Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kangasniemellä repäistään viikonloppuna – pellolla järjestettävässä nykytanssiteoksessa lanta lentää ja peltoautot rämisevät

Pelto-nykytanssiteos järjestetään ainoastaan kerran viikonloppuna Koittilassa sijaitsevan taiteilijaresidenssin pellolla. Yleisö on kutsuttu esimerkiksi autolla seuraamaan esitystä maatilalle pellon reunalle.

Kangasniemellä jäerjestetään PELTO-nykytanssiteos. Teosta pääsee seuraamaan ilmaiseksi ilman sisäänpääsymaksua, mikäli saapuu paikalle traktorilla.
Nykytanssiteosta pääsee seuraamaan ilman sisäänpääsymaksua, mikäli saapuu paikalle esimerkiksi traktorilla. Kuva: Jussi Ulkuniemi
Juho Liukkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kangasniemellä mielikuvitus päästetään viikonloppuna valloilleen, kun perinnemaatila Koittilassa järjestetään kertaluontoinen nykytanssiteos.

Kyseessä on Kokko1721 -taiteilijaresidenssin PELTO-nykytanssiesitys. Teoksen koollekutsujina toimivat residenssin tanssitaiteilijat Jukka Ristolainen ja Maija Tuomi.

– Mukana on tanssitaiteilijoita ja musiikin ammattilaisia. Meillä on mukana muun muassa mezzosopraano Katariina Poikela sekä Hieho Homma -kollektiivi. Meillä on myös kaksi paikallista maanviljelijää traktoreineen, Tuomi kuvailee.

Tekijöiden mukaan esityksellä otetaan kantaa taiteen tasa-arvoiseen tekemiseen ja koko Suomen asuttuna pitämiseen. Samalla esitys on kunnianosoitus maatilan 300-vuotisen historian kunniaksi.

Virnettä esitykseen tuo jo se piirre, että traktorilla tai polkupyörällä esitystä seuraamaan saapuvat pääsevät näytökseen ilman sisäänpääsymaksua.

Esityksessä hyödynnetään pellon lisäksi kaikkea mitä maatilalta löytyy. Tuomin kertookin, että residenssin toiminta on osa heidän taiteellista työtään. Työssä arkielämä ja taide ovat toisistaan erottamatonta jatkumoa.

– Nyt se pelto on meillä näyttämö tai taiteen ilmenemisen paikka. Siitä on paljon puhuttu, että kaupunkiympäristössä taiteilijoilla on pulaa paikoista tehdä. Kun asutaan täällä maaseudulla, niin tilaa on. Miksei sitä sitten hyödyntäisi, Tuomi pohtii.

Tuomen mukaan tarkoituksena on tehdä jotain yllättävää ja uutta.

– En ole itse ennen hakannut rumpuja tuunatun peltoauton lavalla, enkä ole aikaisemmin huutanut raivoisasti moottorisaha kädessä tai nähnyt, kun joku roikkuu traktorin paalupihdeissä, Tuomi kertoo naurua hersyen.

Suosittelemme