Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Tutkimus: Leikki-ikäisten ravitsemuksessa parantamisen varaa – vain 14 prosenttia syö ravitsemuksellisesti hyvälaatuista ruokaa

Turun yliopiston tutkimuksessa selvitettiin 766 leikki-ikäisen lapsen ruokavalion ravitsemuksellista laatua ja sen yhteyttä ylipainoon ja lihavuuteen.

lautasmalli
Lautasmallin mukaiselta lautaselta löytyy neljäsosa pastaa tai perunaa, neljäsosa proteiininlähdettä ja puolet kasviksia. Kuva: Yle/Tuula Rajavaara
Eino Kossila
Avaa Yle-sovelluksessa

Vain 14 prosentilla suomalaisista leikki-ikäisistä on hyvä ruokavalion ravitsemuksellinen laatu, kertoo Turun yliopiston tutkimus.

Lapsuusiän ravitsemuksen on osoitettu olevan yhteydessä aikuisiässä ilmeneviin elintapasairauksiin, kuten lihavuuteen sekä sydän- ja verisuonitauteihin. Ruokavalion laadun ja lasten ylipainon välillä ei tutkimuksessa kuitenkaan todettu yhteyttä.

Tutkimuksessa selvitettiin 766 2–6-vuotiaan lapsen ruokavalion ravitsemuksellista laatua ja sen yhteyttä ylipainoon ja lihavuuteen.

Vain yksi prosentti lapsista söi kasviksia, hedelmiä ja marjoja ravitsemussuositusten mukaisesti, eli viisi annosta päivässä. 41 prosenttia lapsista käytti ravitsemussuositusten mukaisesti rasvatonta maitoa ja 38 prosenttia kasvirasvapohjaista levitettä leivän päällä.

Itse laadukkaasti syövien vanhempien lapset syövät laadukkaammin

Tutkimuksessa selvitettiin myös vanhempien koulutuksen, tulotason ja elintapojen yhteyttä lapsen ruokavalioon. Kaksivuotiailla lapsilla ja korkeasti koulutettujen vanhempien lapsilla oli muita tutkittavia lapsia parempi ruokavalion ravitsemuksellinen laatu.

Lisäksi itse terveellisesti syövien vanhempien lapset söivät todennäköisemmin ravitsemuksellisesti laadukkaampaa ruokaa.

– Erityisesti kouluikää lähestyvät lapset ja ne, joiden vanhemmilla on matala koulutus ja epäterveelliset ruokailutottumukset, tulisi ottaa huomioon tärkeänä kohderyhmänä elintapaohjauksessa, pohtii apulaisprofessori Kirsi Laitinen, joka johtaa tutkimuksen toteuttanutta varhainen ravitsemus ja terveys -tutkimusryhmää Turun yliopistossa.

Suosittelemme