Hyppää sisältöön

Lahden valtuusto aloitti poikkeuksellisen kireissä tunnelmissa – muut syyttävät kolmea isointa puoluetta epäreilusta vallan kahmimisesta

Lahden valtuusto jakoi maanantaina luottamuspaikat yksimielisesti, mutta tapa, jolla luottamuspaikkaneuvottelut hoidettiin, sai täyslaidallisen valtuuston pienemmiltä ryhmiltä. Kolme suurinta ryhmää muutti hallintosääntöä ilman yhteisiä neuvotteluja.

Kolmatta valtuustokauttaan aloittava Pro Lahden ääniharava Kalle Aaltonen päätti tarttua vastuulliseen luottamuspaikkaan, vaikka oli aluksi toista mieltä. Kuva: Janne Nykänen / Yle

Lahden uusi valtuusto aloitti nelivuotiskautensa poikkeuksellisen kireissä tunnelmissa maanantaina 16. elokuuta.

Pienten ryhmien mielestä suuret ryhmät, eli SDP, kookoomus ja perussuomalaiset, muuttivat hallintosääntöä vaalien jälkeen niin, että valta keskittyi suurimmille ja hallinto paisui. Lautakuntapaikoille pääsi jopa vähän ääniä saaneita suurten puolueiden varavaltuutettuja. Toisaalta luottamuselinten varapuheenjohtajien paikkoja lisättiin kahdesta kolmeen.

Kolmen suurimman puolueen mielestä enemmistöllä on oikeus varmistaa asemansa.

Kesän aikana luottamuspaikkaneuvottelut olivat jumiutuneet täysin. SDP, kokoomus ja perussuomalaiset junailivat läpi oman esityksensä, joka piti sisällään hallintosäännön muutoksen. Muut viisi ryhmää ovat täysin tyrmistyneitä muutoksista, sillä yleensä hallintosäännöstä on neuvoteltu kaikkien ryhmien kesken.

Hallintosäännön muutokset menivät enemmistön äänillä läpi, mutta pienemmillä valtuustoryhmillä jäi paljon hampaankoloon ja luottamus suurempiin ryhmiin on nyt tipotiessään.

Illan suurin yllätys oli kuitenkin se, että Pro Lahden ääniharava Kalle Aaltonen löysi itsensä kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtajan paikalta, vaikka oli aiemmin kertonut kieltäytyvänsä luottamuspaikoista.

Luottamuspaikoista ei äänestetty

Lahden valtuustoa johtaa seuraavat neljä vuotta kokoomuksen Juha Rostedt. Valtuuston varapuheenjohtajat ovat järjestyksessä kristillisdemokraattien Sonja Falk, perussuomalaisten Rami Lehto ja SDP:n Pekka Komu.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi valittiin SDP:n Sirkku Hildén. Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Pro Lahden Kalle Aaltonen, toiseksi perussuomalaisten Mira Nieminen ja kolmanneksi kokoomuksen Milla Bruneau.

Valinnat tehtiin ryhmien esityksestä yksimielisesti.

Kalle Aaltonen kertoi tehneensä pikaisen päätöksen luottamuspaikan vastaanottamisesta, kun huomasi, että vastuullisille paikoille oli menossa kokemattomia Pro Lahden valtuutettuja.

– Mulla ei ollut tarkoitus ottaa mitään luottamuspaikkoja vastaan, mutta ne alkoivat nakittaa uusille valtuutetuille paikkaa. Jos he koettavat nyt jotain perseillä, niin tulevat saamaan takaisin oikein huolella, Aaltonen sanoi ja viittasi siihen, etteivät suuremmat puolueet pysty "kusettamaan" häntä.

Aaltonen ei itse aio olla yhteistyön rakentaja kaupunginhallituksessa.

– En mä lähde sinne nöyristelemään ja kyselemään leikitäänkö yhdessä. Nuo ovat hoitaneet homman näin, polttaneet sillat ja vetäneet poltetun maan taktiikalla. Katsotaan mitä ne seuraavaksi keksivät.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi valittu SDP:n Sirkku Hildén oli myös pahoillaan luottamuspaikkaneuvotteluista syntyneestä epäluottamuksesta. SDP oli neuvotteluista päävastuussa. Hildénin mielestä molemmilla osapuolilla on peiliin katsomisen paikka.

– Ei tässä ole voittajia. Tässä on ollut vain häviäjiä. Olen henkilökohtaisesti äärettömän pahoillani, että tämä meni näin. En olisi toivonut tällaista alkua kaudelle.

Valtuusto päätti enemmistön äänin myös kiistellyistä hallintosäännön muutoksista. Muutoksilla luottamuspaikkojen määrä muuttui toimielimissä, muun muassa puheenjohtajia tuli lisää, mutta jäsenten määrä väheni. Pienempien ryhmien valtuutetut jättivät asiasta eriävän mielipiteensä.

Demarit saivat moitteita – jopa omiltaan

Viisi pienintä ryhmää piti vuorollaan puheenvuoroja, joissa moitittiin tapaa, jolla luottamuspaikkaneuvotteluja oli johdettu. Sapiskaa sai myös lopputulos, jossa päädyttiin muuttamaan vastikään uusittua hallintosääntöä turvaamaan paremmin isojen ryhmien luottamuspaikkoja.

Elisa Lientolan (vas.) mukaan kiusallisia kuvia ja videoita voidaan käyttää kiristyksen välineenä. Kuva: Janne Nykänen / Yle

Vasemmistoliiton Elisa Lientola kutsui menettelyä "hallintosääntökikkailuksi". Sivistyslautakunnan varapuheenjohtajaksi valittu Lientola ihmetteli, miksi varavaltuutettuja pääsi lautakuntapaikoille varsinaisten valtuutettujen sijaan.

– Tänään valittuihin toimielimiin ei haluttu vaaleissa valittuja henkilöitä, vaan aivan muita henkilöitä enemmistömandaatilla. Pienryhmät ovat saaneet kolmanneksen vaaleissa annetuista äänistä. Heitä ei voi korvata heillä, jotka eivät saaneet vaaleissa kannatusta.

Kristillisdemokraattien Sonja Falk kuvaili epäluottamusta kovasanaisesti.

– Mietin pitäisikö pyytää poistamaan täältä tuoleista selkänojat. Täällä on niin monella puukko selässä, että voi olla hankala istua.

Sonja Falk (kd.) pelkää, että kaupunginhallituksen jaostot ovat nyt alttiita korruptiolle, sillä jaostojen paikkamäärä pieneni neljään. Kuva: Janne Nykänen / Yle

Falk pitää todennäköisenä, että hallintosäännön muutoksia koetellaan vielä hallinto-oikeudessa. Hän syytti suoraan demareita huonosti hoidetuista neuvotteluista.

– Pääneuvottelijan tehtävänä on löytää ratkaisu ja sovitella. Poliitikon tärkein ominaisuus on kyky neuvotella, sanoi Falk.

Myös SDP:n uusi valtuutettu Sanna Virta esitti kritiikkiä omiaan kohtaan. Hän piti puolueensa toimintaa lyhytnäköisenä politiikkana.

– Pidän oman puolueeni kannalta tätä ristiriitaisena ja epäedullisena. Halutaanko tässä pitää kiinni totutuista vallan pilareista?

Kun hallintosäännön muutoksista lopulta äänestettiin, Virta äänesti tyhjää.

SDP:n uusi valtuutettu Sanna Virta ihmetteli oman puolueensa toimintaa ensimmäisessä valtuuston kokouksessaan. Kuva: Janne Nykänen / Yle

SDP:n Tapani Ripatti kävi pitämässä puheenvuoron, jossa perusteli myönteistä suhtautumistaan ryhmänsä tekemään esitykseen.

– En ole koskaan ollut niin vaikeassa tilanteessa valtuustossa kuin nyt. Luotan kuitenkin taustaryhmääni mihin kuulun. Tulen äänestämään demareiden ryhmän mukaan.

Ripatti ei kuitenkaan ollut äänestyksessä mukana, vaan poistui kokoustauon aikana. Hän oli sopinut lähdöstään aiemmin ryhmänsä kanssa, kun oli siinä uskossa, että äänestys pidetään ennen ruokataukoa.

Huomiota herätti myös se, että aiemmin kaupunginhallituksen puheenjohtajuutta tavoitellut kansanedustaja Mika Kari (sd.) ei ollut ensimmäisessä valtuuston kokouksessa mukana.

Yksi vaalien ääniharavista loisti poissaolollaan myös luottamuspaikkalistoissa. Yli 1200 ääntä Lahdessa saanut Mika Kari ei saanut merkittävimpiä luottamuspaikkoja. Hänet valittiin Lahti Energian hallituksen varapuheenjohtajaksi.

– Lahti Energia on Lahden merkittävin tytäryhtiö. En kuitenkaan tavoitellut tätä paikkaa, sanoo kansanedustaja Mika Kari.

Aiemmin Mika Kari on toiminut maakuntahallituksen puheenjohtajana. Nyt tähän tehtävään valittiin puoluetoveri Pekka Komu, joka valittiin myös valtuuston kolmanneksi varapuheenjohtajaksi.

Korjattu 17.8.2021 klo 11:07 Aiemmin jutussa väitettiin, että Mika Kari ei saanut yhtään luottamuspaikkaa. Lisätty myös Mika Karin kommentit.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle