Hyppää sisältöön

Taliban vallannut Jalalabadin, pääkaupunki Kabul äärijärjestön ympäröimä

Yhdysvallat on aloittanut lähetystönsä evakuoimisen Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa, kertoo uutistoimisto Reuters. Samaan aikaan äärijärjestö Taliban lähestyy kaupunkia.

Taliban-taistelijoita Kandaharin kaupungissa. Äärijärjestö otti kaupungin haltuunsa 13. elokuuta. Kuva: AFP

Taliban lähestyy vauhdilla Afganistanin pääkaupunkia Kabulia. Äärijärjestö on ottanut sunnuntaina haltuunsa Jalalabadin kaupungin Kabulin itäpuolella, lähellä Pakistanin rajaa.

Jalalabadin kaupungin asukkaiden mukaan Taliban otti kaupungin haltuunsa ilman vastarintaa, kertovat uutistoimistot.

Kuva: Lasse Isokangas / Yle

Tiedon ovat vahvistaneet Reutersille afganistanilaisviranomainen sekä länsimainen turvallisuuslähde. Paikallisviranomaisen mukaan kaupunki antautui Talibanille siviiliuhrien välttämiseksi.

Lue myös: Ääriliike Taliban etenee vauhdilla Afganistanissa – tutkijan mukaan sitä siivittää asevoimien korruptio: "Rivissä on väkeä, jota ei oikeasti olekaan"

Lauantaina äärijärjestö valloitti Mazar-i-Sarifin kaupungin Afganistanin pohjoisosassa. Kaupunki sijaitsee pohjoisessa Uzbekistanin ja Tadžikistanin rajan tuntumassa. Uzbekistanin viranomaisten mukaan yli 80 Afganistanin hallinnon joukkoihin kuulunutta ylitti rajan Uzbekistaniin lauantaina.

Jalalabadin valloituksen myötä pääkaupunki Kabul on viimeinen Afganistanin suurista kaupungeista, joka on enää hallituksen kontrollissa.

Länsimaat evakuoivat, afgaaniperheet pakenevat

Yhdysvaltain tiedustelulähteet ovat arvioineet aiemmin Reutersille, että Taliban kykenee eristämään pääkaupunki Kabulin kuukaudessa ja valtaamaan sen kolmessa.

Kabuliin on pakkautunut kymmeniä tuhansia pakolaisperheitä. Väliaikaisia telttaleirejä on pitkin pääkaupunkia. Kuva: Haroon Sabawoon / AOP

Kaupunkiin on pakkautunut kymmeniä tuhansia pakolaisperheitä eri puolilta Afganistania. YK-järjestöt ovat varoittaneet, että tilanne maassa enteilee humanitaarista katastrofia.

Yhdysvallat ja muut länsimaat ovat evakuoimassa kansalaisiaan Kabulista. Esimerkiksi Yhdysvallat on aloittanut lähetystönsä evakuoinnin sunnuntaina, kertoo Reuters.

Yhdysvaltojen on määrä lähettää Afganistaniin lisää joukkoja avustamaan vetäytymistä sekä suorittamaan evakuointeja. Maan presidentti Joe Biden on varoittanut Talibania siitä, että Yhdysvallat vastaa sotilaallisesti, mikäli ääriliike uhkaa sen työntekijöitä tai intressejä.

Löydät tuoreimmat tiedot Afganistanin tilanteesta tästä jutusta.

Lue myös:

Hallituksen päätös oli karvas pettymys afganistanilaiselle tulkille, jolle ei heru oleskelulupaa: "Itken ja olen sanaton"

Tämän takia Taliban huolettaa ulkomaita myöten – Viisi kysymystä ja vastausta Afganistanin yli vyöryvästä ääriliikkeestä

Afganistanin armeijan romahtaminen vahvisti Talibania – sotasaaliina maastoautoja ja helikoptereita

Suosittelemme sinulle