Hyppää sisältöön

Leo Lähteenmäki tavoittelee menestystä Tokion paralympia-altaasta – arvokisakonkarilla on nyt sama valmentaja kuin Matti Mattssonilla

Parauimari Leo Lähteenmäkeä ja tuoretta olympiamitalistia Matti Mattssonia yhdistää Porissa valmentava Eetu Karvonen. Lähteenmäki päätyi Poriin juuri Karvosen perässä viime syksynä ja tavoittelee nyt elämänsä nopeinta altaanmittaa Tokiossa.

Parauimari Leo Lähteenmäki ja valmentaja Eetu Karvonen aloittivat yhteistyön viime syksynä. Kuva: Tapio Termonen / Yle
Mika Viljanen

Parauimari Leo Lähteenmäki sukeltaa sulavasti Porin keskustan aavemaisen hiljaisen uimahallin altaaseen. Altaan reunalla Lähteenmäen menoa ohjaa valmentaja Eetu Karvonen, tuttu mies olympiapronssimitalisti Matti Mattssonin takaa.

Kaikesta tekemisestä näkee, että valmennettava ei ole kokematon juniori vaan menestynyt arvokisauimari (siirryt toiseen palveluun), joka on kilpaillut toistakymmentä vuotta parauinnin huipulla.

Leo Lähteenmäen palkintokaapista löytyy muun muassa MM-pronssi ja kaksi EM-hopeaa.

Leo Lähteenmäki on kiertänyt parauinnin arvokisoja jo toistakymmentä vuotta. Kuva: Tapio Termonen / Yle

Tokion paralympialaisissa Lähteenmäki, jolta puuttuu toinen kämmen, kilpailee 50 metrin vapaauinnissa S9-sarjassa.

Eetu Karvosen perässä Poriin

29-vuotias Lähteenmäki siirtyi Swimming Jyväskylästä Porin Uimaseuraan viime syksynä.

Syynä oli se, että häntä pitkään valmentanut Marjoona Teljo siirtyi kokopäiväisesti Uimaliiton palvelukseen. Uusi valmentaja Eetu Karvonen löytyi Porista ja nyt kaksikko on pähkäillyt, millä keinoilla Lähteenmäki nousisi uintiuransa parhaaseen iskuun Tokion paralympialaisissa.

– Yhteistyö haki aluksi muotoaan, mutta nyt alkaa molemmilla olla aika hyvin sama ajatus tekemisessä, Lähteenmäki sanoo.

Leo Lähteenmäen treenissä ei tällä kertaa otettu kaikkia tehoja irti. Kuva: Tapio Termonen / Yle

Valmentaja Eetu Karvonen puolestaan myöntää, että Lähteenmäen kaltaisen kokeneen ja menestyneen uimarin kanssa yhteistyön aloittaminen on ollut melkoinen haaste.

– Kehittyminen on noin kokeneella uimarilla huomattavasti vaikeampaa ja juuri se on se haaste, jonka itselleni halusin ottaa. Löytää keinoja, joilla pääsisimme vielä eteenpäin, Karvonen sanoo.

Karvonen on halunnut tuoda Lähteenmäen harjoitteluun muun muassa entistä tarkempaa kovan treenin ja palautumisen suhdetta.

Nopeus on ollut luonnollisesti myös keskiössä, sillä Lähteenmäki kilpailee paralympialaisissa vain 50 metrin vapaauinnissa.

Kokemus ei ainakaan haittaa

Porin keskustan uimahallissa Lähteenmäellä on menossa palauttava harjoitus. Vedot ovat lyhyitä ja käytössä on välillä räpylät, snorkkeli ja muita apuvälineitä. Tänään ei kuitenkaan rypistetä erityisen kovaa.

– Hiukan löysäillään, että huomenna tai ylihuomenna oikeasti kulkee, kiteyttää valmentaja Karvonen.

Tavoitteena on kuitenkin se, että Tokiossa Leo Lähteenmäki uisi altaanmitan kovempaa kuin koskaan ennen. Mies itse uskoo, että ennätysaika alkuerissä toisi finaalipaikan, jonka jälkeen kaikki on mahdollista.

Kisajännityksestä konkari ei enää puhu, lähinnä latauksen kasvamisesta.

– Kyllä sen alkaa tuntea, että hiukan isommat kisat on tulossa. Kokemus auttaa siinä, että voi kisoissa jättää itsensä ulkopuolelle kaikesta turhasta hässäkästä. Ehkä se voi onnistua ensikertalaisellekin, mutta ei kokemuksesta ainakaan mitään haittaa ole, Lähteenmäki sanoo.

Valmentaja Eetu Karvonen puolestaan kuvailee Lähteenmäkeä ihanneurheilijaksi.

Eetu Karvonen on tyytyväinen, että sai viime syksynä valmennukseensa Leo Lähteenmäen kaltaisen määrätietoisen huippu-urheilijan. Kuva: Tapio Termonen / Yle

– Leo on äärettömän tosissaan ja äärettömän määrätietoinen. Olemme samalla aaltopituudella siitä, että hallilla tehdään hommia tosissaan. Sitten voi päästää hallin ulkopuolella kokonaan irti uimisesta ja levätä.

Lue myös:

Suomen paralympiajoukkue vahvistui seitsemällä urheilijalla – "Urheilijamäärä on jäämässä hieman ennakkoarviointia pienemmäksi"

Eetu Karvonen auttoi Matti Mattssonin takaisin maailman huipulle – nyt nuori valmentaja tunnetaan muustakin kuin revenneistä uimahousuista

Suosittelemme sinulle