Hyppää sisältöön

"Keisari" Beckenbauer herkistyi "Pommittaja" Müllerin poismenosta: "Olimme kuin veljet"

Sunnuntaina kuolleen Gerd Müllerin entiset joukkuetoverit nostivat esiin hyökkääjän poikkeuksellisuuden.

Jalkapallo.
Beckenbauer toimi Länsi-Saksan kapteenina vuoden 1972 EM-kisoisa sekä vuoden 1974 MM-kisoissa. Kuva: Getty Images
STT Urheilu

Jalkapallolegenda Gerd Müllerin kuolema aiheutti muisteluiden vyöryn sen jälkeen, kun uutinen saksalaisen poismenosta levisi sunnuntaina. Müller oli kuollessaan 75-vuotias ja sairasti Alzheimerin tautia.

– Vaikka uutista joutui pelkäämään pitkään, iski se minuun kuin shokki, Länsi-Saksan maajoukkueesta ja Bayern Münchenistä tuttu pelikaveri Franz Beckenbauer kommentoi Bildille (siirryt toiseen palveluun).

Lempinimen Der Bomber (Pommittaja) saanut Müller oli viheriöllä suoraviivainen maalintekijä, joka ei kerännyt osumillaan tyylipisteitä. Hän viimeisteli kymmenen täysosumaa vuoden 1970 MM-kilpailuissa ja oli kisojen maalikuningas. Neljä vuotta myöhemmin hän osui neljästi ja viimeisteli MM-loppuottelun voittomaalin.

Borussia Mönchengladbachin varapuheenjohtajana toimiva Rainer Bonhof, 69, muistaa kirkkaasti Hollannin verkkoon syntyneen täysosuman. Hän tarjoili syötön Müllerin maaliin.

– Sanoin yhdessä tapaamisessa Münchenissä Gerdille, että olet ainoa ihminen maailmassa, joka olisi voinut tehdä sen maalin. Ja näin se oli, Bonhof tunnelmoi Süddeutsche Zeitungille (siirryt toiseen palveluun).

– Syötin pallon oikeasta laidasta keskustaan. Pallo pomppasi hänen jalastaan. Ja sitten hän pelasi pallon hollantilaisen jalkojen välistä ja ampui lukemat 2–1:een. Hän oli ainoa ihminen, joka pystyi tekemään jotain sellaista.

Jalkapallo.
Länsi-Saksa tuuletti maaliaan finaalissa vuonna 1974. Kuva: ullstein bild - Horstmüller/ All Over Press

Ainakin yksi ennätys säilynee

Pronssia ja kultaa tuottaneiden MM-kilpailujen välissä Müller johdatti Länsi-Saksan Euroopan mestariksi 1972. Hän teki loppuottelussa kaksi maalia. Lempinimen Der Kaiser (Keisari) saanut Beckenbauer oli molempien mestaruusjoukkueiden kapteeni.

– Hän oli niin hieno kaveri ja paljon hienovaraisempi kuin monet luulivat. Gerd ja minä, olimme kuin veljet, Beckenbauer sanoi.

Müller edusti Bundesliigassa vain Bayern Müncheniä ja teki 365 liigamaalia vain 427 ottelussa. Hänen MM-kilpailuissa kokoama maalimäärä 14 oli ennätys vuoteen 2006 saakka, jolloin brasilialainen Ronaldo osui 15. kerran. Miroslav Klose palautti ennätyksen Saksaan 2014, kun hän kasvatti lukemansa 16:een.

Bundesliigassa Müller on yhä kaikkien aikojen maalipörssin kärjessä, mutta yhden kauden maaliennätyksen hän menetti keväällä Bayernin Robert Lewandowskille. Müller teki 40 maalia kaudella 1971-72, mutta Lewandowski pani yhdellä paremmaksi.

Kaikkien aikojen maalipörssissä Lewandowski on kaukana Mülleristä. Puolalaisrohmu on kerännyt Bundesliigassa 278 täysosumaa, joten pian 33 vuotta täyttävällä Lewandowskilla olisi vielä edessään usean tehokauden urakka Müllerin lukemaan 365.

Lue myös:

Saksan jalkapallolegenda Gerd Müller kuoli 75-vuotiaana – "Historian paras kärkimies"

Näiden Gerd Müllerin uskomattomien ennätyksien piti olla ikuisia – sitten tulivat Ronaldo, Messi ja Lewandowski

Lewandowski teki sen – Müllerin lyömättömänä pidetty ennätys historiaan!

Suosittelemme sinulle