Hyppää sisältöön

Näiden Gerd Müllerin uskomattomien ennätyksien piti olla ikuisia – sitten tulivat Ronaldo, Messi ja Lewandowski

Bayern Münchenin ja Saksan jalkapallolegenda Gerd Müller kuoli 75-vuoden iässä. Näistä hetkistä Müllerin upea jalkapalloura muistetaan.

Gerd Müller Bayern Münchenin paidassa 1972.
Gerd Müller Bayern Münchenin paidassa vuonna 1972. Kuva: Getty Images
Joska Saarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yksi jalkapallon kaikkien aikojen maalintekijöistä Gerhard "Gerd" Müller kuoli sunnuntaina. Müller oli kuollessaan 75-vuotias.

Bayern Münchenin ja Saksan jalkapallolegenda muistetaan muun muassa vuoden 1974 MM-finaalin ratkaisseesta voittomaalistaan. Müller teki urallaan myös useita ennätyksiä, joita pidettiin jopa lyömättöminä.

Tällä vuosituhannella moni Müllerin ennätyksistä on pyyhkiytynyt historiaan, mutta se ei missään nimessä himmennä aikakautensa parhaan maalintekijän uran arvoa.

Näistä uroteoista Müllerin upea jalkapalloura muistetaan.

Gerd Müller pelasi urallaan kaksi kertaa jalkapallon MM-kisoissa. Vuonna 1970 hän teki peräti kymmenen maalia lopputurnauksessa, mutta Länsi-Saksa jäi turnauksessa kolmanneksi. Neljä vuotta myöhemmin Müller onnistui MM-kisoissa neljä kertaa, kun Länsi-Saksa voitti maailmanmestaruuden.

Gerd Müller nostaa ilmaan vuoden 1974 MM-pokaalin.
Müller juhli maailmanmestaruutta vuonna 1974. Kuva: Getty Images

Müller oli eniten MM-kisoissa maaleja tehnyt pelaaja, kunnes vuonna 2006 Brasilian Ronaldo teki uransa 15:nnen MM-kisamaalin. Tällä hetkellä ennätys on Miroslav Klosen 16 maalia.

Klose rikkoi ennätyksen vuoden 2014 MM-kisoissa, jolloin hänestä tuli myös Saksan maajoukkueen kaikkien aikojen maalintekijä – ohi Müllerin tietysti.

Müllerin uran paras vuosi maaleilla mitattuna oli 1972. Gerd Müller teki Bayern Münchenin ja Länsi-Saksan paidassa yhteensä 85 osumaa.

Se oli huippujalkapallossa eniten tilastoituja maaleja maailmassa kalenterivuoden aikana. Müller viimeisteli vuoden 1972 aikana Bayernille 72 ja Länsi-Saksalle 13 maalia. Kärkipelaajana loistanut Müller oli ennätysvuotenaan 27-vuotias.

Ennätys pysyi voimassa 40 vuoden ajan.

Sitten tuli argentiinalainen Lionel Messi, joka rikkoi ennätyksen vuonna 2012. FC Barcelonassa ja Argentiinan maajoukkueessa pelannut Messi teki vuoden aikana 91 maalia.

Kaudella 1971–72 Müller teki Bundesliigassa peräti 40 maalia yhden kauden aikana. Tuo ennätys rikkoutui viime kaudella.

Bayern Münchenin Robert Lewandowski piti jännitystä yllä viimeiselle kierrokselle asti, kun puolalainen iski pallon Augsburgin verkkoon. Maali oli Lewandowskin 41:s viime kaudella. Lyömättömänä pidetty ennätys meni rikki.

Gerd Müller vuonna 2014
Gerd Müller vuonna 2014. Hän työskenteli silloin Bayern Münchenin organisaatiossa valmentajana. Kuva: Getty Images

Yhtä Müllerin ennätystä Lewandowski saa silti yhä jahdata.

Müller on Saksan Bundesliigan historian paras maalintekijä 365 osumallaan. Lewandowski on tehnyt 278 maalia Bundesliigassa.

Lue myös:

Saksan jalkapallolegenda Gerd Müller kuoli 75-vuotiaana – "Historian paras kärkimies"

Suosittelemme sinulle