutkinut Webber sanoo, etteivät Uefan suunnitelmat kasvattaa Mestarien liigan pelimäärää uudella formaatilla tuo turnaukselle lisäarvoa.

– Kyllä, pelaajat tulevat saamaan rahallista korvausta tästäkin asiasta, mutta tämä fyysinen aspekti on eri asia. Missä vaiheessa sanomme viimein, että liika on liikaa? Näimme jo kesän EM-kisojen aikaan, kuinka kovat vaatimukset pelaajilla on pelata suuressa ja tärkeässä turnauksessa täysillä pitkän kauden päätteeksi, englantilaistohtori jatkaa.

Uefa kertoi aiemmin huhtikuussa laajentavansa Mestarien liigan 32 joukkueesta 36 joukkueeseen vuonna 2024. Muutos poistaa muun muassa alkulohkot sekä takaa jokaiselle joukkueelle vähintään kymmenen ottelua.

– Olemme tulleet kehityksessä siihen pisteeseen, että poikkeuksellisen hyvässä kunnossa olevat huippu-urheilijat kärsivät tutkitusti entistä enemmän lihasvammoista ja altistuvat entistä alttiimmin sydänongelmille, Webber luettelee.

– Pelaajien terveys on laitettava taloudellisten seikkojen edelle, piste. Jalkapallon on alettava priorisoida ihminen ennen taloudellista voittoa. Tällä hetkellä peliä syö jatkuva voiton tavoittelu, koskee ongelma sitten pelaajia tai vaikkapa faneja. 

Pelaajat kyllästyneitä kaltoinkohteluun

Webber nostaa esimerkiksi Liverpool-manageri Jürgen Kloppin kritiikin peliaikatauluja kohtaan.

– TV-yhtiöt totesivat hänelle vain, että "sinä ja seurasi olette itse suostuneet mukaan tähän". Kloppia kritisoitiin aikataulusta valittamisesta ja häntä muistutettiin, että hänen tulisi vain tehdä työtään, josta hänelle maksetaan runsaasti. 

– Tämä oli vastaus siihen, kun Klopp halusi korostaa sitä, että tämä työ vaatii nimenomaan pelaajilta fyysisesti niin paljon, että se pahimmillaan näännyttää heidät. Toivoisin itse, että esimerkiksi Christian Eriksenin tapaus EM-kisoissa nostaisi vihdoin keskustelun keskiöön pelaajat. Jalkapallon pitää katsoa peiliin, pelaajia pitää kohdella paremmin, Webber paaluttaa määrätietoisesti.

Eriksen vajosi EM-kisojen avausottelussa Suomea vastaan kentän pintaan saatuaan sydänpysähdyksen. Hän palasi kisojen jälkeen seurajoukkueensa Inter Milanin mukaan. Inter pelaa myös Mestarien liigassa.

Pelaajat itse kaipaavat ääntään kuuluviin. KiHu:n tutkija Eero Savolainen kertoo, että kansainvälinen jalkapallopelaajien kattojärjestö FIFPro teki jo vuonna 2018 tutkimuksen, jossa yli 50 ottelua kaudessa pelaavista pelaajista 46 prosenttia toteaa, että he joutuvat pelaamaan liikaa.

Vastaajia tutkimukseen osallistui kokonaisuudessaan yhteensä 543. Heistä kaikista puolestaan 63 prosenttia totesi, että he saavat riittämättömän määrän lepoa otteluiden välillä.

Pelaajayhdistys on kannanotoissaan vaatinut pelaajille pakollista viiden viikon taukoa peleistä kausien välillä. Tämä ehdotus sisältäisi kolmen viikon loman ja kaksi viikkoa kauteen valmistavaa harjoittelua.

Tim Sparv fick fira efter sin första match med HJK.
Suomeen palannut Tim Sparv toivoo, että pelaajat saavat jatkossa paremmin äänensä kuuluviin isojen asioiden neuvottelupöydissä. Kuva: Lehtikuva

Tim Sparv sanoo, että FIFPro tekee arvokasta työtä saadakseen pelaajien äänen kuuluviin isoissa neuvottelupöydissä.

– Se on huonoin fiilis, kun tulee näitä uusia sääntöjä, uusia järjestelmiä, eikä kukaan meistä pelaajista ole tiennyt niistä, Sparv ynnää pelaajien epätietoisuutta.

– Tiedän, että Fifpro tekee paljon hyviä asioita. He yrittävät vaikuttaa Fifassa ja Uefassa, sekä tehdä paljon meidän eteemme. Luulen, että heidän roolinsa voisi olla vähän isompi, mutta he tekevät paljon tärkeää työtä. Toivottavasti vaikutusvaltamme kasvaa tulevaisuudessa, hän toivoo.

Lue myös:

Kommentti: Tuleeko Teemu Pukille orpo olo Valioliigassa? Yhteinen sävel uusien tuttavuuksien kanssa on löydettävä nopeasti

Chelsea valloitti Supercupin pitkän kaavan mukaan: Kepa Arrizabalaga vaihdettiin maalille rankkarikisaan, se kannatti – "Ei Edun ego kärsinyt tästä"

Näistä syistä Lionel Messi siirtyi juuri PSG:hen – jalkapallon supertähdestä tuli uusi mannekiini Qatarille ja kritisoiduille MM-kisoille

Euroopan syyskuun jalkapallomaaotteluihin ei vieraskannattajia – Huuhkaja-faneilla ei ole asiaa MM-karsintaotteluun Ranskassa

Suosittelemme sinulle