Hyppää sisältöön

Taliban lähestyy Afganistanin pääkaupunkia – hyökkäys pohjoisessa, yhteenottoja Kabulin eteläpuolella

Afganistanissa taistelut kiihtyvät eri puolilla maata. Uutistoimisto AP:n mukaan Kabulin eteläpuolen taistelut sijaitsevat vain reilun 10 kilometrin päässä pääkaupungista.

Taliban-taistelijat kerääntyvät otettuaan haltuunsa Lashkar Gahin.
Taliban-taistelijat kerääntyvät otettuaan haltuunsa Helmandin maakunnan pääkaupungin Lashkar Gahin Lounais-Afganistanissa 13. elokuuta. Kuva: EPA
Veera Pennanen

Taliban on aloittanut lauantaiaamuna laajan hyökkäyksen Mazar-i-Sharifin kaupunkiin Afganistanin pohjoisosassa, kertovat afganistanilaisviranomaiset uutistoimistojen mukaan.

Kaupunki sijaitsee pohjoisessa Uzbekistanin ja Tadžikistanin rajan tuntumassa. AP:n mukaan äärijärjestö on hyökännyt kaupunkiin lauantaiaamuna useista suunnista.

Lue myös: Ääriliike Taliban etenee vauhdilla Afganistanissa – tutkijan mukaan sitä siivittää asevoimien korruptio: "Rivissä on väkeä, jota ei oikeasti olekaan"

Afganistanin pohjoisosien lisäksi äärijärjestö lähestyy pääkaupunki Kabulia. Uutistoimisto Reutersin mukaan Taliban on ottanut haltuunsa Logarin maakunnan pääkaupungin Puli Alamin. Reuters perustaa tiedon nimettömänä pysyttelevään viranomaislähteeseen.

Uutistoimisto AP kertoo, että koko maakunta on nyt Talibanin hallussa.

Arviot Puli Alamin ja Kabulin etäisyydestä vaihtelevat. Reutersin mukaan etäisyys olisi 70 kilometriä, ja AFP kertoo puolestaan, että Logarin maakunnan pääkaupunki sijaitsee arviolta 50 kilometrin päässä Kabulista.

Uutistoimisto AP:n mukaan kaikista Kabulia läheisimmät taistelut käytäisiin tällä hetkellä pääkaupungin eteläpuolella. AP:n mukaan Taliban olisi saanut haltuunsa myös Char Asiab'n alueen Kabulin eteläpuolelta. Alue sijaitsee vain reilun 10 kilometrin päässä pääkaupungista.

Lue myös:

Hallituksen päätös oli karvas pettymys afganistanilaiselle tulkille, jolle ei heru oleskelulupaa: "Itken ja olen sanaton"

Yhdysvaltain Kabulin-lähetystön henkilökuntaa määrätty tuhoamaan arkaluontoisia asiakirjoja

Tämän takia Taliban huolettaa ulkomaita myöten – Viisi kysymystä ja vastausta Afganistanin yli vyöryvästä ääriliikkeestä

Suosittelemme sinulle