Hyppää sisältöön
Afganistan

Tyttöjen jalkapallomaajoukkue pakoilee Talibania – takana useita pelastusyrityksiä, Taliban järjesti voitonparaatin Kandaharissa

Seuraamme tässä artikkelissa tapahtumia Afganistanissa, jossa hallinto luhistui pari viikkoa sitten Taliban-liikkeen vallattua maan pääkaupungin Kabulin.

Tekijät
Vilma RomsiSaara-Miira KokkonenYrjö KokkonenSilja ViitalaAntti HaavistoSakari NuuttilaMarkku HaavistoMikko LeppänenLaura KangasKai JääskeläinenPetri BurtsoffMarkus MyllyojaLassi LapintieElsa OsipovaTimo-Pekka HeimaPäivi KerolaHeikki HeiskanenMaiju YlipiessaJussi-Pekka PanttilaKatriina TöyryläVeera PennanenMarkus HeikkiläAnu Kerttula
  • Tyttöjen jalkapallomaajoukkue pakoilee peloissaan Talibania Afganistanissa. Takana on jo viisi epäonnistunutta evakuontiyritystä. 14–16-vuotiaita tyttöjä perheineen yritetään saada pois Afganistanista kansainvälisellä yhteistyöllä.
  • Yhdysvaltain presidentti Joe Biden piti myöhään tiistai-iltana puheen, jossa hän perusteli päätöstään vetää joukot Afganistanista. Hänen mukaansa ei ollut enää järkeä jatkaa sotaa kolmannelle vuosikymmenelle.
  • Yhdysvaltojen viimeiset sotajoukot jättivät Afganistanin taakseen maanantai-iltana hieman ennen puoltayötä Suomen aikaa.
  • Ääriliike Taliban sai Afganistanin haltuunsa vallattuaan pääkaupungin Kabulin elokuun puolivälissä.
  • Kabulin lentokentän ulkopuolella tehtiin torstaina itsemurhaisku. Yli 180 ihmistä kuoli, heistä 13 amerikkalaissotilaita. Suomalaisia ei tiettävästi ole ollut osallisina räjähdyksissä.
  • Yhteensä Suomi on evakuoinut 413 ihmistä: 250 Suomen kansalaista sekä Suomen lähetystössä työskennellyttä perheineen. Lisäksi evakuoitiin yhteensä 80 EU-delegaatioon ja Nato-operaation Suomen-kiintiöön kuuluvaa. Lauantaina kerrottiin vielä yhteensä 83 suurlähetystön turvamiehen ja heidän perheenjäsenensä evakuoinnista.

Afganistan live-seuranta päättyy, Yle seuraa maan tilannetta kuitenkin myös vastaisuudessa

Päätämme toistaiseksi live-seurannan Afganistanista.

Valtaosa ulkomaisista toimittajista ja kuvaajista on poistunut turvallisuustilanteen heikkenemisen vuoksi maasta, joten tietojen riippumaton tarkistaminen on erittäin vaikeaa.

Seuraamme kuitenkin Afganistanin tapahtumia Uutispäivä-livessä sekä erillisissä jutuilla.

Markus Heikkilä

Tyttöjen maajoukkue pakoilee Talibania – Takana jo viisi epäonnistunutta evakuointiyritystä

Afganistanin 14–16-vuotiaiden tyttöjen jalkapallomaajoukkue perheineen ja läheisineen pakoilee Talibania. Yli sadan hengen ryhmä on yritetty saada pois maasta jo viisi kertaa, mutta aina on epäonnistuttu.

Kansainvälinen operaatio vetoaa myös Talibaniin, jotta tytöt saataisiin turvallisesti pois maasta.

Lue lisää tyttöjen pelastusoperaatiosta täältä.

Veera Pennanen

Taliban kertoo piirittäneensä Panjshirin laakson

Talibanin mukaan se on piirittänyt Kabulin pohjoispuolella sijaitsevan Panjshirin laakson.

Alue on yksi harvoista alueista Afganistanissa, jota Taliban ei ole saanut haltuunsa. Alueella on arvioiden mukaan useita tuhansia Taliban-liikettä vastustavia taistelijoita.

Aiemmin keskiviikkona Taliban vaati laakson taistelijoita luopumaan aseistaan.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Taliban ympäröi laaksoa neljästä eri suunnasta. Talibanin mukaan se haluaa ratkaista tilanteen alueella “rauhanomaisesti”.

Taliban kommentoi asiaa sen jälkeen, kun ainakin seitsemän taliban-taistelijan raportoitiin kuolleen yrittäessään edetä laaksoon. Tieto taliban-taistelijoiden kuolemista perustuu Reutersin mukaan äärijärjestöä vastustavien taistelijoiden lausuntoon.

Lähteet: Reuters, AFP

Veera Pennanen

YK varoittaa ruokakriisistä

YK on toistuvasti varoitellut mahdollisesta humanitaarisesta kriisistä Afganistanissa. Kuivuus ja sota ovat osaltaan vaikuttaneet viljelysten tuhoutumiseen ja elintarvikkeiden hinnan nousuun. Kuva Kabulista 14. elokuuta. Kuva: Hedayatullah Amid / EPA

YK on toistanut varoituksensa Afganistania mahdollisesti odottavasta ruokakriisistä. YK:n ruokaohjelma WFP on toimittanut ruokaa kymmenilletuhansille ihmisille Afganistanissa viime viikkoina.

Ohjelman rahoituksessa on kuitenkin valtava lovi, kertoo uutistoimisto AP. Ohjelman 1,3 miljardin dollarin rahoituksesta on saatu kokoon alle 40 prosenttia.

WFP:n mukaan ilman puuttuvaa rahoitusta ruokaa riittää jaettavaksi enää syyskuun loppuun. WFP on jo aiemmin varoittanut, että Afganistania uhkaa pian elintarvikepula ja jopa nälänhätä.

Afganistanin talous on ollut vahvasti riippuvainen ulkomaisista avustuksista. Maa on rahoittanut kolme neljäsosaa julkisista menoistaan avustuksilla.

Talibanin otettua maan haltuunsa elokuun puolivälissä, kansainvälinen valuuttarahasto IMF ilmoitti estävänsä Afganistanin hallintoa saamasta 460 miljoonaa dollaria maalle myönnettyä apua.

Lähde: AP

Veera Pennanen

Taliban järjesti voitonparaatin Kandaharissa

Talibanin kannattajat kantoivat äärijärjestön lippua Kandaharissa keskiviikkona 1. syyskuuta. Kuva: EPA

Taliban piti keskiviikkona sotilasparaatin maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Kandaharissa, josta ääriliike on lähtöisin.

Taliban otti kaupungin haltuunsa kaksi päivää ennen pääkaupunki Kabulin valtausta.

Talibanin mukaan paraati järjestettiin merkkinä voitosta Yhdysvaltain johtamaa Nato-liittoumaa vastaan. Paraatissa Taliban esitteli sotasaaliiksi saamaansa kalustoa ja aseita.

Paraatissa Taliban esitteli sotasaaliiksi saamaansa kalustoa ja aseita. Kuva: EPA

Talibanin on määrä kertoa hallinnostaan lähipäivinä. Tulevan hallinnon edessä on useita kysymyksiä, kuten kuinka eheyttää maan murenevaa taloutta.

Esimerkiksi YK:n alainen Maailman ruokaohjelma on varoittanut, että Afganistania uhkaa pian elintarvikepula ja jopa nälänhätä.

Lähde: AFP, AP

Presidentti Bidenin suosio selvässä laskussa

Sekasortoisen vetäytymisen on arvioitu painavan presidentti Bidenin kannatusta alas. Kuva: Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kannatus on kääntynyt viime viikkoina selvään laskuun.

Tällä hetkellä suurin osa amerikkalaisista sanoo, ettei hyväksy Bidenin toimia presidenttinä.

Pudotus presidentin kannatuksessa kertoo siitä, että amerikkalaiset katsovat Bidenin epäonnistuneen vetäytymisessä Afganistanista, arvioi Ulkopoliittisen instituutin tutkija Maria Annala.

Lue aiheesta tarkemmin tästä jutusta.

Veera Pennanen

Britannian ulkoministeri: Kabulin nopean kaatumisen piti olla epätodennäköistä

Britannian ulkoministeri Dominic Raabin mukaan tiedustelutiedot pitivät epätodennäköisenä, että Kabul joutuisi Taliban-liikkeen valtaan tämän vuoden aikana, kertoo uutistoimisto Reuters.

Raabin mukaan käsitys oli yleinen sotilasliitto Natoon kuuluvien maiden keskuudessa. Ulkoministerin mukaan kuitenkin myös muihin vaihtoehtoihin oli varauduttu.

Britannian ulkoministeri on saanut osakseen viime aikoina runsaasti kritiikkiä.

Raabia on kritisoitu muun muassa siitä, että ulkoministeri ei keskeyttänyt lomaansa ulkomaille Afganistanin tilanteen kiristyessä ja evakuointitilanteen ajautuessa kaaokseen, kertoo BBC.

Britannian viimeiset evakuointilennot palasivat Afganistanista sunnuntaina.

Lähde: Reuters

Veera Pennanen

Taliban vaatii Panjshirin laakson taistelijoita luopumaan aseista

Afganistania hallitseva Taliban vaatii Panjshirin laakson taistelijoita luopumaan aseistaan. Asiasta uutisoi muun muassa BBC.

Kabulin pohjoispuolella sijaitseva alue on yksi harvoista alueista Afganistanissa, jota Taliban ei ole saanut haltuunsa. Alueella on arvioiden mukaan useita tuhansia Taliban-liikettä vastustavia taistelijoita.

Talibania vastaan aikoinaan taistelleiden sotajoukkojen johtajan Ahmad Shah Massoudin poika Ahmad Massoud ilmoitti viime viikolla olevansa valmis sotimaan uutta Taliban-hallintoa vastaan. Hän on yksi Afganistanin kansallisen vastarintaliikkeen johtajista.

Alueella on merkittävää symbolista arvoa, sillä laakso oli sekä neuvostojoukkoja vastaan 1980-luvulla että Talibania vastaan 1990-luvulla taistelleiden vastarintajoukkojen keskus.

Lähde: AFP

Ulkoministeri Haavisto: Toivottavasti Taliban pitää lupauksensa evakuoinneista

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoo, että Afganistaniin jääneiden Suomen kansalaisten ja evakuointilistalla olevien paikalta palkattujen työntekijöiden osalta odotetaan, että Kabulin lentokenttä aukeaa.

Haavisto kommentoi asiaa vihreiden eduskuntaryhmän kesäkokouksessa.

Hän lisäksi toivoo, että talibanit pitävät lupauksensa siitä, että näitä ihmisiä voidaan jatkossakin evakuoida.

Hän lisää, että valtioneuvoston listalla olevien osalta ponnistelut ja työt jatkuvat, jotta heidät saadaan pois Afganistanista.

Suomalaisiin ja Suomen listalla oleviin ollaan Haaviston mukaan jatkuvasti yhteydessä ja heidän tilannettaan pyritään seuraamaan.

STT

Suosittelemme sinulle