Hyppää sisältöön

Tukes selvittää Atrian maanantaista ammoniakkivuotoa – kymmeniä työntekijöitä altistui kemikaalille

Tukesin mukaan Atrian varautumistaso kemikaalionnettomuuksien varalle on korkea. Onnettomuuksien varalle myös harjoitellaan Atrialla.

Ammoniakkivuoto tapahtui varhain maanantaiaamulla Atrian Nurmon siipikarjateurastamolla. Kuva: Atria

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes selvittää Atrian maanantaisen ammoniakkivuodon tapahtumat. Tukes tutkii vuodon teknisen syyn ja selvittää vuotoon johtaneet tapahtumat.

Tukes myös arvioi vuototilanteen toimintaa ja kartoittaa, miten vuoto päätyi tuotantotiloihin ja altisti kymmeniä työntekijöitä.

Lue tapahtumasta lisää: Seinäjoella Atrian tehtaalla ammoniakkivuoto, 19 työntekijää sairaalaan tarkastettavaksi – tekninen johtaja: "Tämän kokoluokan vuodot todella harvinaisia"

Virasto haastattelee tapahtumista tehtaan henkilökuntaa.

– Toiminnanharjoittajalla on aina selvitysvastuu antaa viranomaiselle lisätietoa tällaisissa tilanteissa. Yhteistyössä henkilökunnan ja muiden viranomaisten kanssa selvitellään syitä tapahtuneelle ja tehdään raportinomainen arvio, mitkä syyt johtivat onnettomuuteen, ylitarkastaja Tero Järvenpää Tukesista selvittää.

Voidaanko ottaa opiksi?

Tukesin raportti saadaan valmiiksi syksyn mittaan.

– Kyse ei ole raskaimman luokan onnettomuustutkinnasta, vaan teemme Atrian tapahtumista kevyemmän mittaluokan, poikkeavan onnettomuusarvioinnin ja siitä raportin.

Raportin perusteella arvioidaan, voidaanko onnettomuudesta ottaa opiksi niin valvonnassa kuin kylmälaitosten toiminnassa ja alalla yleensä.

Tero Järvenpää toteaa, että Atrian varautumistaso kemikaalionnettomuuksien varalle on korkea ja niiden varalle myös harjoitellaan Atrialla.

Atrian siipikarjateurastamon ammoniakkivuodossa 19 henkilöä sai lieviä oireita. Kaikki kotiutuivat sairaalasta jo maanantaina.

Tukesin selvityksestä kertoi ensimmäisenä sanomalehti Ilkka-Pohjalainen (siirryt toiseen palveluun).

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 18.8. kello 23 saakka.

Suosittelemme sinulle