Hyppää sisältöön

Afganistanilaisnainen olisi tehnyt historiaa paralympialaisissa, mutta maan urheilijat eivät pääse Tokioon – "En saanut unta viime yönä"

Zakia Khudadadi oli sanonut aiemmin olevansa innoissaan mahdollisuudesta kilpailla maansa ensimmäisenä naisena paralympialaisissa.

Afganistanin joukkue osallistui Tokion olympialaisiin, mutta Tokion paralympialaisissa afganistanilaisia ei nähdä. Kuva: Getty Images

Afganistanin urheilijat eivät pääse osallistumaan Tokion kesäparalympialaisiin. Kansainvälinen paralympiakomitea vahvisti eilen, että äärijärjestö Talebanin vallattua Afganistanin kaksi urheilijaa eivät kykene matkustamaan Japaniin.

Muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC kirjoittaa (siirryt toiseen palveluun), että taekwondossa kisaavan Zakia Khudadadin oli tarkoitus olla ensimmäinen afganistanilainen nainen, joka kilpailisi paralympialaisissa.

Kaikki kuitenkin muuttui Afganistanin tilanteen takia. Kaupalliset lennot keskeytettiin, joten paraurheilijoille ei ole väylää pois maasta.

– Valitettavasti Taleban valloitti Kabulin ja kaikki meni sekaisin. Ollakseni rehellinen, tämä on erittäin vaikeaa. En saanut unta viime yönä, Afganistanin parajoukkueen joukkueenjohtaja Arian Sadiqi sanoi BBC:lle maanantaina.

Sadiqin mukaan koko tilanne muuttui hyvin kaoottiseksi todella nopeasti, joten joukkueella ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin vetäytyä paralympialaisista.

Khudadadi oli aiemmin sanonut olevansa innoissaan mahdollisuudesta kilpailla maansa ensimmäisenä naisena paralympialaisissa.

– Tämä on tuhoisaa. Aioimme tehdä historiaa, Sadiqi sanoi.

– Halusimme, että hänestä tulee esimerkki muille naisurheilijoille, erityisesti paraurheilijoille ja paraliikkeelle Afganistanissa kertoaksemme: jos hän pystyy siihen, niin myös sinäkin, Sadiqi lisäsi.

Sadiqi puhui haastattelussa erityisesti naisten tilanteesta Afganistanissa. Äärijärjestö Taleban on sortanut etenkin tyttöjä ja naisia. Jo nyt vallatuilla alueilla on alettu rajoittaa heidän koulunkäyntiään, työntekoaan ja ulkona liikkumista.

– Tämä ei ole ollenkaan hyvä uutinen paraurheilijoille. Jos on paraurheilija ja nainen, on paljon esteitä ylitettäväksi.

– Kesti 20 vuotta, että naiset kelpuutettiin. He pääsivät kouluihin, yliopistoihin, menivät töihin sekä osallistuivat liikuntaan ja urheiluun. Nyt voin vain kuvitella, miten heidän maailmansa on jälleen särkynyt, Sadiqi sanoi.

Lue myös:

Triathlonisti Liisa Liljan kisamatka Tokion paralympialaisiin vaarassa – mursi ranteensa moottoripyörän töytäistyä harjoituslenkillä

Nähdäänkö myös paralympialaisissa hurjat ennätystalkoot? Pitkään voittamaton Leo-Pekka Tähti uskoo täysin päinvastaiseen tilanteeseen

Suosittelemme sinulle