Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Koronarokotusten vastustajat uhkailevat terveydenhoitajia ja opettajia – Hämeenlinna ei hyväksy henkilöstöönsä kohdistuvaa painostusta

Hämeenlinnan terveydenhuollon ja opetuksen henkilökunta on saanut osansa koronarokotusten vastaisista ilmiöistä ja erilaisista painostuskeinoista. Terveydenhoitajille on tullut uhkaavansävyisiä viestejä, samoin kuin aiemmin kouluille.

Koronarokotuskyltti tiilisen tehdaskompleksin edessä.
Rokotustilojen ja –tilanteiden turvallisuutta varmistetaan Hämeenlinnassa yhteistyössä Verkatehtaan ja viranomaisten kanssa. Kuva: Tiina Kokko / Yle
Anne-Maria Niskanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Myös Hämeenlinnan kaupungin terveydenhuollon ja opetuksen henkilökunta on saanut osansa koronarokotusten vastaisista ilmiöistä ja erilaisista painostuskeinoista. Kaupungin hallinto- ja henkilöstöjohtaja Anne Iijalainen kertoo, että rokotusvastaisia yhteydenottoja tuli jo aiemmin kouluille ja nyt myös terveydenhoitajia on lähestytty henkilökohtaisella, uhkaavaan sävyyn kirjoitetulla viestillä.

– Wilman kautta lähetetyissä viesteissä todetaan muun muassa, että rokotukset voidaan katsoa lääketieteellisiksi kokeiksi ja nuorten painostaminen ottamaan rokotus on sekä Nürnbergin että Helsingin sopimusten vastaista.

Kirjeissä on myös toimintaohjeet, joissa hoitajia pyydetään kuittaamaan, että ovat saaneet viestin ja vakuuttamaan, että ovat ymmärtäneet sen.

– Muussa tapauksessa asiassa ryhdytään kaikkiin tarvittaviin oikeudellisiin toimenpiteisiin ja kirjettä voidaan käyttää todisteena heitä vastaan mahdollisissa tulevissa oikeudenkäynneissä, kertoo Anne Iijalainen viestien sisällöstä.

Suomen terveysviranomaiset suosittelevat koronarokotuksen ottamista pandemian torjumiseksi. Koronarokotus ei täysin poista tartunnan saamisen ja tartuttamisen riskiä, mutta se pienentää merkittävästi viruksen erittymistä ja sen leviämistä ihmisestä toiseen.

Hämeenlinna ei hyväksy painostusta

Rokotusvastaisuus on ilmiö, jonka taustalla voi olla muun muassa taloudellisen hyödyn tavoittelua ja usein siihen liittyy myös tahattomasti tai tarkoitushakuisesti vääristellyn tai virheellisen tiedon levittäminen.

Ylen laajan selvityksen mukaan Suomessa rokotevastaista tietoa levittävät salaliittoteoreetikot, tietyt uskonnolliset tahot, yksittäiset henkilöt sekä verkkosivustot ja ryhmät, jotka suhtautuvat koronarajoituksiin kielteisesti.

Hämeenlinnan kaupunki tiedotti tiistaina, että se ei hyväksy työntekijöihinsä kohdistuvaa, työtehtävistä johtuvaa painostusta missään muodossa. Kaupunki tarjoaa henkilöstölleen mahdollisissa painostustilanteissa tarvittavia oikeudellisia tai muita tukitoimia oman esimiehen kautta.

Myös rokotustilojen ja –tilanteiden turvallisuutta varmistetaan yhteistyössä Verkatehtaan ja viranomaisten kanssa.

Suosittelemme