Hyppää sisältöön

Suomessa järjestettiin ensimmäistä kertaa triathlonin täyspitkä Ironman-kilpailu – Tiina Pohjalainen nousi neljänneksi ja lähelle huimaa saavutusta

Katso, minkälaisissa maisemissa Suomen historian ensimmäinen täyspitkä Ironman-kilpailu käytiin Tahkolla. EM-statuksen kilpailun voitti Saksan Laura Phillip.

Tahkolla kilpailtiin historian ensimmäinen Suomessa järjestetty Ironman
Tahkolla kilpailtiin historian ensimmäinen Suomessa järjestetty Ironman
Jarkko Riikonen,
Joska Saarinen

Tahkolla tehtiin lauantaina suomalaista triathlon-historiaa. Suomessa järjestettiin kaikkien aikojen ensimmäinen täyspitkä triathlonin Ironman-kilpailu.

Saksan Laura Phillip voitti kisan, joka oli samalla Ironmanin EM-kilpailu naisten pro-sarjassa. Phillipillä meni 3,8 kilometrin uinnin, 180 kilometrin pyöräilyn ja 42,195 kilometrin juoksun suorittamiseen 8 tuntia, 38 minuuttia ja 29 sekuntia.

Suomen Tiina Pohjalainen sijoittui neljänneksi. Pohjalainen jäi voittajasta 37,13 minuuttia.

– Oli kaiken kaikkiaan loistava kisa. Äsken selitin valmentajalle, että loppu-uinnista iski kunnon krampit oikeaan jalkaan. Se meni ihan pökkelöksi, mutta yritin vain kauhoa käsillä, Pohjalainen kertoi Yle Urheilun haastattelussa.

– Pyöräily meni aika lailla tavoitteeseen ja juoksussa tavoitteena oli saada Heini kiinni. Kolmannella kierroksella sain.

Pohjalainen kukisti viidenneksi sijoittuneen Heini Hartikaisen niukasti, noin puolentoista minuutin erolla.

Kilpailun kolmelle parhaalle oli jaossa paikka triathlonin legendaariseen Ironman-kilpailuun Havaijille. Pohjalainen jäi Havaijin-matkasta noin 13 minuutin päähän.

– Ei kismitä, olen tosi tyytyväinen tähän.

Pitkäaikainen haave toteutui

Suomessa on aikaisemmin kilpailtu puolimatkan Ironman-kisoja Lahdessa. Tahkon tapahtuma oli ensimmäinen täysimatkan Ironman.

Kilpailujohtaja Juuso Kutvosen mukaan kisajärjestäjien pitkäaikainen haave toteutui lauantaina. Sama organisaatio on järjestänyt pitkään triathlon-tapahtumia Suomessa.

– Puolenkymmentä vuotta Ironmania tavoiteltiin, Kutvonen sanoi.

Projekti lähti etenemään muutama vuosi sitten, kun triathlonin suosio kasvoi Suomessa. Monet suomalaiset lähtivät entistä useammin kilpailemaan ulkomaille.

– Ironman-organisaatio huomasi kysynnän kasvun Suomessa ja sitä kautta tapahtumaa lähdettiin suunnittelemaan, Kutvonen taustoittaa.

Kutvosen mukaan Tahkolla nähtiin noin 800 osallistujaa 50 eri maasta. Lähes puolet osallistujista oli ulkomailta.

– Lähdimme hakemaan suomalaista eksotiikkaa ja hyvällä tavalla erilaista kilpailua. Tyypillisesti nämä tapahtumat ovat suurten kaupunkien kyljessä. Halusimme esitellä Suomen tyypillistä maaseutua ja luontoa.

Ainakin kilpailun voittaja Laura Phillip piti “suomalaisesta eksotiikasta”. Philip kehui kilpailun jälkeen poikkeuksellisen mäkistä kisareittiä ja sanoi sen sopineen hänelle.

– Ulkomaalaisilta osanottajilta saatu palaute on ollut mykistävän hyvää, Kutvonen sanoi.

Lue myös:

Triathlonisti Liisa Liljan kisamatka Tokion paralympialaisiin vaarassa – mursi ranteensa moottoripyörän töytäistyä harjoituslenkillä

Tokion olympialaisissa sekava lähtöfarssi, voitokas Kalle Koljonen vei uskomattoman pallorallin – katso tästä yön ja aamun kohokohdat

Suosittelemme sinulle