Hyppää sisältöön

Kuuntele: Lapin kamariorkesterin kapellimestari John Storgårds kertoo syyskauden ohjelmasta

Lapin kamariorkesterin syyskausi alkaa torstaina Gustav Mahlerin massiivisen 3. sinfonian kamariorkesterinkokoisella versiolla. Kapellimestari John Storgårdsin mukaan orkesteri on hyvässä iskussa koronasta ja muusikoiden vaihtuvuudesta huolimatta.

Lapin kamariorkesterin taiteellinen johtaja John Storgårds seisoo kamariorkesterin saamien palkintojen ja kunniakirjojen edessä
Lapin kamariorkesterin taiteellinen johtaja John Storgårds Kuva: Jyri Tynkkynen / Yle
Jyri Tynkkynen

Kun näin syyskauden alla kysyy Lapin kamariorkesterin kapellimestarilta John Storgårdsilta kolmea mielenkiintoista asiaa syksyn ohjelmistosta, hän aloittaa tulevien konserttien yhdestä teemasta. Kauden toisessa konsertissa alkaa Johann Sebastian Bach -sarja, joka jatkuu vielä pitkään syyskauden jälkeenkin.

Lapin kamariorkesteri aikoo soittaa kaikki Bachin keskeiset orkesteriteokset ja soolokonsertot, joita löytyy valtava määrä. Storgårds lupaa sarjan aikana runsaasti solistisia tehtäviä niin omille kuin vierailevillekin muusikoille.

Uusi sarja alkaa, vaikka Ludwig van Beethovenin sinfonioiden sarja on vielä kesken. Koronaepidemian vuoksi kahta viimeistä isoa sinfoniaa ei voi vielä toteuttaa, joten ne jäävät tulevien kausien ohjelmistoihin.

Tuttu sekoitus tuttua ja tuntematonta

Toinen nosto Storgårdsilla on syyskauden mahtipontinen avaus, jossa esitetään Gustav Mahlerin 3. sinfonia. Luvassa on kahtena päivänä sovitus, joka on tehty kamariorkesterille sekä yhdelle laulusolistille.

Kolmas mielenkiintoinen yksityiskohta syyskauden ohjelmistossa on saksalaisen kapellimestarin Clemens Schuldtin konsertti, jossa kuullaan itäsaksalaista musiikkia. Ohjelmassa on muun muassa poliittisista syistä pimentoon jääneitä DDR-ajan säveltäjiä, esimerkiksi Ruth Zechlin.

Muutoinkin kamariorkesteri jatkaa tuttua tyyliään: tunnettujen säveltäjien ja klassisten sävellysten rinnalla esitellään yleisölle tuntemattomia suuruuksia ja kokeellisempaa musiikkia.

Lue lisää

Lapin kamariorkesteri kisaa vuoden levy -palkinnosta Emma-gaalassa

Suosittelemme sinulle