Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Maakuntamuseolle etsitään uusia tiloja – nykyistä taloa kaupitellaan jo

Oulussa etsitään ostajaa maakuntamuseon rakennukselle. Vuonna 1931 valmistunut Ainola on perusteellisen remontin tarpeessa.

Pohjois-Pohjanmaan museon kyltti ja talo sen takana.
Oulu ennakkomarkkinoi museon rakennusta. Varsinaiseen myyntiin sitä ei vielä ole asetettu. Kuva: Risto Degerman / Yle
Risto Degerman
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhtenä maakuntamuseon tilavaihtoehtona kaupunki miettii mallia, jossa nykyinen talo myytäisiin ja perusteellisen remontin jälkeen se vuokrattaisiin ostajalta museon käyttöön. Parhaillaan kaupunki ennakkomarkkinoi museon rakennusta. Varsinaiseen myyntiin sitä ei vielä ole asetettu.

Pohdinnassa on myös, että koko museo siirretään kokonaan toiseen paikkaan. Silloin se voitaisiin sijoittaa esimerkiksi Tietomaan ja Oulun taidemuseon läheisyyteen tai jopa yhteisiin tiloihin niiden kanssa.

Tilaratkaisu on joka tapauksessa tuomassa katkoksen maakuntamuseon näyttelytoimintaan. Jos nykyinen Ainola peruskorjataan, se vienee pari vuotta ja sen jälkeen uusien näyttelyiden rakentaminen vielä arviolta vuoden.

Jos maakuntamuseolle löytyvät uudet tilat muualta, sekin tietää taukoa näyttelyihin, sillä vanhan näyttelyn purkaminen ja uuden rakentaminen vaatii joka tapauksessa oman aikansa.

Perinnetyönjohtaja Pasi Kovalainen kertoo, että vaikka nykyinen Ainola onkin museolle rakas paikka, siinä on myös selviä puutteita.

Muun muassa vierailevia näyttelyitä ei saada järjestettyä, koska niille ei ole sopivia tiloja. Huoneiden korkeuskin on vanhassa rakennuksessa iso rajoitus.

– Nykyisin näyttelytoiminta on kehittynyt niin, että usein museot pyrkivät saamaan käyttöönsä tiloja, joita voidaan muokata tarpeiden mukaan, Pasi Kovalainen kertoo.

Oulun museoiden tiloista on käyty jo pitkään kädenvääntöä. Erilaisten tilaselvitysten ja palveluverkkosuunnitelmien yhteydessä on pohdittu maakuntamuseon lisäksi esimerkiksi Kierikkikeskuksen asemaa.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle