Hyppää sisältöön

Toimitusjohtaja: "Toimimme hyvässä uskossa" – marjayritykset siirsivät sairastuneita poimijoita Lapista etelämmäksi, syynä epäselvät ohjeet

Ainakin 260 ulkomaalaista marjanpoimijaa on siirretty Lapista Kainuuseen ja Pohjois-Karjalaan. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) vaatii selvyyttä, miksi korona pääsi leviämään poimijoiden keskuudessa.

Koronaan sairastuneita marjanpoimijoita siirtäneen yrityksen toimitusjohtaja: "Toimimme hyvässä uskossa"
Pekka Viinikka,
Vesa-Pekka Hiltunen,
Anna Ruohonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Rovaniemen kaupungin epäselvä ohjeistus johti siihen, että marjayritykset Arctic International ja Polarica siirsivät noin 260 ulkomaalaista marjanpoimijaa Lapista Kainuuseen ja Pohjois-Karjalaan viime viikolla.

Jopa yli puolet siirretyistä poimijoista oli saanut eristysmääräyksen koronasairastumisen vuoksi ja käytännössä loput olivat altistuneita eli karanteenissa, kertoo Rovaniemen kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio.

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broaksen mukaan siirrossa rikottiin karanteenimääräysohjetta ja toimittiin tartuntautilain vastaisesti. Broas kertoi, ettei hän ole koko koronapandemian aikana törmännyt näin laajamittaisesti siihen, ettei karanteenimääräysohjeita noudateta.

Hallintoylilääkäri: "Otan vastuun itselleni"

Marjayritykset saivat perjantaina määräyksen ja ohjeet siitä, miten koronavirukseen sairastuneiden ja sille altistuneiden marjanpoimijoiden eristyksestä ja karanteenista tulee huolehtia. Väärinkäsitysten vuoksi yritykset päätyivät siirtämään poimijoita maakunnasta toiseen.

– Ohjeet olivat, että viipymättä pitää laittaa karanteenit kuntoon ja me viipymättä laitoimme ne, sanoo Arctic Internationalin toimitusjohtaja Janne Naapanki.

Rovaniemen hallintoylilääkäri Paula Reponen otti vastuulleen epäselvän ohjeistuksen. Hänen mukaansa marjayrityksille jäi perjantaina epäselväksi se, että yritysten täytyy hyväksyttää karanteenitilat tartuntatautiviranomaisella.

– Siitä otan kyllä vastuun itselleni, etten ole riittävän selväsanaisesti siitä viestinyt, hän kertoo.

Lue myös: Altistuneet marjanpoimijat eristettiin yhteen tilaan, nyt 70 prosentilla on korona – infektioylilääkäri: "Lakia ei ole onnistuttu noudattamaan"

Yritykset luulivat toimivansa oikein

Marjayritykset kiistävät, että he olisivat ainakaan tahallaan rikkoneet viranomaismääräyksiä.

– Omasta mielestämme toimimme ihan viranomaisohjeiden mukaan, Naapanki sanoo.

Hän jäi käsitykseen, että marjayrityksen tulee taata majoitus yksikkötasolla. Hänen mukaan sopivat tilat olivat Kainuussa, joten yritys siirsi poimijoita sinne.

Polarican toimitusjohtajan Jukka Kriston mukaan hän sai jo viime viikon keskiviikkona kaupungin tartuntatautihoitajalta luvan siirtää poimijoita uusiin tiloihin. Kriston mukaan osa poimijoiden siirroista oli toteutettu jo ennen perjantaista kokousta, jossa hän myös asiasta kertoi. Kriston mukaan siirto ei aiheuttanut keskustelua kokouksessa.

Kriston mukaan sairastuneiden määrä on alhaisempi kuin sairaanhoitopiirin ilmoittamissa luvuissa. Kriston mukaansa Polarican poimijoista noin 50 on saanut tartunnan ja 69 henkilöä on altistunut. Sairastuneet ja altistuneet siirtyivät Kainuuseen omissa autokunnissaan.

– Olemme yrittäneet nimenomaan minimoida tartuntojen lisääntymisen, Kristo sanoo.

Kriston mukaan poimijoiden siirron syynä oli se, ettei Rovaniemen kaupungilla ollut osoittaa poimijoille karanteenitiloja riittävän ripeästi. Hänen mukaansa kaupungin osoittamissa tiloissa ei ollut esimerkiksi sänkyjä, joten ne eivät olleet käyttökelpoisia marjanpoimijoiden käyttöön.

Kaupunki selvittää tilannetta

Rovaniemen kaupunki selvittää parhaillaan Rovaniemeltä muualle siirrettyjen poimijoiden tilannetta. Kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainion mukaan nyt varmistetaan, että poimijoiden karanteeni toteutuu, eikä sairauden leviämisen vaaraa ole.

Kainuun sotesta kerrotaan, että ulkomaiset koronaan sairastuneet ja koronalle altistuneet poimijat siirrettiin Kainuuseen parempien tilojen takia. Kainuun soteen ei ole oltu yhteydessä etukäteen eikä siirron aikana.

– Kainuuseen tuotiin Kainuun soten saamien tietojen mukaan kaikkiaan 134 poimijaa. Sairastuneiden tilaa tarkkaillaan Kainuun soten puolesta ja paikalla käydään kerran päivässä. Marjanpoimijat eivät poimi marjoja, vaan asiassa mennään Lapin sairaanhoitopiirin ohjeiden mukaan, sanoo pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari.

Karanteeniin määrätyt 83 henkilöä ovat Ristijärvellä ja Sotkamossa. 51 eristykseen määrättyä koronaan sairastunutta marjanpoimijaa on Sotkamossa.

Paula Reposen mukaan hän on maanantaina saanut tiedot siitä, karanteeni ja eristykset toteutuu myös uusissa tiloissa.

– Minä en usko, että tässä on kukaan tahallisesti toiminut väärin. Karanteeni- ja eristysasiat ovat muutenkin aika monimutkaisia.

Soten mukaan laskun poimijoiden hoidosta maksaa yhteiskunta.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) haluaa, että marjanpoimijoiden tartuntaryväs tutkitaan perin juurin. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Kiuru: "Asiat eivät ole menneet putkeen"

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) pitää marjanpoimijoiden tartuntatilannetta ja mahdollista karanteenisääntöjen rikkomista huolestuttavana. 263 henkilön joukosta on todettu jo 170 tartunnan saanutta.

– Käytännössä poimijoista 65 prosenttia on sairastunut. Se kertoo siitä, että suojelutoimet eivät ole onnistuneet, Kiuru toteaa.

Kiurua marjanpoimijoiden tartunnoista haastatteli Pekka Viinikka.

Kiurun mukaan marjayrityksissä ei ole onnistuttu suojelemaan poimijoita riittävästi. Kiurun mukaan on selvä, että asiat eivät ole menneet kaikin tavoin putkeen.

– Toimivaltaisten viranomaisten on nyt pöyhittävä ja selvitettävä tarkkaan syynäten yritysten toiminta ja työntekijöiden tilanne. On määriteltävä, onko tässä kysymys terveydensuojelurikkomuksesta.

Lue myös: Marjayrittäjän painajainen: kaikki oli suunniteltu viimeistä piirtoa myöten, mutta pikatestit paljastivat kymmeniä koronatartuntoja

Suosittelemme sinulle