Hyppää sisältöön

Juvan vedenjakeluverkoston bakteerilöydön syy edelleen tuntematon – talousvesi syytä keittää ennen käyttöä

Alueen vesihuolto tiedotti eilen rutiinitarkastuksen yhteydessä paljastuneesta tuloksesta. Kahdessa näytepisteessä oli havaittu pieni määrä suolistoperäisiä enterokokkeja. Enterokokit voivat aiheuttaa vatsaoireita.

Kuva: Juho Liukkonen / Yle

Juvalla kehotusta talousveden keittoon jatketaan edelleen.

Toistaiseksi ei ole selvinnyt syytä, miten alueen vedenjakeluverkostoon on päässyt pieni määrä suolistoperäisiä enterokokki-bakteereita.

Juvan kunnan tekninen johtaja Vesa Kankkunen kuvailee tilannetta poikkeukselliseksi, ja toivoo sen samalla jäävän ainutkertaiseksi.

– Tilanne vaatii ponnisteluja niin yksityisiltä kuin yrityksiltäkin. Vesilaitos ja Järvi-Saimaan Palvelutovat yhdessä järjestäneet varavedenjakelua esimerkiksi hoivakoteihin. Kaikki joutuvat muokkaamaan rutiinejaan tänä aikana.

Elämä palaa Kankkusen mukaan ”normaaliksi”, kunhan verkostosta on saatu kolmet puhtaat näytteet.

– Ensimmäiset on otettu eilen, toiset tänään ja kolmannen näytteen ottoaika päätetään huomenna, kunhan ensimmäisen erän tulokset saadaan.

Suosituksena on, että kotitaloudet käyttävät mahdollisuuksien mukaan keitettyä ja jäähdytettyä hanavettä. Veden normaalin kulutuksen kerrotaan edesauttavan klooraustoimenpiteiden onnistumista. Peseytymiseen ja astioiden pesuun vesi käy sellaisenaan.

Vesijohtoverkoston klooraus aloitettiin kunnan alueella eilen. Kloorilla pyritään tuhoamaan vedestä haitalliset bakteerit.

Suuria julkisia ja yksityisiä vedenkäyttäjiä kuten terveyskeskuksia, hoivakoteja, kouluja, ravintoloita ja yrityksiä on ohjeistettu Järvi-Saimaan Palveluiden mukaan asiassa suoraan. Näiden tahojen kanssa toteutetaan yhdessä varavedenjakelua. Samalla muistutetaan, että maidontuotantotilojen lypsyjärjestelmien ja tuotantoastioiden pesuun ei tule käyttää verkostovettä sellaisenaan.

Juvalla on aloitettu myös maksuton vedenjakelu bakteerilöydön vuoksi.

Lue myös:

Juvalla vedenjakeluverkoston vedessä todettu pieni määrä enterokokkia – talousvesi keitettävä

Suosittelemme sinulle