Hyppää sisältöön

Ooppera aikoo järjestää perjantaina esityksen vastoin kokoontumisrajoituksia – Lilli Paasikivi: "Näitä mannerlaattoja ei heitellä edestakaisin niin ja näin"

Etelä-Suomen aluehallintovirasto tiukensi rajoituksia ja vaatii kahden metrin turvavälien lisäksi katsomoiden lohkomista. Kansallisoopperan mukaan lohkominen on mahdotonta.

Suomen kansallisoopperan Cavalleria rusticana kenraaliharjoitus.
Suomen Kansallisoopperassa harjoitellaan ensi perjantaina ensi-iltansa saavaa Cavalleria Rusticana & Pajatso -teosparia. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle
Pia Parkkinen

Suomen Kansallisoopperan ja baletin pääjohtaja Gita Kadambi kertoi Ylelle viime perjantaina, että talo aloittaa esityskautensa kahden metrin turvaväleillä mutta ei aio lohkoa katsomoa. Päätös on ristiriidassa Etelä-Suomen avin viime viikolla tiukentuneiden (siirryt toiseen palveluun) koronarajoitusten kanssa.

Aluehallintovirasto ohjeistaa, että niihin esityksiin, joissa on yli 25 katsojaa, sali pitää rajata erillisiin 25 hengen lohkoihin. Erillisissä lohkoissa pitää olla kahden metrin turvavälit sekä muun muassa jokaiselle lohkolle omat kulkureitit ja wc-tilat.

Kadambi kuvaili lohkoja mahdottomiksi toteuttaa. Kansallisooppera aikoo ottaa saliin vajaat 300 katsojaa. Pääjohtaja perusteli päätöstä hallituksen lupaamilla nopeilla toimenpiteillä.

Kauden aloittavaan Cavalleria Rusticana & Pajatson ensi-iltaan on nyt aikaa viisi päivää, eikä rajoitusten lievennyksistä tai lohkovaatimuksen poistamisesta ole tietoa.

"Odotamme päätöksiä tällä viikolla"

Oopperan taiteellisen johtajan Lilli Paasikiven mukaan avin viime viikkoinen päätös aiheutti hämmennystä.

– Hallitus kuitenkin hyvin selkeästi lupasi, että lievennyksiä on tulossa ja me odotamme, että ne tulevat tällä viikolla, Paasikivi sanoo.

Myös kulttuuriministeri Antti Kurvinen lupaili perjantaina, että hallitus aikoo ohjeistaa aluehallintoviranomaisia luopumaan kahden metrin turvaväleistä. Ylen tietojen mukaan asiaa määrittävään tartuntatautilakiin ei kuitenkaan ole valmisteilla muutosta. Kyse olisi vain hallituksen ohjeesta.

Tapahtumateollisuus ja teatterit ovat Paasikiven mukaan olleet halvaantuneita maaliskuusta 2020 lähtien ja nyt ala odottaa olosuhteita, joissa se voi työskennellä.

– Toimimme hyvin pitkällä suunnittelulla. Näitä mannerlaattoja eli suuria tuotantoja ei heitellä edestakaisin niin ja näin. Me olemme koko ajan pystyneet toimimaan äärimmäisen varovasti ja turvallisuus edellä. Toivomme, että voimme jatkaa samaa tänä syksynä.

Paasikiven viesti on, että ensi-ilta voidaan järjestää, sillä siinä on huomioitu kahden metrin turvavälit, maskisuositukset sekä se, että ihmiset istuvat paikallaan. Avi ohjeistaa silti näiden lisäksi lohkomaan.

– Yleisömme ei ole mikään vapaasti liikkuva kontrolloimaton ryhmä ihmisiä. Tämä on meidän tulkintamme tilanteesta ja ensi perjantaina me esitämme Cavalleria Rusticana & Pajatson, Lilli Paasikivi sanoo.

Oli pakko tehdä päätöksiä

Samoilla linjoilla on Kansallisoopperan tuotantojohtaja Timo Tuovila. Hän kertoo, että talossa on tehty riskien kokonaisarviointia.

– Päätökseen vaikutti toki ministereiden lausunnot siitä, että avin uutta määräystä tullaan muuttamaan, Tuovila sanoo.

Hänen mukaansa oopperalla ei ole muuta tietoa kuin mediassa olleet ministerien suulliset lupaukset, että avia ohjeistetaan.

– Meidän piti tehdä päätöksiä olemassa olevilla tiedoilla, koska ensimmäinen esitys on perjantaina, Tuovila sanoo.

Oletteko valmiita testaamaan tämän päätöksen lakituvassa?

– Se on sen hetken tilanne, jos sinne mennään, Tuovila sanoo.

"Putka on vielä kokematta"

Julkisoikeuden asiantuntija Pauli Rautiainen twiittasi eilen, että pian nähdään, salliiko poliisi Kansallisoopperassa esityksen, vai viedäänkö laulajat lavalta putkaan.

Oopperalaulaja Marko Puustinen vastasi olevansa ylpeä työpaikastaan: “Toivottavasti pääsen minäkin kesken laulun maijalla Kisahallin putkaan. Se on vielä kokematta”, Puustinen twiittasi.

Timo Tuovila, miltä kuulostaa ajatus siitä, että poliisi keskeyttäisi esityksen?

– Ihan absurdi skenaariohan se olisi, mutta seurataan tilannetta, Tuovila sanoo.

Oli miten oli teillä on ensi perjantaina ensi-ilta?

– Näin me olemme suunnitelleet ja päättäneet, Tuovila sanoo.

Cavalleria Rusticana & Pajatso -teospari aloittaa Kansallisopperan esityskauden tämän viikon perjantaina 20. elokuuta, samana päivänä, jolloin avin tiukentuneet rajoitukset astuvat voimaan.

Juttua korjattu 16.8. klo 21.11. Muutettu Rautiaisen etunimi Pauliksi.

Voit keskustella aiheesta 17.8. kello 23 asti.

Suosittelemme sinulle