Hyppää sisältöön

Koronarajoitusten tiukkeneminen vei Kansallisoopperalta jalat alta – kausi avataan kahden metrin turvaväleillä

Kansallisooppera avaa kauden, mutta ei toistaiseki myy lippuja syyskuun alun esityksiin. Päätös johtuu Etelä-Suomen AVIn eilen tekemistä yleisötilaisuuksien rajoituksista.

Suomen kansallisooppera ja täysi yleisö.
Tältä näytti Kansallisoooperan ja baletin täysi katsomo vuonna 2017. Kuva: Heikki Tuuli
Pia Parkkinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen Kansallisooppera ja baletti aloittaa kautensa ensi perjantaina Cavalleria Rusticana & Pajatso -oopperan ensi-illalla. AVIn tiukentuneet ohjeet astuvat samana päivänä voimaan.

– Avaamme elokuun esitykset kahden metrin turvaväleillä. Päätös ei ollut helppo. Odotamme todella kiihkeästi lievennyksiä, joita valtioneuvosto on luvannut. Uskomme, että kahden metrin turvaväli on väliaikainen ratkaisu. Toivottavasti tilanne syyskuussa näyttää paremmalta, pääjohtaja Gita Kadambi sanoo.

Uudet rajoitukset vaikuttavat myös Prinsessa Ruusunen -baletin elokuun esityksiin. Lisäksi syyskuun alun esitykset eivät ole myynnissä, koska katsomossa rakennetaan uusia turvavälejä.

Tarkoitus oli aloittaa puolilla katsomoilla

Pääjohtajakertoi Ylelle aiemmin, että talo oli varautunut menemään elo- ja syyskuun puolikkaalla salikapasiteetilla ja ottamaan koko salin käyttöön lokakuusta lähtien.

Oopperan pahin pelko olivat tuolloin juuri kahden metrin turvavälit. Niiden seurauksena saliin voi ottaa vain viidenneksen katsojia.

Avi teki eilen päätöksen, joka jatkaa kahden metrin turvavälejä. Yli 25 katsojan tilaisuuksissa puolestaan ohjeistetaan lohkomaan katsomot. Kadambi kertoo, että ooppera ei tässä vaiheessa lohko salia.

– Tässä on lievennyksiä tulossa, mutta mitä ne ovat? Me teimme tällaisen ratkaisun, jolla noudatamme kahden metrin turvavälivaatimusta.

Uskotaanko oopperalla, että AVIn määräys lohkoista poistuu ennen ensi perjantaita?

– Hallitus on luvannut nopeita toimenpiteitä. Tämä olisi erittäin vahva toive, Kadambi sanoo.

Suomen Kansallisoopperan pääjohtaja Gita Kadambi A-studiossa.
– On tärkeää avata ovet yhdeksän kuukauden jälkeen, sanoo Kansallisoopperan ja baletin pääjohtaja Gita Kadambi. Kuva: Jani Saikko / Yle

Osa katsojista voi joutua vaihtamaan lippunsa

Elokuun näytöksiin lipun ostaneille uudet rajoitukset saattavat tarkoittaa istumapaikan vaihtoa.

– Voimme myös joutua siirtämään osan ihmisistä esityksestä toiseen. Jos aiemmin ajattelimme, että saamme ottaa 650 saliin, nyt luku on noin 300.

Asiakaspalvelu on suoraan yhteydessä lipun ostaneisiin.

Kahden metrin turvavälit tarkoittavat Kansallisoopperalle massiivisia tappioita. Kadambi kertoo, että eilinen päätös vei jalat alta.

– Totta kai ymmärrämme, että tautitilanne on pääkaupunkiseudulla pahentunut. Toisaalta kulttuuritoimijat ovat viestineet vahvasti, että jo se kaksi metriä on valtava taloudellinen haaste ja lohkot täysin mahdottomat.

Kahden metrin turvavälit voivat tarkoittaa Kansallisoopperalle reilusti yli 500 000 euron menetyksiä kuukaudessa.

Ooppera on ollut viimeksi auki yleisölle viime marraskuussa.

– On tärkeää avata ovet yhdeksän kuukauden jälkeen. Ohjeistukset ovat niin sekavat, että tämä on väliaikaisratkaisu. Uskomme, että lievennykset ovat sieltä tulossa.

Avi tiukensi rajoituksia eilen

Etelä-Suomen aluehallintovirasto ilmoitti eilen, että pääkaupunkiseudun kokoontumisrajoitukset kiristyvät 20. elokuuta alkaen.

Yleisiin tilaisuuksiin saa osallistua sisätiloissa 25 henkeä ja ulkotilaisuuksiin 50 henkeä. Lisäksi edellytetään kahden metrin turvaväliä. Rajoituksista voi poiketa eli katsojia voi olla enemmän, jos yleisö rajataan 25 hengen lohkoihin. Ne edellyttävät myös turvavälejä, suojavyöhykkeitä lohkojen välissä, omia kulkureittejä ja omia palveluita.

Rajoitukset koskevat Espoota, Helsinkiä, Kauniaisia ja Vantaata. Ne ovat voimassa 12. syyskuuta saakka.

Muun muassa Helsingin Juhlaviikot ilmoitti tuoreeltaan tapahtumiensa perumisista.

Lue lisää:

Uusilla rajoituksilla isoja seurauksia: Helsingin juhlaviikot peruu suurimman osan tapahtumista, Finnkino: Iso vaikutus koko elokuva-alaan

Suosittelemme sinulle