Hyppää sisältöön

Raumalla yritetään selättää rottaongelma automaattisten loukkujen avulla – asukkailta toivotaan buffettarjoilun lopettamista

Rauman viemäriverkkoon on asennettu kesällä rottia tappavia loukkuja. Kaupunki toivoo, että asukkaat auttaisivat urakassa lopettamalla ruuantähteiden laskemisen viemäriin. Myös omenat pitäisi kerätä pois maasta.

Råtta tittar fram bakom bladen.
Raumalla on loukutettu tänä kesänä suuri määrä rottia. Kuvituskuva Kuva: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press
Päivi Meritähti

Rauma pyrkii pääsemään eroon rotista automaattisten loukkujen avulla. Vanhan Rauman alueen viemäriverkkoon on asennettu kesäkuun alussa yhdeksän automaattista loukkua. Ne havaitsevat rotan liike- ja infrapuna-antureiden avulla ja tappavat sen mekaanisesti. Sen jälkeen rotta huuhtoutuu pois viemäriveden mukana.

Rauman kunnallistekniikan johtaja Jaakko Aerila ei halua tässä vaiheessa paljastaa loukutettujen rottien määrää, sillä suuri luku saattaa vääristää mielikuvaa tilanteesta.

– Itsekin koin aluksi, kun en ole mikään asiantuntija, että onpa isoja lukuja. Loukutusfirma kuitenkin totesi, että suhteutettuna asukastiheyteen ja pinta-alaan luvut ovat tavanomaisia tai pikkuisen tavanomaista isompia, mutta isoa rottaongelmaa ei vielä ole.

Aerila toivoo, että ongelma ei pääsekään räjähtämään käsiin, kun siihen on tartuttu riittävän ajoissa. Tehokkain keino rottaongelman selättämiseen olisi kuitenkin ennaltaehkäisy. Siinä tarvitaan kaikkien kaupunkilaisten apua.

– Oleellista on, että asukkaat eivät tekisi rotille buffetteja viemäriin ja pihoille. Viemäriin ei saisi laittaa ruuantähteitä eikä öljyjä ja omenat pitäisi kerätä maasta. Se on kaikkein tärkein viesti, jonka nyt haluamme välittää.

Rottien torjunta aloitettiin Raumalla, kun ympäristöterveydenhuoltoon tulleiden rottahavaintojen määrä kasvoi. Loukutuksen jatkosta päätetään alkusyksyn aikana.

Kuuntele tästä uusimmat Ylen radiouutiset Satakunnasta.

Lue täältä uusimmat Yle Uutiset Satakunnasta.

Suosittelemme sinulle